uchwyt do parasolki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MaciekH
    Uzależniony
    • 2006
    • 662

I tak zazwyczaj robiłem, ale nie ufam temu uchwytowi ani trochę dlatego zawsze w takim przypadku przypinałem dodatkowo lampę w dwóch miejscach plastikowymi opaskami do "dyszla" parasolki. Poza niestabilnym mocowaniem minusem jest też to, że wtedy sam palnik jest bardzo blisko czaszy parasola i nie jestem pewny czy nawet na maksa "odzumowany" palnik pokrywa czaszę w całości albo przynajmniej w większość powierzchni...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez MaciekH
    I tak zazwyczaj robiłem, ale nie ufam temu uchwytowi ani trochę dlatego zawsze w takim przypadku przypinałem dodatkowo lampę w dwóch miejscach plastikowymi opaskami do "dyszla" parasolki. Poza niestabilnym mocowaniem minusem jest też to, że wtedy sam palnik jest bardzo blisko czaszy parasola i nie jestem pewny czy nawet na maksa "odzumowany" palnik pokrywa czaszę w całości albo przynajmniej w większość powierzchni...
    P.S. dodatkowo fajnym pomysłem (zasłyszane od Hobby'ego) jest włożenie np ołówka do środka tego prętu od parasolki, żeby się nie wginał do środka przy każdym dokręcaniu do uchwytu...
    Ostatnio edytowany przez MaciekH; 5166. Powód: Automerged Doublepost
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Maver
      Początki nałogu
      • 2006
      • 397

Jezu, rozmowa o kacie padania swiatla na parasolke i wplywu tego zjawiska na zdjecia....
      Oficjalnie osiagneliscie szczyt onanizmu sprzetowego
      Gratuluje
      --
      Pozdrawiam
      Krzysztof Zagórski

Komentarz

• MM-architekci
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2227

Tylko że to akurat ma znaczenie , czy lampa wali w 2/3 średnicy parasola albo wręcz na skraju , czy w sam środek....
        no comment...

Komentarz

• Killer_one
          • 2010
          • 9

Tak się głupio składa, że żadna lampa (nawet studyjna) nie świeci dokładnie w środek parasolki.

Nie pozwala na to konstrukcja obu przedmiotów.

Korzystając z lampy aparatowej na przegubie trzeba się liczyć z przesunięciem palnika w górę, zwłaszcza, jeżeli od dołu podpinamy kostkę lub wyzwalacz. Typowa parasolka (ok. 90 cm) i tak rozproszy światło, rozsiewając je szeroko dookoła.

Do precyzyjniejszego ustawienia oświetlenia potrzebny jest softboks.

Komentarz

• MaciekH
            Uzależniony
            • 2006
            • 662

Zamieszczone przez Killer_one
            Typowa parasolka (ok. 90 cm) i tak rozproszy światło, rozsiewając je szeroko dookoła.
            Rozproszyć to ja sobie mogę stofenem czy innym opakowaniu po jogurcie. Jeśli używam parasolki to po to, żeby światło zmiękczyć (zwiększyć powierzchnie jego źródła) więc wole żeby cała czasza świeciła a nie tylko jej środek czy inny mały obszar... ale może ja jakiś dziwny jestem...
            20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• lux
              Początki nałogu
              • 2004
              • 271

a czy są uchwyty ręczne? tak aby trzymać w jednej ręce parasol z zamontowaną lampą....
              =============
              www.fotolux4.blogspot.com/

Komentarz

• MM-architekci
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2227

Tak , taśma klejąca np ;].
                no comment...

Komentarz

• skoku
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 131

Zamieszczone przez lux
                  a czy są uchwyty ręczne? tak aby trzymać w jednej ręce parasol z zamontowaną lampą....
                  zawsze mozesz uchwyt na lampe zdjac ze statywu i trzymac w rece.
                  "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Komentarz

• lux
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 271

tyle, ze te uchwyty do ręki niewygodne...
                    =============
                    www.fotolux4.blogspot.com/

Komentarz

• MaciekH
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 662

Zamieszczone przez lux
                      tak, dłonie:P dorób do parasola standardową rączke parasola przeciwdeczowego

Komentarz

• zaitsev
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1660

Dorób sobie coś takiego: http://www.specshop.pl/index.php?cPath=22_215_329

Komentarz

• Killer_one
                          • 2010
                          • 9

Zamieszczone przez MaciekH
                          Rozproszyć to ja sobie mogę stofenem czy innym opakowaniu po jogurcie. Jeśli używam parasolki to po to, żeby światło zmiękczyć (zwiększyć powierzchnie jego źródła) więc wole żeby cała czasza świeciła a nie tylko jej środek czy inny mały obszar... ale może ja jakiś dziwny jestem...
                          Rozproszone = zmiękczone.

Chyba, że w dalekim Albionie obowiązują inne zasady fizyki...

Ale my tu, panie na Wschodzie ciemni...

Komentarz

• MatusP
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 442

Chyba, że w dalekim Albionie obowiązują inne zasady fizyki...

Ale my tu, panie na Wschodzie ciemni...
                            No nie do końca. Rozproszone światło masz po użyciu stofena - dzięki temu światło rozchodzi się równomierne. Natomiast miękkość światła rzeczywiście zależy od rozmiaru źródła światła. Może i z punktu widzenia fizyki to ten sam mechanizm (nie wiem, jeszcze tego nie miałem), ale fakt faktem, ze na zdjęciach wygląda to inaczej.
                            BLOG

Komentarz

• MM-architekci
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2227

Stofen sam w sobie nie wiele rozprasza dodatkowo światlo , ma je zmękczyć troche.
                              no comment...

Komentarz

• MaciekH
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 662

Poczytaj a potem popróbuj

Komentarz

Pracuję...