Zmierzyć miernikiem?
Zasilacze plenerowe Tronix
Zwiń
X
-
-
ok moge prosciej
wzisc miernik elekryczny ustawic na dc , dwa kable podpiac pod tronixa gdzie przychodzi bateria i zobaczyc polaryzacje , jesli z bazaru miernik to lipa lepszy pokaze gdzie + lub minus .
Darek
wiem ze mam skroty myslowe , zboczenie zawodowe ale chyba teraz jasniej co ??pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....Komentarz
-
Dobra to wezmę tronixa do pracy i się pomierzy ;] Bo podłączałem już świeże aku pod niego, ale żeby chociaż to miało jakąś sygnalizację że jest zewnętrzne źródło prądu ;]Komentarz
-
nie wiem czy bedzie mialo jakies wskazniki lub diody w w terori podpinasz sie do istniejacego akumlatora / zrodla zasilania.
podlaczyles aku do tronixa i dziala ???
jak nie ma dymu to znaczy ze znalazles polaryzacje ale lepiej sprawdzic
Darekpare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....Komentarz
-
Podłączałem dwie różne polaryzacje, wszystko działało ale to na pewno z wewnętrznego aku. A co do polaryzacji - ta wtyczka ma 3 piny, więc możliwości są nie 2 a 6 jak dobrze liczę
Komentarz
-
Podłączałem miernik pod wszysktkie możliwe kombinacje, na każdym brak jakiegokolwiek napięcia, testowane na biegu jałowym i przy ładowaniu lamp ;] Jakieś pomysły?Komentarz
-
-
Komentarz
-
Darku, po pierwsze nawet najtańszy miernik cyfrowy z bazaru pokaże polaryzację pojawi się "-" przy wskazaniu napięcia jeżeli zamienisz polaryzację...ok moge prosciej
wzisc miernik elekryczny ustawic na dc , dwa kable podpiac pod tronixa gdzie przychodzi bateria i zobaczyc polaryzacje , jesli z bazaru miernik to lipa lepszy pokaze gdzie + lub minus .
Darek
wiem ze mam skroty myslowe , zboczenie zawodowe ale chyba teraz jasniej co ??
Po drugie, to po co kombinować z tymi pomiarami jak na zasilaczu pod gniazdem dodatkowej baterii jest narysowany schemacik z polaryzacją gniazda. Wewnętrzny styk to "+", a zewnętrzny "-".
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Gniazdo dodatkowego zasilania w Tronixie wygląda tak:
Ten styk na górze jest używany o ile się nie mylę do blokowania wtyku i do podłączenia przewodu ochronnego przy zasilaniu sieciowym.
Nie ma za dużo kombinowania tutaj...
Oczywiście może być tak, że schemat połączeń dotyczy tylko tego gniazdka na dole
)) Ale to by było trochę bez sensu...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")Komentarz
-
a na dodatek pod gniazdkiem jest dokładnie narysowane gdzie plus z gdzie minusgaleria: http://adso.digart.pl/digarty/
Komentarz
-
-
Chyba to będą 2 skrajne styki w złączu jak dobrze widzę, polaryzacja taka jak na filmiku:
I teraz pytanie: czy jeżeli podłącze wszystko prawidłowo to czy na zewnętrznym aku podczas ładowania lamp będzie widoczny jakiś spadek napięcia na mierniku?Komentarz
-
Spadek napięcia chyba powinien być zauważalny przy obciążeniu zasilacza, ale można wpiąć amperomierz i mierzyć prąd."Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")Komentarz
-
Może skonkretyzuję obrazek aligator16 ponieważ jest on nieco nieprecyzyjny. Próbowałem wg niego podłączyć zewnętrzne aku i niestety nie działało dlatego też wczoraj skonsultowaliśmy to i skonfrontowaliśmy z Tronixem. Prawidłowe podłączenie jest takie:
Przy okazji napisałem do producenta i przesłał mi opis podłączenia wtyku:
Myślę, że teraz wszystko będzie jasne. Po podłączeniu napięcie spadło mi na aku o 0,9V (z 26,3V), a pobór prądu w momencie pracy Tronixa bez obciążenia to 0,9A.The connections should be this way:
Line "L" = Battery +
Neutral "N" = Battery -
Gnd sign = also connected to Battery +, Line and Gnd is internally connected inside the connector housing.Ostatnio edytowany przez lukaszr; 30244.Komentarz

Komentarz