Zasilacze plenerowe Tronix

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Zmierzyć miernikiem?

Komentarz

• Dzygit-Dublin
      Uzależniony
      • 2005
      • 754

ok moge prosciej
      wzisc miernik elekryczny ustawic na dc , dwa kable podpiac pod tronixa gdzie przychodzi bateria i zobaczyc polaryzacje , jesli z bazaru miernik to lipa lepszy pokaze gdzie + lub minus .

Darek

wiem ze mam skroty myslowe , zboczenie zawodowe ale chyba teraz jasniej co ??
      pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• aligator16
        Początki nałogu
        • 2008
        • 457

Dobra to wezmę tronixa do pracy i się pomierzy ;] Bo podłączałem już świeże aku pod niego, ale żeby chociaż to miało jakąś sygnalizację że jest zewnętrzne źródło prądu ;]

Komentarz

• Dzygit-Dublin
          Uzależniony
          • 2005
          • 754

Zamieszczone przez micles
          Zmierzyć miernikiem?
          Zamieszczone przez aligator16
          Dobra to wezmę tronixa do pracy i się pomierzy ;] Bo podłączałem już świeże aku pod niego, ale żeby chociaż to miało jakąś sygnalizację że jest zewnętrzne źródło prądu ;]
          nie wiem czy bedzie mialo jakies wskazniki lub diody w w terori podpinasz sie do istniejacego akumlatora / zrodla zasilania.

podlaczyles aku do tronixa i dziala ???

jak nie ma dymu to znaczy ze znalazles polaryzacje ale lepiej sprawdzic

Darek
          pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• aligator16
            Początki nałogu
            • 2008
            • 457

Podłączałem dwie różne polaryzacje, wszystko działało ale to na pewno z wewnętrznego aku. A co do polaryzacji - ta wtyczka ma 3 piny, więc możliwości są nie 2 a 6 jak dobrze liczę

Komentarz

• aligator16
              Początki nałogu
              • 2008
              • 457

Podłączałem miernik pod wszysktkie możliwe kombinacje, na każdym brak jakiegokolwiek napięcia, testowane na biegu jałowym i przy ładowaniu lamp ;] Jakieś pomysły?

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Masz popsuty miernik. Albo niewłączony :P

Komentarz

• aligator16
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 457

Zamieszczone przez micles
                  Masz popsuty miernik. Albo niewłączony :P
                  Niestety nie, wszystkie aku sprawdzałem jakie mam i wskazuje ok ;]

Komentarz

• Przemek Lipski
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 212

Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
                    ok moge prosciej
                    wzisc miernik elekryczny ustawic na dc , dwa kable podpiac pod tronixa gdzie przychodzi bateria i zobaczyc polaryzacje , jesli z bazaru miernik to lipa lepszy pokaze gdzie + lub minus .

Darek

wiem ze mam skroty myslowe , zboczenie zawodowe ale chyba teraz jasniej co ??
                    Darku, po pierwsze nawet najtańszy miernik cyfrowy z bazaru pokaże polaryzację pojawi się "-" przy wskazaniu napięcia jeżeli zamienisz polaryzację...
                    Po drugie, to po co kombinować z tymi pomiarami jak na zasilaczu pod gniazdem dodatkowej baterii jest narysowany schemacik z polaryzacją gniazda. Wewnętrzny styk to "+", a zewnętrzny "-".
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Zamieszczone przez aligator16
                    Podłączałem dwie różne polaryzacje, wszystko działało ale to na pewno z wewnętrznego aku. A co do polaryzacji - ta wtyczka ma 3 piny, więc możliwości są nie 2 a 6 jak dobrze liczę
                    Gniazdo dodatkowego zasilania w Tronixie wygląda tak:

Ten styk na górze jest używany o ile się nie mylę do blokowania wtyku i do podłączenia przewodu ochronnego przy zasilaniu sieciowym.
                    Nie ma za dużo kombinowania tutaj...
                    Oczywiście może być tak, że schemat połączeń dotyczy tylko tego gniazdka na dole )) Ale to by było trochę bez sensu...
                    Ostatnio edytowany przez Przemek Lipski; 7882. Powód: Automerged Doublepost
                    "Wszyscyśmy z płócien
                    Rembrandta:
                    To tylko kwestia
                    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Komentarz

• Adso
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 310

a na dodatek pod gniazdkiem jest dokładnie narysowane gdzie plus z gdzie minus
                      galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• aligator16
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 457

Zamieszczone przez Adso
                        a na dodatek pod gniazdkiem jest dokładnie narysowane gdzie plus z gdzie minus
                        Ten schemat jest na pewno to tego połączenie niżej, bo można by było też tak podłączyć:

Nikt nie ma oryginalnego przewodu?

Komentarz

• aligator16
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 457

Chyba to będą 2 skrajne styki w złączu jak dobrze widzę, polaryzacja taka jak na filmiku:

I teraz pytanie: czy jeżeli podłącze wszystko prawidłowo to czy na zewnętrznym aku podczas ładowania lamp będzie widoczny jakiś spadek napięcia na mierniku?

Komentarz

• Przemek Lipski
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 212

Spadek napięcia chyba powinien być zauważalny przy obciążeniu zasilacza, ale można wpiąć amperomierz i mierzyć prąd.
                            "Wszyscyśmy z płócien
                            Rembrandta:
                            To tylko kwestia
                            Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Komentarz

• lukaszr
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 130

Może skonkretyzuję obrazek aligator16 ponieważ jest on nieco nieprecyzyjny. Próbowałem wg niego podłączyć zewnętrzne aku i niestety nie działało dlatego też wczoraj skonsultowaliśmy to i skonfrontowaliśmy z Tronixem. Prawidłowe podłączenie jest takie:

Przy okazji napisałem do producenta i przesłał mi opis podłączenia wtyku:

The connections should be this way:

Line "L" = Battery +
                              Neutral "N" = Battery -
                              Gnd sign = also connected to Battery +, Line and Gnd is internally connected inside the connector housing.
                              Myślę, że teraz wszystko będzie jasne. Po podłączeniu napięcie spadło mi na aku o 0,9V (z 26,3V), a pobór prądu w momencie pracy Tronixa bez obciążenia to 0,9A.
                              Ostatnio edytowany przez lukaszr; 30244.

Komentarz

Pracuję...