Zasilacze plenerowe Tronix

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pawel_G
    Uzależniony
    • 2008
    • 527

Zasilacze plenerowe Tronix

Witam
    Na Optycznych pojawiła sę informacja o wprowadzeniu tych zasilaczy do do sprzedaży w Polsce. Mam takie pytanie - czy ktoś je już ma? Czy ktoś używał ich z lampami Powerluxa serii VC? Cena wydaje się bardzo przystępna.
    Pozdrawiam
  • aligator16
    Początki nałogu
    • 2008
    • 457

No już dawno się pojawiły w polsce. Tutaj, co prawda u żółtych masz test:
    Witam. Dostałem do testowania dwa akumulatory do lamp studyjnych umożliwiające pracę w plenerze: Tronix Explorer XT 2400Ws Tronix Explorer 1200Ws W związku z tym, że pierwszy produkt nie ma zdjęć na podanej stronie sklepu, przedstawiam na początek kilka zdjęć obydwu akumulatorów. https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif źródło

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha i jak jesteśmy w tym temacie to czy zamawiał ktoś prosto od producenta (USA) bo cenowo wychodzi to bardzo tanio - ok. 1300 zł za wersje 2400Ws wraz z wysyłką
    Ostatnio edytowany przez aligator16; 15716. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Pawel_G
      Uzależniony
      • 2008
      • 527

Test oczywiście czytałem. W sklepie w Belgii wersja 2400 ws z torbą wychodzi 350 Euro. Mam tylko obawy o kompatybilność z Powerluxami.

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

Zamieszczone przez aligator16
        No
        Aha i jak jesteśmy w tym temacie to czy zamawiał ktoś prosto od producenta (USA) bo cenowo wychodzi to bardzo tanio - ok. 1300 zł za wersje 2400Ws wraz z wysyłką
        dolicz sobie cło + VAT bo przy takich rozmiarach przesylki i wadze na 100% dojdzie
        Zamieszczone przez Pawel_G
        W sklepie w Belgii wersja 2400 ws z torbą wychodzi 350 Euro. Mam tylko obawy o kompatybilność z Powerluxami.
        jakiś link?
        Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099. Powód: Automerged Doublepost
        Moje wątki na forum: sport | fashion
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Oskarze
          • 2008
          • 5

Zamieszczone przez sebcio80
          dolicz sobie cło + VAT bo przy takich rozmiarach przesylki i wadze na 100% dojdzie
          dogadaj sie z gosciem/sklepem zeby ci wyslali nie UPS em albo innym takim tylko zwykla morska paczka(zalezy jeszcze skad zamawiasz) jakis Polamer najlepiej. Pod tym wzgledem najlepiej przez ebaya bo najpredzej sie z gosciem dogadasz- sprzet ci wysyla np. w niefirmowym pudelku, a papiery osobno w kopercie. A jak masz jakis znajomych w usa to tez mozesz ich wykorzystac.
          Tak czy siak, ryzyko z clem jest spore. Ale jak w paczce nie bedzie papierow to urzad celny nie dowali Ci odrazu monstrualnej kwoty. Dostaniesz uprzejmy list z prosba o przyslanie faktur albo czegos na podstawie czego moga ustalic wartosc. Ja zawsze do nich dzwonie i mowie ze mi poginely albo cos w tym stylu i wpisuje maksymalnie zanizona wartosc
          http://komitywafoto.ownlog.com/

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

ja tak szukajac w necie u kolegów w UE jakiś lepszych cen znalazłem takie ciekawe ofery, właśnie w Belgii:

sklep jest chyba jednak jakis podejrzany bo wystapuje pod roznymi nazwami, i innymi domanami z taka sama grafika i asortymentem

wszedzie indziej, ceny sa podobne i wynosza ~450EU

tu jeszcze holendarki sklep i tez cena podajrzanie nika 329EU:
            http://www.fotokonijnenberg.nl/produ...2400ws_xt.html
            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Pawel_G
              Uzależniony
              • 2008
              • 527

Dokładnie o ten sklep mi chodziło. Wysyłają do Polski za 20 Euro więc w sumie zakup wychodzi 350 euro.

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

Dokładnie o ten sklep mi chodziło. Wysyłają do Polski za 20 Euro więc w sumie zakup wychodzi 350 euro.
                coż, mozesz sprobowac kupic,

ja Ci powiem szczerze ze nie wierze w taki zakup, cena jest taka jak w USA, a cło i podatek musza dojsc, wiec dla mnie to wszystko jest podejrzane

Komentarz

• kondeusz
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 43

Pozwolę sobie zabrać głos w tej dosyć krótkiej dyskusji, jako, że miałem do czynienia jakieś 2 tygodnie temu z Explorerem XT w wersji pierwotnej bez oznaczenia SE.

Lampy ładują się nieco dłużej niż podpięte pod prąd w gniazdku. Równomierność ładowania lamp bez zarzutu. Na obudowie widnieją 3 diody sygnalizujące stopień zużycia akumulatora, co mnie osobiście ułatwiło pracę, bo miałem chociaż względny obraz możliwości generatora.

Co mi się nie podobało, to wejście na wtyczki. Poprzez swoją uniwersalność, wejście bardzo słabo trzymało wtyczkę i nawet niewielki ruch kabla sprawiał, że wtyczka wypadała z generatora. Przyznam, że jeżeli sam zainwestuję w generator, to chyba kupię jakąś przejściówkę np. z angielskiej na wtyczkę europejską, żeby nie było niepotrzebnego luzu.

Jak się dowiedziałem w międzyczasie, nowa wersja generatora z oznaczeniem SE, ma rozwiązany problem "luzów" na wtyczkach i ponoć są bardziej dostosowane do europejskich wtyczek, przez co problem luzu zniknął. Na ile zostało to rozwiązane - nie wiem - gdyż nie miałem nowej wersji w ręki. Przekazuję informację od importera sprzętu, któremu przekazałem swoje spostrzeżenia na temat urządzonka.

Nie wiem na ile to jest niepokojące, na ile nie, ale w momencie włączenia pilotów w lampach i wyzwolenia błysku, piloty dosyć intensywnie mrygały paręnaście razy, aż lampa się naładowała, po czym świeciły poprawnie ciągłym światłem.

Generatory pracowały z lampami Powerlux VC 500 i VC 200. Niestety na testy nie zabrałem swojej VC 1000, ale skoro poprzednie chodziły bez problemu, to prawdopodobnie najmocniejsza też będzie działać. Testowałem je zarówno podłączone razem (500 + 200) oraz solo 500, a potem 200 i wszystko działało. Niestety bardzo szybko zrezygnowałem z korzystania z dwóch lamp jednocześnie ze względu na wcześniej wspomniany fakt luźnego mocowania wtyczek, przez co zawsze kabel jednej z lamp wypadał z "kontaktu" generatora.

Co mnie przyjemnie zaskoczyło, to mimo wszystko rozmiar. Spodziewałem się czegoś na prawdę sporego, a tu takie małe cuś. Trochę generator ważył, ale mnie to osobiście nie przeszkadzało.

W większości przypadków wyzwalana była VC 500 na pełnej mocy. Ze 20 razy została dodatkowo odpalona VC 200 na pełnej mocy. A na końcu przez ok. 20-30 minut lampy chodziły z włączonymi pilotami. Łącznie zostało wykonanych ok. 300-350 błysków, a akumulator zaczął pokazywać, że została mu jeszcze połowa mocy Tak więc, wg mnie, przyjemnie.

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Jakiś backstage gdzieś jest? Głównie zależy mi na ujrzeniu wielkości tego produktu.
                    Dobra, już widzę, na nikonie jakieś foty są.
                    Ostatnio edytowany przez micles; 8127. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Pawel_G
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 527

kondeusz dzięki za opinię tym bardziej jest cenna z uwagi na to że test wykonywałeć na Powerluxach - ja mam dwie VC400. Czy to mryganie pilotów podczas ładowania występowało przy mocy pilotów zsynchronizowanej z mocą palników czy przy ustawionych stałych wartościach? Wydaje mi się że powodem mogła być właśnie moc pilotów w Powerluxach - do modelu VC400 piloty mają moc 150W a modele powyżej już 250W. Jeśli obie lampy mialy ustawioną stałą moc pliotów na 6.0 to przy dwóch podpiętych mogło dojść do takiego mrugania, ponieważ Tronix ma moc stałą na wyjściu max 350W.

Komentarz

• kondeusz
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 43

kondeusz dzięki za opinię tym bardziej jest cenna z uwagi na to że test wykonywałeć na Powerluxach - ja mam dwie VC400. Czy to mryganie pilotów podczas ładowania występowało przy mocy pilotów zsynchronizowanej z mocą palników czy przy ustawionych stałych wartościach? Wydaje mi się że powodem mogła być właśnie moc pilotów w Powerluxach - do modelu VC400 piloty mają moc 150W a modele powyżej już 250W. Jeśli obie lampy mialy ustawioną stałą moc pliotów na 6.0 to przy dwóch podpiętych mogło dojść do takiego mrugania, ponieważ Tronix ma moc stałą na wyjściu max 350W.
                        Moc lampy na 6.0, a piloty ustawione były na pełną moc bez synchronizacji mocy z mocą palników. Oryginalne piloty mi już siadły dawno temu i teraz mam zamontowane nie firmowe 250W (chyba).

Tak jak piszesz, to mogło być przyczyną.

W VC1000 ostał mi się jeszcze oryginalny pilot to na najbliższym weekendowym plenerze, będę miał okazję przetestować ponownie zasilacz

Komentarz

• Pawel_G
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 527

Sprawdź koniecznie czy zjawisko to występuje przy mniejszych mocach pilotów - najlepiej zaczynając od wartości minimalnych. Bardzo mnie ciekawią wyniki bo nie powiem ale mam chrapkę na tego Explorera XT. Już świetną wiadomoscią jest to że pracuje z Powerluxami, ponieważ do tej pory w tabeli zgodności nie było danych o lampach serii VC.
                          PS Ja oba piloty mam oryginalne o mocy znamionowej po 150W każdy więc teoretycznie powinny przy pełnej mocy mieścić się w zapasie 350W jaki oferuje Explorer XT.
                          Ostatnio edytowany przez Pawel_G; 15994. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• andres
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 257

Mam takie pytania odnośnie tego generatora....
                            1. Napisane jest że może być zasilany prądem z gniazda zapalniczki 14V (!!!) ale o ile się nie mylę to w większości przypadków instalacja jest na 12V więc pytanie brzmi czy nie sprawia to kłopotu?
                            2. Czy jest możliwość jednoczesnego podpięcia do gniazda zapalniczki (w pracującym samochodzie) i pracowania z tym generatorem jednocześnie? Przy dłuższych sesjach mogłoby to być przydatne.
                            kompakcik i stara smiena
                            www.sport.3ct-phototeam.pl
                            http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• Przemek Lipski
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 212

Zamieszczone przez andres
                              Mam takie pytania odnośnie tego generatora....
                              1. Napisane jest że może być zasilany prądem z gniazda zapalniczki 14V (!!!) ale o ile się nie mylę to w większości przypadków instalacja jest na 12V więc pytanie brzmi czy nie sprawia to kłopotu?
                              Instalacja samochodowa ma w trakcie ładowania ok. 13,8V (znaczy przy włączonym silniku) i stąd owe 14V (zresztą naładowany akumulator ma też więcej niż 12V...). A na wyłączonym silniku nie ryzykowałbym podłączania takiego ustrojstwa, bo potem mógłbyś nie odpalić silnika...
                              "Wszyscyśmy z płócien
                              Rembrandta:
                              To tylko kwestia
                              Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Komentarz

Pracuję...