jaki akumulator do lampy studyjnej Quantuum ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
    Wiec ja mam pytanie - jaki siedzi akumulator (ile Ah) oryginalnie w tej wersji z mozliwoscia wymiany, i jak to ma sie do ilosci blyskow na np lampach 600 albo 1200 Ws na pelnej mocy
    tylko Fomei ma mozliowość łatwiej i szybkiej wymiany, siedzi w nim akumulator 12V/12 Ah

chociaż też interesuje mnie co siedzi w tym Tronix Explorer XT ?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• j_szczygiel
      • 2008
      • 12

W Explorerze XT mamy 2x 12V/7Ah, co daje 14Ah i napiecie 24V. Dzieki temu zasilacz moze pracowac z lampami do 2400Ws. W Explorerze 1200 znajduje sie aku 12V/12Ah i ten model zasilaczy Tronix najbardziej odpowiada produktowi Fomeia pod wzgledem budowym i wlasciwosci technicznych.

Tezet - na stronie Medikonu znajdziesz informacje nt. wydajnosci Fomeia. Na 2 lampach 300Ws na pelnej mocy z Explorerem XT robie ok 300 zdjec (jedno za 2, takze raczej nie sluzy to wydajnosci zasilacza ). Na jednej lampie 300Ws, w zaleznosci od typu, powinienes zrobic ok 600, na 400tce ok 450-550,
      :: www.jakubszczygiel.pl

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

[QUOTE=j_szczygiel;797230]W Explorerze XT mamy 2x 12V/7Ah, co daje 14Ah i napiecie 24V. QUOTE]

albo sumujesz napięcie albo pojemność,
        więc albo ma 12V 14Ah albo 24V 7Ah

napalilem sie na jakas lampe 1200Ws ale chyba bedzie trzeba celowac jednak w tego Quantuuma 600Ws z batery packiem + aku dodatkowe 12V 12Ah

to chyba najbardziej wydajna, najbardziej tania i najbardziej przenosna kombinacja
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• j_szczygiel
          • 2008
          • 12

W bp Quantuuma sa akumulatory Ni-MH - nie wiem, czy battery pack bedzie dzialac z SLA, ale sprawdzic zawsze warto 600Ws w pewnych warunkach jest jednak niewystarczajace.

Liczba blyskow na obu Explorerach jest taka sama, niestety nie odpowiem Ci w tym momencie czy akumulatory w XT sa szeregowo czy rownolegle.

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

Zamieszczone przez j_szczygiel
            W bp Quantuuma sa akumulatory Ni-MH - nie wiem, czy battery pack bedzie dzialac z SLA, ale sprawdzic zawsze warto 600Ws w pewnych warunkach jest jednak niewystarczajace.
            w specyfikacji podaja ze mozna przelaczyc batery packa i zasilac lampe tylko z osobnego zrodla zasilania przez gniazdko zapalniczki, wiec po prostu 12V DC, musi dzialac z kazdym akku, bo niby dlaczego nie?

Podejrzewam ze mozna isc dalej i zrobic bezposredni przewod do polaczenia klem akumulatora z lampa bez paterry packa

Komentarz

• aligator16
              Początki nałogu
              • 2008
              • 457

Zamieszczone przez sebcio80
              Podejrzewam ze mozna isc dalej i zrobic bezposredni przewod do polaczenia klem akumulatora z lampa bez paterry packa
              Na pewno się da, z tym że na pewno tracimy gwarancje

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

Zamieszczone przez aligator16
                Na pewno się da, z tym że na pewno tracimy gwarancje
                ale niby dlaczego? przeciez w zaden sposob nie ingerujesz w sprzet

Komentarz

• aligator16
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 457

A jakbyś podłączył urządzenie 110V pod 230V to też gwarancja nadal jest? Bo nie ingerujesz także w sprzęt
                  Podobno nawet jak podłączy się aku bezpośrednio pod battery pack (nie poprzez zapalniczkę) to już gwarancja leci

Komentarz

• Tezet-gdynia
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1283

To mozna miec przejscie klemy - gniazdo zapalniczki na 10cm kablu przy aku :P
                    www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

Zamieszczone przez aligator16
                      A jakbyś podłączył urządzenie 110V pod 230V to też gwarancja nadal jest? Bo nie ingerujesz także w sprzęt
                      Podobno nawet jak podłączy się aku bezpośrednio pod battery pack (nie poprzez zapalniczkę) to już gwarancja leci
                      110V a 230V to raczej malo trafny przyklad, to niezgodne ze specyfikacja, natomiast laczac nawet bezposrednio przewod z akku do lampy nic niezgodnego ze specyfikacja nie robie, a ze producent podaje swoje widzimisie ze tak nie mozna i trace gwarancje to inna sprawa, za samo uzycie na pewno gwarancji sie nie traci, traci sie ja wtedy gdy podczas takiego polaczenia nastapi awaria, oczywiscie najpierw trzeba to udowodnic a wlasciwie jest to nie do udowodnienia

mnie jeszcze jedna sprawa interesuje, jak ma sie szybkosc ladowania lampy przy takim zewnetrznym akumulatorze, bo przy oryginalnym battery packu ten czas to ponad 5 sekund, troche dlugo...

Komentarz

• r_m
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2418

j_szczygiel - tak w skrócie: nie ja wpadłem na pomysł akumulator+przetwornica (mamy 3 skrzynki+kable między nimi, a nie jedno zgrabne pudełko z torbą, 3-bo jest jeszcze ładowarka do żelowych), na forum Nikona była testowana zwykła przetwornica, nie "sinus", kolega od kilku lat ma Tronix Explorer, nie narzeka , UPS - wspominałem o różnych założeniach technicznych

Zamieszczone przez sebcio80
                        Podejrzewam, że battery pack ma w sobie przetwornicę DC/DC, więc ominięcie go raczej nie będzie możliwe

Komentarz

• j_szczygiel
                          • 2008
                          • 12

Z ciekawosci przeszukalem allegro pod katem przetwornic z sinusem - niby wszystkie posiadaja sinus, duza moc, ale jakos rozstrzal cenowy jest miedzy nimi ogromny Sadze, ze skusze sie na sprawdzenie ktorejs z tych lepszych.

Komentarz

• chyrus
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 436

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                            To mozna miec przejscie klemy - gniazdo zapalniczki na 10cm kablu przy aku :P
                            To rozwiązanie stosuję w praktyce z aku żelowym.
                            digart

Komentarz

• aligator16
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 457

Zamieszczone przez chyrus
                              To rozwiązanie stosuję w praktyce z aku żelowym.
                              No i jak się to sprawuje? Ile błysków, jaki aku, czas ładowania?

Komentarz

• magart
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 378

Na allegro są też przetwornice z sinusem polskiej produkcji. Nie są najtańsze, ale wydają mi się solidne i w razie czego jest do nich serwis. Z chińskimi bym sobie dał spokój tym bardziej, że szwagier miał jako awaryjne zasilanie do pieca i jak się to uszkodziło to musiał kupić nowe.
                                Ja z pewnością złoże kiedyś taki zestaw: Akumulator kwasowy do głębokiego rozładowania (mam 65Ah , przetwornica sinus. Wszystko wpakuję w jakieś fajne pudło albo walizkę i będę niezależny z jaką chcę ilością błysków Lampki Elinchroma z wbudowanymi skyportami i jest w miarę wygoda, bo kable mają dość długie.
                                Po powrocie z pleneru podłączę to pod dobry prostownik i znowu można się bawić.
                                EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
                                www.magaczewski.blogspot.com
                                www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

Pracuję...