jaki akumulator do lampy studyjnej Quantuum ?
Zwiń
X
-
W Explorerze XT mamy 2x 12V/7Ah, co daje 14Ah i napiecie 24V. Dzieki temu zasilacz moze pracowac z lampami do 2400Ws. W Explorerze 1200 znajduje sie aku 12V/12Ah i ten model zasilaczy Tronix najbardziej odpowiada produktowi Fomeia pod wzgledem budowym i wlasciwosci technicznych.
Tezet - na stronie Medikonu znajdziesz informacje nt. wydajnosci Fomeia. Na 2 lampach 300Ws na pelnej mocy z Explorerem XT robie ok 300 zdjec (jedno za 2, takze raczej nie sluzy to wydajnosci zasilacza
). Na jednej lampie 300Ws, w zaleznosci od typu, powinienes zrobic ok 600, na 400tce ok 450-550,
Komentarz
-
[QUOTE=j_szczygiel;797230]W Explorerze XT mamy 2x 12V/7Ah, co daje 14Ah i napiecie 24V. QUOTE]
albo sumujesz napięcie albo pojemność,
więc albo ma 12V 14Ah albo 24V 7Ah
napalilem sie na jakas lampe 1200Ws ale chyba bedzie trzeba celowac jednak w tego Quantuuma 600Ws z batery packiem + aku dodatkowe 12V 12Ah
to chyba najbardziej wydajna, najbardziej tania i najbardziej przenosna kombinacjaKomentarz
-
W bp Quantuuma sa akumulatory Ni-MH - nie wiem, czy battery pack bedzie dzialac z SLA, ale sprawdzic zawsze warto
600Ws w pewnych warunkach jest jednak niewystarczajace.
Liczba blyskow na obu Explorerach jest taka sama, niestety nie odpowiem Ci w tym momencie czy akumulatory w XT sa szeregowo czy rownolegle.Komentarz
-
w specyfikacji podaja ze mozna przelaczyc batery packa i zasilac lampe tylko z osobnego zrodla zasilania przez gniazdko zapalniczki, wiec po prostu 12V DC, musi dzialac z kazdym akku, bo niby dlaczego nie?
Podejrzewam ze mozna isc dalej i zrobic bezposredni przewod do polaczenia klem akumulatora z lampa bez paterry packaKomentarz
-
Komentarz
-
-
A jakbyś podłączył urządzenie 110V pod 230V to też gwarancja nadal jest? Bo nie ingerujesz także w sprzęt
Podobno nawet jak podłączy się aku bezpośrednio pod battery pack (nie poprzez zapalniczkę) to już gwarancja leci
Komentarz
-
Komentarz
-
110V a 230V to raczej malo trafny przyklad, to niezgodne ze specyfikacja, natomiast laczac nawet bezposrednio przewod z akku do lampy nic niezgodnego ze specyfikacja nie robie, a ze producent podaje swoje widzimisie ze tak nie mozna i trace gwarancje to inna sprawa, za samo uzycie na pewno gwarancji sie nie traci, traci sie ja wtedy gdy podczas takiego polaczenia nastapi awaria, oczywiscie najpierw trzeba to udowodnic a wlasciwie jest to nie do udowodnienia
mnie jeszcze jedna sprawa interesuje, jak ma sie szybkosc ladowania lampy przy takim zewnetrznym akumulatorze, bo przy oryginalnym battery packu ten czas to ponad 5 sekund, troche dlugo...Komentarz
-
j_szczygiel - tak w skrócie: nie ja wpadłem na pomysł akumulator+przetwornica (mamy 3 skrzynki+kable między nimi, a nie jedno zgrabne pudełko z torbą, 3-bo jest jeszcze ładowarka do żelowych), na forum Nikona była testowana zwykła przetwornica, nie "sinus", kolega od kilku lat ma Tronix Explorer, nie narzeka
, UPS - wspominałem o różnych założeniach technicznych
Podejrzewam, że battery pack ma w sobie przetwornicę DC/DC, więc ominięcie go raczej nie będzie możliweZamieszczone przez sebcio80Podejrzewam ze mozna isc dalej i zrobic bezposredni przewod do polaczenia klem akumulatora z lampa bez paterry packaKomentarz
-
Z ciekawosci przeszukalem allegro pod katem przetwornic z sinusem - niby wszystkie posiadaja sinus, duza moc, ale jakos rozstrzal cenowy jest miedzy nimi ogromny
Sadze, ze skusze sie na sprawdzenie ktorejs z tych lepszych.
Komentarz
-
-
Komentarz
-
Na allegro są też przetwornice z sinusem polskiej produkcji. Nie są najtańsze, ale wydają mi się solidne i w razie czego jest do nich serwis. Z chińskimi bym sobie dał spokój tym bardziej, że szwagier miał jako awaryjne zasilanie do pieca i jak się to uszkodziło to musiał kupić nowe.
Ja z pewnością złoże kiedyś taki zestaw: Akumulator kwasowy do głębokiego rozładowania (mam 65Ah
, przetwornica sinus. Wszystko wpakuję w jakieś fajne pudło albo walizkę i będę niezależny z jaką chcę ilością błysków
Lampki Elinchroma z wbudowanymi skyportami i jest w miarę wygoda, bo kable mają dość długie.
Po powrocie z pleneru podłączę to pod dobry prostownik i znowu można się bawić.EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.plKomentarz
Komentarz