jaki akumulator do lampy studyjnej Quantuum ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tezet-gdynia
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1283

To rzeczywiscie lipa, ale ciekawe ile w tym jest prawdy a ile belkotu zabezpieczajacego producenta przed potencjalnym dziwnym klientem, ktoremu raptem cos nie dziala. Ja ostatnio z nudow, zrobilem przetwornice kosztem 9zl, taka testowa czy w ogole cos ruszy. I co ciekawe, lampka 100Ws sie normalnie ladowala i wyzwalala z 12v. Problemem tylko była wydajnosc ze wzgledu na czestotliwosc - bralem to pod uwage - przez co lampa ladowala sie ok 35 sekund
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam tylko ze to przetwornica i lampa wg wlasnego projektu
    Ostatnio edytowany przez Tezet-gdynia; 15198. Powód: Automerged Doublepost
    www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• j_szczygiel
      • 2008
      • 12

Obawiam sie, ze jednak prawda. Poza tym kontaktowalem sie z nimi jako potencjalny dziwny klient
      :: www.jakubszczygiel.pl

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

To co, dowiemy się w końcu jak z wydajnością przykładowego zestawu aku - batterypack - quantuum?

Komentarz

• Noegoarka

Czytałem kiedyś o stosowaniu UPS-ów komputerowych jako zasilania lamp studyjnych w terenie. I podobno są modele które potrafią wygenerować 200-300 błysków nawet przy dwóch lampach.
          Było to chyba w gazecie ZOOM

Komentarz

• aligator16
            Początki nałogu
            • 2008
            • 457

Wszystko zależy jaka moc lamp/pojemność aku, ale ogólnie ups'y nie są do tego stworzone.

Komentarz

• MaciekH
              Uzależniony
              • 2006
              • 662

UPS z akumulatorem np. 9Ah kosztuje ok 460zł, za tyle kupisz motocyklowy akumulator żelowy 12V 20Ah i przetwornice 12-220V
              20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• aligator16
                Początki nałogu
                • 2008
                • 457

Zamieszczone przez MaciekH
                akumulator żelowy 12V 20Ah i przetwornice 12-220V
                Przetwornica nie będzie działała z lampami.
                Co najwyżej podpięcie tego aku 12V bezpośrednio pod batterypack quantuum.

Komentarz

• MaciekH
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 662

Zamieszczone przez aligator16
                  Przetwornica nie będzie działała z lampami.
                  Bo...?
                  20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• aligator16
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 457

Bo...?
                    Bo już było to sprawdzane przez parę osób:
                    Witam. Od razu napomnę że nie mam doświadczenia w oświetleniu studyjnym. Dotychczas pracowałem w plenerze i pomieszczeniach głównie z jedną lub dwoma lampami SB-600/800. Całość najczęściej z dwoma parasolkami. Zarówno odbijające jak i przepuszczające. Po ostatniej sesji jednak odczuwałem niedosyt. Nie dosyć że lampki SB-600/800 wyładowały po dwa komplety akumulatorów to na dodatek ostro dostają w "palnik" :) Poza tym planuję zakupić możliwie duży softbox. Z mocowaniem bowenowskim mam

Ewentualnie może by działało z jakąś lepszą przetwornicą, ale takie niestety kosztują i mija się to z celem, no i zawsze pozostaje to "może"

Komentarz

• MaciekH
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 662

Przeczytałem wątek, o takim rozwiązaniu raptem kilka wypowiedzi, niektóre faktycznie na nie ale są tam też linki do YT gdzie jest dokładnie opisany taki zestaw i jakoś działa. Nie mówie, że każda przetwornica się do tego nada, ale na pewno jest to do zrobienia, zwłaszcza, że taki battery pack Quantuuma czy inny to też nic innego jak akku i przetwornica, tyle że ładnie opakowany...

Komentarz

• szuler
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 829

nie wiem, czy to takie samo rozwiązanie jak w moich MARKO FLASH, ale lampy są zasilane tylko napięciem 12V nie ma opcji 220V bezpośrednio z sieci
                        A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• aligator16
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 457

Przeczytałem wątek, o takim rozwiązaniu raptem kilka wypowiedzi, niektóre faktycznie na nie ale są tam też linki do YT gdzie jest dokładnie opisany taki zestaw i jakoś działa. Nie mówie, że każda przetwornica się do tego nada, ale na pewno jest to do zrobienia, zwłaszcza, że taki battery pack Quantuuma czy inny to też nic innego jak akku i przetwornica, tyle że ładnie opakowany...

Możesz podać te linki?
                          Bo ja też znalazłem takie filmiki, ale to były lampy w USA na 110V, więc w ogóle inna sprawa.

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Zamieszczone przez szuler
                            nie wiem, czy to takie samo rozwiązanie jak w moich MARKO FLASH, ale lampy są zasilane tylko napięciem 12V nie ma opcji 220V bezpośrednio z sieci
                            Quantuumy są jak sama nazwa mówi "Dual power".

Komentarz

• szuler
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 829

moja też jest, ale zawsze dostaje 12V z aku lub ze specjalnej przetwornicy, która jest jednocześnie ładowarka do aku
                              nie ma jako tako gniazda do sieci
                              A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• j_szczygiel
                                • 2008
                                • 12

MaciekH - po co chcesz podlaczac aku zelowy przez przetwornice? Przebieg prady z takiej taniej przetwornicy moze Ci uniemozliwic prace. Sadze, ze łatwiej podlaczyc akumulator zelowy pod dedykowane wejscie zasilania z gniazdka zapalniczki - taniej i bezpieczniej.
                                Dodam jeszcze, ze oba Explorery maja gniazdka do ladowania z gniazdka zapalniczki (pomijajac gniazdo battery packa w XT SE) - mozna z nimi zrobic dokladnie to samo, co planujesz z battery packiem quantuuma ;] A battery pack do XT SE mozna zrobic samemu w baardzo latwy sposob http://www.youtube.com/watch?v=7lTon...eature=related
                                :: www.jakubszczygiel.pl

Komentarz

Pracuję...