jaki akumulator do lampy studyjnej Quantuum ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • j_szczygiel
    • 2008
    • 12

Zamieszczone przez r_m

Podejrzewam, że battery pack ma w sobie przetwornicę DC/DC, więc ominięcie go raczej nie będzie możliwe
    Jestem podobnego zdania, choc ciekaw jestem czy ktos juz sprawdzal czy takie rozwiazanie jest mozliwe?

Dodam, ze oba modele zasilaczy Tronix Explorer posiadaja gniazda do ladowania napieciem 12-14V DC (czyli z gniazdka zapalniczki) - wnioski mozecie wyciagnac sami
    :: www.jakubszczygiel.pl

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

Zamieszczone przez j_szczygiel
      Jestem podobnego zdania, choc ciekaw jestem czy ktos juz sprawdzal czy takie rozwiazanie jest mozliwe?

Dodam, ze oba modele zasilaczy Tronix Explorer posiadaja gniazda do ladowania napieciem 12-14V DC (czyli z gniazdka zapalniczki) - wnioski mozecie wyciagnac sami
      mowa byla o battery packu Quantuuma, a tu przetwornica (chyba) jest w lampie, bo po co bylby osobny wlacznik na lampie do -12V i ~230V
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• j_szczygiel
        • 2008
        • 12

Zamieszczone przez sebcio80
        mowa byla o battery packu Quantuuma, a tu przetwornica (chyba) jest w lampie, bo po co bylby osobny wlacznik na lampie do -12V i ~230V
        Jak upewnisz sie co do tego, mozna zastanowic sie nad mozliwosciami poprawienia wydajnosci battery packa

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

Zamieszczone przez j_szczygiel
          Jak upewnisz sie co do tego, mozna zastanowic sie nad mozliwosciami poprawienia wydajnosci battery packa
          wydajnosc i tak latwo poprawic bo wystarczy drugi akku podlaczyc do oryginalnego, przelaczamy przelacznik i energia brana jest tylko z dodatkowego akku z pominieciem oryginalnego,
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• magart
            Początki nałogu
            • 2008
            • 378

Dokładnie to co napisałem w 3 poście tego tematu. Odnośnie Quantuuma sprawa poprawienia wydajności JEST OCZYWISTA.
            EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
            www.magaczewski.blogspot.com
            www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

Zamieszczone przez magart
              Dokładnie to co napisałem w 3 poście tego tematu. Odnośnie Quantuuma sprawa poprawienia wydajności JEST OCZYWISTA.
              rozumiem, ze uzywasz? powiedz jak jak wyglada sprawa z czasem ładowania na dodatkowym akku? bo na tym w zestawie te 5,5 s to troche dlugo...

Komentarz

• magart
                Początki nałogu
                • 2008
                • 378

Nie używam. Odniosłem się do faktu użycia dodatkowego akumulatora do ww lampy, który znacząco dodaje ilość błysków. I nie trzeba się zastanawiać czy traci się gwarancję, czy będzie działać i jaki akku użyć (a taki jaki chcemy oby 12V).
                Szybkość ładowania zależy od źródła energii bo jak pracuje na zwykłych słabych akumulatorach to nie może szybko ładować. Zależy też od przetwornicy, która im szybsza tym bardziej się grzeje więc to już ograniczenie sprzętowe.
                EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.

Komentarz

• chyrus
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 436

Mam akumulator dodatkowy 20Ah (żelowy, taki za stówkę na allegro). Nie jestem w stanie powiedzieć ile już na nim zrobiłem zdjęć i przy jakiej średniej mocy (lampy z aku po 600Ws), bo jeszcze się nie wyczerpał
                  PS. Akumulator dodatkowy mam podpięty przez gniazdo zapalniczki w akumulatorze dedykowanym.
                  digart

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Zamieszczone przez chyrus
                    Mam akumulator dodatkowy 20Ah (żelowy, taki za stówkę na allegro). Nie jestem w stanie powiedzieć ile już na nim zrobiłem zdjęć i przy jakiej średniej mocy (lampy z aku po 600Ws), bo jeszcze się nie wyczerpał
                    co masz do ladowania tego akku żelowego?

Komentarz

• chyrus
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 436

Zamieszczone przez sebcio80
                      co masz do ladowania tego akku żelowego?
                      Kolega ma jakąś dość leciwą, polskiej produkcji, przetwornicę, którą bez problemów ładuje się ten akumulator. Niestety, parametrów jej nie znam, może przy następnym ładowaniu sprawdzę.
                      digart

Komentarz

• magart
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 378

Zamieszczone przez chyrus
                        Kolega ma jakąś dość leciwą, polskiej produkcji, przetwornicę, którą bez problemów ładuje się ten akumulator. Niestety, parametrów jej nie znam, może przy następnym ładowaniu sprawdzę.
                        Do ładowania akku żelowych potrzebna jest elektroniczna ładowarka, która w odpowiednim czasie wyłączy ładowanie. Wpływa to w znacznej mierze na żywotność takiego akumulatora.

Komentarz

• morafi
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 111

Panowie takich aku zelowych czesto uzywa sie do lampek oswietleniowych np przy filmowaniu. Musisz np do takiego aku dorobic mocowanie samochodowe i ładujesz tym oto urzadzankiem:

Sa na 12 i 6V

Na stronce tego sklepu sa rowniez akumulatorki zelowe do wyboru, juz z zainstalowanym gniazdem samochodowym:

Komentarz

• j_szczygiel
                            • 2008
                            • 12

Z tego co pamietam r_m pisal o przetwornicy z sinusem - jedyna przystepna cenowo dostepna na naszym rynku AZO IPS-2000 nie bedzie dzialac ze sprzetem studyjnym - info od producenta. Ceny lepszych zaczynaja sie od 1300 w gore - czy bedzie dzialac, nie wiadomo

Komentarz

• Tezet-gdynia
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1283

To ze nie bedzie dzialac ze sprzetem studyjnym - info od producenta - to jest info od producenta przetwornicy czy sprzetu studyjnego ? Bo jak sprzetu studyjnego to wiadomo ile takie info moze byc warte...
                              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• j_szczygiel
                                • 2008
                                • 12

Oczywiscie przetwornicy.

Komentarz

Pracuję...