Opinie, tanie studyjne lampy błyskowe z allegro.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tezet-gdynia
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1283

Mozemy ustalic jakas zasade np:

- lampy bez modyfikatorow - gole palniki - nie biorac pod uwage odblysnikow
    - lampy w odleglosci 2 metry od "modela" - cos co oboje mamy
    - Model zajmujacy caly kadr z bialym tlem
    - ogniskowa np 50mm
    - swiatlo skupione - lekko wychodzace poza kadr

Ty masz zoom, ja dobiore jakas miche pod palnik zeby dawal taki kąt Bedzie chyba fair w miare Nie bedzie problemu z tym ze Ty masz mocniej rozpraszajaca parasolke, a ja np mniej - lub cos w tym stylu

Taki maly Battle na moc Moje 101Ws vs Twoja 580 exII vs Twoje 2x 580 exII
    www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• dzik
      Uzależniony
      • 2008
      • 884

580 nie ma 200Ws, daleko jej do tego
      teraz robilem zdjecia z softboxem 40x40, odleglosc okolo 1m, do uzyskania przyslony f8 przy iso 100 musialem walic na polowe mocy, przy lampie 180 mam wiekszy zapas.

Komentarz

• MrMoni
        • 2009
        • 9

Wtrącę się do waszej dyskusji. Mam 2 lampy 580EX zamierzam dokupić 2 lampy Quantuum PT300. Tu pojawia się moje pytanie. Jak lampy reporterskie współpracują ze studyjnymi i jak wszystkie 4 wyzwalać na raz? Kabel synchro i reszta na fotocele czy może wszystkie 4 jakąś radiówką? Jak to jest z akcesoriami do Quantumów? Poczytałem trochę wcześniejszych tematów i pojawiają się informacje, że do quantumów są drogie modyfikatory bo trzeba stosować oryginalne. Dlaczego? Przecież lampy mają niby mocowanie bowens wiec wszelkie zamienniki powinny pasować.

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

beda pasowac wszystkie zamienniki,
          wspolprace najlepiej zrobic przez radio,
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• MrMoni
            • 2009
            • 9

a sama współpraca lamp będzie ok? Wyczytałem, że różnica temperatury barwnej może być problemem

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

Zamieszczone przez MrMoni
              a sama współpraca lamp będzie ok? Wyczytałem, że różnica temperatury barwnej może być problemem
              roznica barwy bedzie minimalna, raczej nie do zauwazenia, zwlaszcza ze chinskie tanie lampy i tak rzadko trzymaja w kazdym blysku rowno 5600K
              Moje wątki na forum: sport | fashion
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• MrMoni
                • 2009
                • 9

Dzięki zatem za odpowiedzi. Pozdrawiam MrMoni

Komentarz

• konradzalewski

Przed zakupem polecam zwrócić uwagę na takie drobiazgi jak uchwyt z tyłu lampy, niektóre chińczyki nie posiadają a to jest upierdliwe potem, a kolejna rzecz to śruba utrzymująca lampę w osi pionowej czyli pokrętło którym "fixujemy" lamkę 45 do dołu albo w górę czy na wprost- jak są źle skonstruowane (niestety na takich miałem nieprzyjemność rzeźbić) to pomimo dokręcenia z całej siły po jakimś czasie opadają do dołu obciażone softboksami.
                  Takie pierdoły ale potrafią nerwy psuć strasznie.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• c13
                    • 2010
                    • 6

Witam a mam pytanie czy ktoś używa sprzętu z Fansportu i jeszcze jednej wiadomej firmy na allegro... chciałbym kupić dwie lampy błyskowe 100Ws i zastanawiam się czy trochę zdjęć na tym popstrykam... kolega ma dwie lampy z tego źródła o mocy 68Ws i dają radę...?

Komentarz

Pracuję...