Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sławek
    Uzależniony
    • 2008
    • 968

Modyfikowałeś czymś światło ?
    www.fotokrajs.pl

Komentarz

• tatlpz
      Coś już napisał
      • 2009
      • 94

oktaboxem 120cm
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      tu jeszcze jedno

Ostatnio edytowany przez tatlpz; 25936. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Sławek
        Uzależniony
        • 2008
        • 968

Tak sądziłem...po cieniach. Ale 120 to duży !!!
        www.fotokrajs.pl

Komentarz

• tatlpz
          Coś już napisał
          • 2009
          • 94

W praktyce przekonalem sie ze 1100Ws na pelnej mocy w sloneczny dzien na pustyni to w sam raz, mniej by nie wydolilo niestety. Odleglosc modelki od okty jakies 2 m (bo szeroki kat i nie chcialem za blisko). 300 Ws quantuuma to dobre w cieniu i z bliska mz.

Komentarz

• chuba
            Bywalec
            • 2009
            • 173

Zamieszczone przez ArtMoon
            Witam. Wracajac do watku glownego jakies kilka stron do tylu zakupilem jako wspomagacz baterrypacka, zwykly akumulator zelowy w cenie ok 100 zl na allegro, stosujac 2 kabelki jako przejsciowke do zasilania z aku samochodowego podpietego do oryginalnego ustrojstwa mozna blyskac az do znudzenia... nie liczylem, karta i pomysly mi sie skonczyly Quantuum R+ Dual Power 600 W, wiekszosc na polowie mocy. Pozdrowka!
            Dzięki, właśnie na taką informację czekałem Przed zakupem zestawu 3x600Ws powstrzymywała mnie mała ilość błysków.
            Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Komentarz

• Sławek
              Uzależniony
              • 2008
              • 968

Może kiedyś zrobią puszkę z czasem synchronizacji 1/1000 np. to wtedy będzie można po eksperymentować z małymi lampkami.
              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

Zamieszczone przez Sławek
                Może kiedyś zrobią puszkę z czasem synchronizacji 1/1000 np. to wtedy będzie można po eksperymentować z małymi lampkami.
                systemowymi?

kupujesz filtr szary x3 i z czasu 1/1600 schodzisz do 1/200
                Moje wątki na forum: sport | fashion
                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• aligator16
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 457

Tylko że wtedy trzeba mieć mocne lampki... i dużo aku

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Zamieszczone przez aligator16
                    Tylko że wtedy trzeba mieć mocne lampki... i dużo aku
                    no nie do konca, filtr szary zciemnia cala fotke a błysk lampy w stosunku do sceny jest pelna moca
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• aligator16
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 457

Tak ale żeby tak samo doświetlić scenę z filtrem trzeba mieć odpowiednio większą moc

Komentarz

• Sławek
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 968

Zamieszczone przez sebcio80
                        systemowymi?

kupujesz filtr szary x3 i z czasu 1/1600 schodzisz do 1/200
                        Szary filtr obniża równo światło lampy i światło dzienne a migawka nie.
                        Skracając czas naświetlania zmniejszasz światło dzienne a światło flasha i tak zmieści się w czasie otwarcia migawki. Oczywiście w granicach synchronizacji. Dla tego pisałem wcześniej o wymarzonej synchronizacji 1/1000
                        www.fotokrajs.pl

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

Zamieszczone przez aligator16
                          Tak ale żeby tak samo doświetlić scenę z filtrem trzeba mieć odpowiednio większą moc
                          nieeee, przeciez pisalem ze blysk lampy w stusunku do sceny ktora fotografujemy jest taka sama moca, niezaleznie czy mamy filtr szary czy nie, przeciez filrtu szarego nie zakladamy na lampe
                          Szary filtr obniża równo światło lampy i światło dzienne a migawka nie.
                          no to pomysl logicznie, skoro obnizasz swiatlo zastane i swiatlo flasha tak samo to jaki to ma wplyw na ogol? zaden :-) stosunek mocy lampy i swiatla zastanego bedzie taki sam niewazne czy przy filtrze szarym x30 czy x3, wybierajac odpowiednia ekspozycje na body fotka zawsze bedzie wygladac tak samo
                          Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Sławek
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 968

Dla mnie to jasne jak słońce !!!
                            Dla tego właśnie nie rozumiem Twojej rady ,,kupujesz filtr szary x3 i z czasu 1/1600 schodzisz do 1/200,,
                            www.fotokrajs.pl

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

Dla mnie to jasne jak słońce !!!
                              Dla tego właśnie nie rozumiem Twojej rady ,,kupujesz filtr szary x3 i z czasu 1/1600 schodzisz do 1/200,,
                              no to chyba po to aby zejsc do czasu synchronizacji

Komentarz

• tatlpz
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 94

Zamieszczone przez sebcio80
                                nieeee, przeciez pisalem ze blysk lampy w stusunku do sceny ktora fotografujemy jest taka sama moca, niezaleznie czy mamy filtr szary czy nie, przeciez filrtu szarego nie zakladamy na lampe

no to pomysl logicznie, skoro obnizasz swiatlo zastane i swiatlo flasha tak samo to jaki to ma wplyw na ogol? zaden :-) stosunek mocy lampy i swiatla zastanego bedzie taki sam niewazne czy przy filtrze szarym x30 czy x3, wybierajac odpowiednia ekspozycje na body fotka zawsze bedzie wygladac tak samo
                                z calym szacunkiem sebcio ale widac ze nie zrobiles takiego zdjecia w technice o jakiej piszesz a wiedze czerpiesz z sieci. Idz, wez filtry, lampy, zrob zdjecie i napisz ponownie pozdro.
                                Lukasz
                                dobra, to ja napisze, bo ja robilem i wiem o co chodzi z tymi filtrami. Poza tym obserwowalem Joey L przy pracy, ktory w Mamiya ZD ma czas synchro 1/125 wiec musi sobie radzic. Wyobrazmy sobie sytuacje bez filtra:
                                1. Mierzymy scene - ma f5.6 przy 1/125 sekundy.
                                2. Aby nie sciemniac tla, musimy na modela blysnac lampą moca rownowazna f5.6. dla uproszczenia przyjmijmy ze bedzie to 1/4 mocy. All ok so far?
                                3. Zakladamy ND x3 czyli sciemniamy tlo o 1 EV.
                                4. Czas zostaje jaki byl ale mamy juz poprawna ekspozycje tla przy f8
                                5. Zeby proporcja miedzy tlem a modelem zostala taka sama, lampa tez musi nam dac f8 (czyli 1EV wiecej)
                                6. 1EV wiecej z 1/4 mocy to 1/2 mocy lampy, wiec MUSIMY zwiekszyc moc lampy
                                7. Jak zalozymy filtr x6 zwiekszamy o 2 EV, czyli odpowiednio tlo f11 przy 1/125 sek i lampa na calej mocy

Tyle
                                Ostatnio edytowany przez tatlpz; 25936. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...