Quantuum R+300 czy FIGHTER F-300
Zwiń
X
-
Quantuum R+300 czy FIGHTER F-300
Tagi: Brak -
Przyłączam się do pytania
- stoję przed identycznym wyborem 2 lamp na początek
+ 2 softboxy + statywy i tło
oprócz slubów
wykonuję zdjęcia do sklepów www.atexwrzesnia.pl oraz inne zdjęcia typu packshot www.mdspoland.pl , www.techplast.info
Pomieszczenie ma wymiary ok 7 m x 5 m
Budżet to ok 1500 zł
A może jest coś bardziej odpowiedniego dla mnie -
-
-
Quantuum R+300 mam 2 sztuki w studiu i jestem bardzo zadowolony.
Kup zestaw 2 x statyw z pokrowcem + torba na lampy. będziesz zadowolony. Te tańsze dwa statywy wytrzymują okte 120cmddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,Komentarz
-
-
mnie zależy na stabilności mocy i jednorodności temp. barwowej. Własnie obrabiam zdjęcia gdzie swiecilem jednym bolingiem, dwoma ex-ami i jedną sb-28 i zakres WB mam od ok 4600 - prawie 6000 i trafia mnie szlag.IMHO jesli nawet bedzie miedzy 5200-5600 to równiez będę widzial róznicę...;(Komentarz
-
-
-
A to nie to samo co quantuum ? Czy chodzi tylko o jakość wykonania czy o elektronikę ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Doczytałem jeszcze że w Powerluxach występuje problem z synchronizacją powyżej 1/125
Quantuumy mają taką przypadłość rzadko i synchronizują się przy 1/200 CY także - nie wiem jak jest z FIGHTER ami
czy coś wiadomo szanownym kolegom o tej przypadłości ??Komentarz
-
Moje fightery synchronizowały sie na 1/200, moc miały raczej zgodną z podaną, temperatura barwy , cóż raczej różna od zadeklarowanej. Moc błysku ( duży plus ) była powtarzalna , z minusów na jednej z lamp wyzwalanie po kablu - nie do konca działało
.
Generalnie jak tylko dozbieram na 3 lampę innego producenta chętnie je sprzedam.Ostatnio edytowany przez piotrek72t; 13569.Piotr Talarczyk
1ds III 1dKomentarz
-
na allegro jest zestaw figthterów z torbą i softboxami - trochę mnie pokusił
ale lektura zmusiła mnie do weryfikacji poglądu
80 % postów mówi o tym, że fightery maja mniejszą moc od podanej o ok 30 % - sama liczba przewodnia mówi o tym - jest dużo mniejsza od innych 300-ek
może to być wynik mocno schowanego palnika, który notabene jest cieńszy niż np quantuumów
Do mnie te argumenty przemawiają więc chyba w tej klasie quantuum to lepszy wybór
Powerlux jest jednak droższy nieco ponoć lepszy (lepsza fotocela, lepiej umiejscowiony palnik - nie schowany lecz wysunięty ) ale były na początku serii problemy z synchronizacją poniżej. 1/125 - (1/4 kadru wychodziła ciemna )
W efekcie jestem o krok od zamówienia 2x Quantuum r+300, softbox 60x60 softbox 120x80 - nie mają niestety statywów air więc kupię gdzieś inne - te 806 - jak radziliście
Możecie się wypowiedzieć czy to dobry wybór do moich zastosowań
mam też duży namiot do bezcienia i 430 ex
W namiocie robiłem dużo zdjęć na dworze - jak nie było wiatru - to była rewelacja :-D
Z lampami wreszcie będę mógł wejść do domuOstatnio edytowany przez gjozwiak; 6455.Komentarz
-
Ja mam m.in. 3 lampy DP-250 i jestem z nich zadowolony. Mogę polecić."Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")Komentarz
-
O właśnie ten zestaw wygląda super co wy na to może to lepszy wybór niż wyżej proponowany przez mnie
Dwa duże softboxy solidne statywy i jak pisze Przemek niezgorsze lampy (to jakby powerluxy - nie mylę się ?)
A jak Przemku z synchronizacją lamp z czasami np 1/200 ?
Czy fotocela ma kilka trybów pracy jak w Powerlux ?
Czy do moich zastosowań potrzebuję 2 duże softboxy czy może coś innego ?Komentarz

Komentarz