Hmmm, ja te lampy synchronizowałem radiowo na 1/125 i kablem na 1/160. Jutro sprawdzę na 1/200. Fotocela ma jeden tryb pracy.
Quantuum R+300 czy FIGHTER F-300
Zwiń
X
-
-
będę zamawiał prawdopodobnie wymieniony w #15 zestaw
- jeśli ktoś ma jakieś negatywne doświadczenia proszę o parę słów
lampy mają to samo co quantuum + lepsze wykonanie + bardziej zaawansowane sterowanie błyskiemKomentarz
-
A może coś takiego ? http://www.allegro.pl/item584743252_...d_fripers.html
Masz więcej mocy, metalową obudowę, metalowe mocowanie do statywu, osobną regulację mocy żarówki modelującej, duże gniazdo synchronizacji (bardzo ważne przy wyzwalaczach radiowych).
Dla mnie to dość ważne cechy.
Oczywiście porównując wygląd, Twoje są ładniejsze
Komentarz
-
Tez jestem za CY i je planuje zakupic , znajomy ma je w malym studiu i mowil ze dobrze sie sprawdzaja.no comment...Komentarz
-
5DmII przy 1/200 synchronizuje bez problemów. Przy czasie 1/250 pojawia się delikatne zaciemnienie dołu, a przy 1/320 wyraźny pas. Jednak myślę, że mając w miarę dużą matrycę można, jeżeli jest to konieczne, używać 1/250 łapiąc kadr z małym zapasem, który będzie można później obciąć.
Generalnie lampy nie sprawiają problemów."Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")Komentarz
-
Bardzo dziękuję za wypowiedzi - zamówiłem dp300 - dzięki Przemek Lipski za testy
CY są jak najbardziej w porządku także
choć metalowa obudowa do mnie nie przemawia
- metalowe mocowanie - TAK
- płynna regulacja modelującego światła to też nie zaleta (jest max błysk i takie też powinno być światło modelujące - proporcjonalne bo inaczej przekłamywać - po prostu trzeba o tym dodatkowo myśleć - a można to zlecić automatowi
)
Także moc CY deklarowana jest większa od faktycznej (wiele waszych opinii to potwierdza) prawdopodobnie z powodu niefortunnie umiejscowionego palnika (schowanego nieco)
Ale to z pewnością najsolidniejsze z budżetowych lamp
Ja wybrałem po prostu trochę nowocześniejszą konstrukcję - DP.
Dam znać jakie mam wrażenia z użytkowania - może nie będą zbyt wartościowe bo to moje pierwsze lampy, ale... może komuś pomogąOstatnio edytowany przez gjozwiak; 6455.Komentarz
-
-
Digital Pioneer, zajrzyj na allegro, albo poszukaj na forum."Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
-
Może lekki OT,ale przeglądając ofertę lamp studyjnych róznych producentów, zwróciłem uwagę, że lampy o podobnej mocy np 500 W róznych producentów, róznią sie całkiem znacznie czasem błysku i tu pytanie co jest faktem , a co efektem marketingowym. Z tego co widzę to tylko HENSEL podaje czas błysku dla pełnej mocy i dla połowy, u pozostałych producentów jest to z regóły jedna wartość, a im tańsza lampa (mocne upruszczenie ) tym czas jest krótszy. Czy jest jakiś standard np : ustalona wartość mocy przy której się mierzy czas ?Ostatnio edytowany przez piotrek72t; 13569.Piotr Talarczyk
1ds III 1dKomentarz
-
Zmontowałem lampy są super !!
Uwagi - nie dają reflektorów nie doczytałem - Quantuumy miały
Wykonanie lamp bardzo przyzwoite i solidne
Softboxy również ok za wyjątkiem pierścieni - sprawiają wrażenie tandetnych - ale swoje zadanie spełniają
Jeden kabel dostałem z jakimś zmutowanym wejściem do gniazdka na trzy płaskie bolce
Wszystko pozostałe działa ok - problem jest czasem z wyzwalaniem po kablu
nie błyska raz na kilkadziesiąt nie wiem dlaczego.
Jeśli koledzy macie jakiś link do wartościowego wątku traktującego o pracy z oświetleniem w studio to poproszę w zamian oferując proponowane przez Was testy lamp.Komentarz
-
ja dodam tylko iz wybierając lampy warto kierować się:
- moc - tu w zależności jakie mamy studio - ważne by dobrać optymalnie - za duża moc i nie zejdziemy na np na f2,8
- palnik - jak głęboko osadzony i czy ma chłodzenie
- regulacja - co najmniej 1/32
- mocowanie osprzętu i jego dostępność - Bowens
- chłodzenie
- co jest w zestawie np. czy jest reflektor
tak ja wybierałem lampy .....Komentarz
-
Z tą regulacją co najmniej 1/32, to by było fajnie, ale nie jest to powszechne jeszcze, a 1/16 jest OK przy mniejszych mocach.
Chłodzenie to jest raczej elektroniki wewnątrz lampy, a nie bezpośrednio samego palnika.
Reflektor można dokupić, więc nie jest to warunek pomijalny.
A wracając do lamp Digital Pioneer, to ostatnio jedna (Dp-250 z założonym beauty dishem) poleciała mi wraz ze statywem na beton z wysokości około 3 metrów, po drodze zahaczając o karton który trochę zamortyzował upadek. Dish trzeba było lekko wyprostować, a lampa działa bez problemów
Ostatnio edytowany przez Przemek Lipski; 7882."Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
-
każdy chwali swoje
- mogę tylko tyle powiedzieć ...
chłodzenie palnika występuje np. powerluxach oraz quantuumach z serii SKomentarz
-
Ale to jest chłodzenie specjalnie na palnik skierowane, czy przy okazji chłodzenia wnętrza są też otwory do chłodzenia pod palnikiem? W Digital Pioneer wydaje mi się, że to chłodzenie jest właśnie tak zrobione."Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
-
Dopiszę:ja dodam tylko iz wybierając lampy warto kierować się:
- moc - tu w zależności jakie mamy studio - ważne by dobrać optymalnie - za duża moc i nie zejdziemy na np na f2,8
- palnik - jak głęboko osadzony i czy ma chłodzenie
- regulacja - co najmniej 1/32
- mocowanie osprzętu i jego dostępność - Bowens
- chłodzenie
- co jest w zestawie np. czy jest reflektor
tak ja wybierałem lampy .....
- sterowanie pilotem (najlepiej jak da się ustawić na off/proporcjonalny/full)
- regulacja 'analogowa' (czyli suwakiem lub pokrętłem) a nie 'cyfrowa (czyli przyciskami) - jak lampę gdzieś wysoko postawimy czy wciśniemy gdzieś w trudny kąt to łatwiej 'analogowym' sterowaniem na wyczucie ustawić jakąś moc niż przyciskami wte i wewte klikać i strzelać zdjęcia testowe aż się odpowiednią moc ustawi (bo wyświetlacza mocy przy cyfrowym steroaniu nie widać w niektórych ustawieniach lampy)
- subiektywnie dopiszę że preferuję płynną niż stopniową regulację ale to taka tam fanaberia
Komentarz
Komentarz