Ekstremalnie krótkie czasy błysku w lampach studyjnych

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

Zamieszczone przez molmagic
    Ale co ci przeszkadza ten "wynalazek"? Przecież to służy rozwojowi i jest pozytywną dla osób którym tego brakowało. Planuje niedługo osiągnąć taki efekt na wyzwalaczu radiowym-mam już chytry plan
    prosta sprawa, podłączasz wyzwalacz do wyjścia lampy ustawionej w HSS i wyzwalasz z radia a nie fotoceli (działa, sprawdzone).
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Jacek_Z
      Moderator
      • 2005
      • 2726

Ale co ci przeszkadza ten "wynalazek"?
      mas więcej minusów niż plusów. Wymieniałem je w postach wyżej. Te minusy to nie drobne detale, ale jedne z najistotniejszych spraw w studiu.
      Przecież to służy rozwojowi i jest pozytywną dla osób którym tego brakowało.
      To jest ciekawostka, która sie da wykorzystać w specyficznych zastosowaniach, należy znać jej ograniczenia i nie używać jako podstawowego trybu pracy w studiu.
      Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

Zamieszczone przez Jacek_Z
        To jest ciekawostka, która sie da wykorzystać w specyficznych zastosowaniach, należy znać jej ograniczenia i nie używać jako podstawowego trybu pracy w studiu.
        A czy ktoś tu pisał że będzie teraz wszystkie zdjęcia w studio wykonywał z czasem 1/8000s i fotocelami?

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym co robi, to z pewnością jest w stanie zadecydować kiedy (jak napisał Van) lecieć do sklepu po jakieś cudo mające możliwość synchronizacji dla tak krótkiego czasu, a kiedy wykorzystać dość prosty trik. Jak fotografik nie ma doświadczenia i będzie źle wykorzystywał taką ciekawostkę, to się możemy tylko cieszyć, bo będzie to kolejny czynnik decydujący o tym że nasze zdjęcia są lepsze, a jego gorsze.

body musi pracowac w trybie HSS by to zadziałało (by było zgranie błysku z początkiem otwarcia migawki), lampy oczywiście studyjne.
        nie tylko studyjne, trik też działa z sb24, sb25, sb26 odpalonymi na pełną moc wyzwalanymi z fotoceli.
        Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.

Komentarz

• mi_b
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 15

Połowa z wypowiadających się tutaj magików zupełnie nie ma pojęcia o tym jak działa migawka. Czas x to najkrótszy czas przy którym migawka jest w pełni otwarta do naświetlania matrycy. Przy czasach krótszych matryca jest naświetlana szczeliną złożoną z dwóch lamelek migawki. Im czas naświetlania krótszy tym szczelina węższa. Skoro lampa da błysk o czasie 1/30000s to będzie to tylko ułamek czasu 1/8000s, więc błysk odpali się i naświetli tylko kawałek w szczelinie pomiędzy lamelkami migawki. Przy czasach krótszych niż czas x migawka nie otwiera się w całości więc nie ma możliwości, by cała matryca mogła zostać naświetlona przez tak krótki błysk.
          Migawka wygląda tak:

- tak wydląda szczelina w zależności od czasu naświetlania. W obu przypadkach czas jest krótszy od czasu x.
          Ostatnio edytowany przez mi_b; 9088.

Komentarz

• robgr85
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1719

Zamieszczone przez mi_b
            Połowa z wypowiadających się tutaj magików zupełnie nie ma pojęcia o tym jak działa migawka. Czas x to najkrótszy czas przy którym migawka jest w pełni otwarta do naświetlania matrycy. Przy czasach krótszych matryca jest naświetlana szczeliną złożoną z dwóch lamelek migawki. Im czas naświetlania krótszy tym szczelina węższa. Skoro lampa da błysk o czasie 1/30000s to będzie to tylko ułamek czasu 1/8000s, więc błysk odpali się i naświetli tylko kawałek w szczelinie pomiędzy lamelkami migawki. Przy czasach krótszych niż czas x migawka nie otwiera się w całości więc nie ma możliwości, by cała matryca mogła zostać naświetlona przez tak krótki błysk.
            Migawka wygląda tak:

- tak wydląda szczelina w zależności od czasu naświetlania. W obu przypadkach czas jest krótszy od czasu x.
            błysk lampki nikon sb-24 ustawionej na pełną moc trwa wg producenta 1/1000s (podaje ten przykład, bo akurat instrukcję do tej lampy posiadam), lampy 'studyjne' mają znacznie dłuższy błysk. 1/1000s to znacznie więcej niż czas np 1/8000s. Dlatego ten trik działa wielu magikom, i całe klatki im się naświetlają. Magicy nie wypisują z rękawa wydumanych czasów trwania błysku.

Komentarz

• analogforever
              Uzależniony
              • 2008
              • 675

robrg85

czy może masz jakąś lampe z własną automatyką (tzw tyrystorówke) i troszkę czasu aby ją załączyć przez fotocelę? Ja nie mam cyfry i nawet czsu 1/8000s w swoim aparacie ,więc trochę cięzko będzie mi na szybko sprawdzić ,jak się zachowa taka kombinacja przy błysku dużo krótszymn niż 1/1000s.

mi_b

podaj linki ktore działają
              T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• Fik
                Coś już napisał
                • 2008
                • 99

Sprawdziłem i ja , zestaw :
                - Lampy Sun-box
                - lampka Metz 58
                - canon 5D
                Działa. Rewelka.
                C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....

Komentarz

• RadioErewan
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 44

Zamieszczone przez mi_b
                  Migawka wygląda tak:

Widać błysk lampy jest dłuższy od czasu wędrówki szczeliny nad materiałem światłoczułym. Nie sądzisz chyba, że kilkanaście, jak nie więcej osób zmówiło się by robić sobie tu jaja z innych czytelników?

Pozdrawiam
                  Radek "Radio Erewan" Przybył
                  http://www.fototv.pl

Komentarz

• mi_b
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 15

Zamieszczone przez RadioErewan
                    Widać błysk lampy jest dłuższy od czasu wędrówki szczeliny nad materiałem światłoczułym. Nie sądzisz chyba, że kilkanaście, jak nie więcej osób zmówiło się by robić sobie tu jaja z innych czytelników?
                    Nie podważam tutaj zdania, że synchro z studyjnymi nie działa na 1/8000s, bo sam sprawdziłem na elfo w pracy i działa.
                    Nie wiem jak, nie rozumiem dlaczego działa tylko gdy lampy są wyzwalane fotoceli a na kablu już nie ale działa. Uważam, że sprawa synchronizacji stucyjnych lamp z czasem krótszym od x-sync jest fantastyczna i to nie podlega dyskusji.
                    Krytykuję tylko osoby, które nie mają pojęcia jak wygląda i działa migawka, co to jest czas x-sync i jak migawka zachowuje się z czasami krótszymi i dłuższymi od x-sync.

Komentarz

• analogforever
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 675

Zamieszczone przez mi_b
                      Nie podważam tutaj zdania, że synchro z studyjnymi nie działa na 1/8000s, bo sam sprawdziłem na elfo w pracy i działa.
                      Nie wiem jak, nie rozumiem dlaczego działa tylko gdy lampy są wyzwalane fotoceli a na kablu już nie ale działa. Uważam, że sprawa synchronizacji stucyjnych lamp z czasem krótszym od x-sync jest fantastyczna i to nie podlega dyskusji.
                      Krytykuję tylko osoby, które nie mają pojęcia jak wygląda i działa migawka, co to jest czas x-sync i jak migawka zachowuje się z czasami krótszymi i dłuższymi od x-sync.
                      jesli dziala z czasem krotszym niz x-sync,co sam potwierdzasz to znaczy że Twoja teoria i dotychczasowa wiedza legła w gruzach,może jeszcze czegos nie wiesz ? nie krytykuj w takim razie innych ,dopóki nie znajdziesz wytłumaczenia problemu !!!!
                      Ostatnio edytowany przez analogforever; 19663.
                      T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• Jacek_Z
                        Moderator
                        • 2005
                        • 2726

Zamieszczone przez mi_b
                        a może nie krytykuj, bo jak sam napisałeś:
                        Zamieszczone przez mi_b
                        Nie wiem jak, nie rozumiem dlaczego działa tylko gdy lampy są wyzwalane fotoceli a na kablu już nie ale działa.
                        co świadczy o jednak niepełnej wiedzy w temacie. Może się okazać, że te osoby wiedzą więcej niż ty.

zagadnienie dlaczego tak się dzieje było tłumaczone juz wczesniej (sam to tez pisałem), wystarczy wyciągnąć wnioski.
                        Podpowiem. Pomyśl: kiedy się zaczyna błysk w trybie gdy body działa z HSS, a kiedy gdy body nie pracuje w HSS.
                        Zasadę synchronizacji migawki szczelinowej znasz, więc to powinno byc jasne.
                        Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
                        Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• mi_b
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 15

Zamieszczone przez Jacek_Z
                          a może nie krytykuj, bo jak sam napisałeś:

co świadczy o jednak niepełnej wiedzy w temacie. Może się okazać, że te osoby wiedzą więcej niż ty.

zagadnienie dlaczego tak się dzieje było tłumaczone juz wczesniej (sam to tez pisałem), wystarczy wyciągnąć wnioski.
                          Podpowiem. Pomyśl: kiedy się zaczyna błysk w trybie gdy body działa z HSS, a kiedy gdy body nie pracuje w HSS.
                          Zasadę synchronizacji migawki szczelinowej znasz, więc to powinno byc jasne.
                          Wiem, jak działa HSS.
                          Zastanawia mnie jak wygląda synchro z studyjną lampą, która zaczyna błyskać gdy tylko pojawi się początek długiego "świecenia" (a tak na prawdę błyskania z częstotliwością ok 50kHz) lampy na aparacie.

Komentarz

• ABJ
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 234

czyli winieta pojawi sie dopiero, kiedy czas otwarcia migawki bedzie krotszy niz czas w jakim swiatlo dotrze do obiektu fotografowanego... tak myslac na szybko...
                            abjphotography.com

Komentarz

• robgr85
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1719

czyli winieta pojawi sie dopiero, kiedy czas otwarcia migawki bedzie krotszy niz czas w jakim swiatlo dotrze do obiektu fotografowanego... tak myslac na szybko...
                              to nigdy nie będzie miało miejsca

Zastanawia mnie jak wygląda synchro z studyjną lampą, która zaczyna błyskać gdy tylko pojawi się początek długiego "świecenia" (a tak na prawdę błyskania z częstotliwością ok 50kHz) lampy na aparacie.
                              studyjna robi jeden dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugi błysk, który wygasa dopiero po zamknięciu lamelki.

Komentarz

• ABJ
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 234

Zamieszczone przez robgr85
                                to nigdy nie będzie miało miejsca
                                wiem
                                abjphotography.com

Komentarz

Pracuję...