Ekstremalnie krótkie czasy błysku w lampach studyjnych
Zwiń
X
-
-
-
Zabawię się w archeo ;-)
Trochę czasu od ostatnich postów minęło, ale mam nadzieję, że ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami w tym temacie.
No właśnie ! Udała się jeszcze komuś ta sztuka ?Kupiłem zestaw do radiowego wyzwalania lamp błyskowych, używałem starej lampy od zenita jako tani zamiennik studyjnej, tez pojawiał się cień przy czasach krótszych niż synchronizacja, ale jak założyłem na sanki lampę błyskową a wyzwalacz radiowy podłączyłem kabelkiem do aparatu to podobnie jak w opisanym przypadku było juz ok, tak sie dorzuce do tematu
Jeśli tak to jakie lampy udało się wykorzystać i z jakimi wyzwalaczami.
Czy rodzaj fotoceli jest istotny tzn. zwykła czy na drugi błysk (np. MIF)?
A co jeśli lampa nie ma wyjścia (550 EX nie ma )?
I ciąg dalszy. Czy i jak można wyzwolić takie coś :http://www.allegro.pl/item886795884_...m_synchro.html
Próbowałam i jedyny realny "zysk" to przy 550EX na sankach w HSS, i tej lampie podpiętej kablem synchro - skrócenie czasu z 1/200 na 1/250
Z Phottix-em ta sztuka się nie udała.Komentarz
-
to nie sztuka. Tylko trzeba zrozumeić jak to działa. Kilka postów wyzej masz wyjaśnienia. A nawet kolega dał rysunek
bo to się nie mogło udać. Wyżej masz napisane dlaczego i jaka musi byc konfiguracja sprzętu. Żadnych kabelków, żadnego radia.Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
Akurat rysynek jest dla mnie bardzo czytelny :-)
Więc to, co zacytowałam w poprzednim poście to ściema i pobożne życzenia kolegów ???
Przeczytałam uważnie cały watek i zastanowiła mnie rozbieżność opinii. Skoro ktoś twierdzi, że da się radiem i to nie tylko studyjne, to chciałabym wiedzieć, czy rzeczywiście tak jest.
Inna sprawa, że, jak to kobiecie, wszystko co z prądem i elektroniką związane jest mi obce :-D ;-)
Z lampą w HSS na sankach też nie działa...bo to się nie mogło udać. Wyżej masz napisane dlaczego i jaka musi byc konfiguracja sprzętu. Żadnych kabelków, żadnego radia.
Powtórzę jeszcze pytanie, czy rodzaj fotoceli ma znaczenie ? I czy takie najprostsze lampy też tak mogą działać ?
Z góry dziękuję za życzliwość i cierpliwość :-)Komentarz
-
radio musiało by obsługiwać tryb HSS, więc zwykły Phottix nie ma prawa zadziałać.
Dziwne. Ale skoro nie działa tak, to w żaden inny sposób nie zadziała.
Nie powinien.
Powinny.
Jak widać między "powinno działać" a "działa" jest różnica
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
Faktycznie, odpala się
Dziś próbowaliśmy w Szczecinie i śmiga http://canon-board.info/showthread.p...746#post758746
Na sankach, owszem, na radyjku już nie. Tak jak zauważył Jacek_Z. - chińczyk nie obsługuje HSS'a, niestety.C-F-K - foreverKomentarz
-
Dziękuję :-)
Wygląda na to, że moje wątpliwości mają jakieś uzasadnienie.
To ja poproszę o krótki opis : jaką lampą, jakie lampy i jaka fotocela(wbudowana czy zewnętrzna).
Da to - nie tylko mnie - wiedzę co i jak można w ten sposób wykorzystać.
Oczywiście prośba jest również do innych użytkowników, którzy z tego patentu korzystają.
Taka lista mogłaby ułatwić wybór sprzętu przy kolejnych zakupach.Komentarz
-
Może odpowiem zamiast Mellana bo tez wczoraj bawiłem się tym trybem. Lampa 580EXII na manualu na 1/16, wyzwalała dwie studyjne Elfo chyba 500 ws poprzez wbudowane fotocele. Działało to bez zarzutu. W sobotę zobacze sobie jak działa z moimi Powerluxami VC400.Komentarz
-
Dzięki, Paweł, dokładnie jak mówisz.
Ja tylko dodam Selenie, że palnik flasha skierowany był ku górze i nie zauważyłem jego widocznego udziału w oświetleniu sceny. Zewnętrzne fotocele być może pomogłyby przy mniej korzystnych ustawieniach lamp studyjnych lub do zmniejszenia mocy flasha wyzwalającego.C-F-K - foreverKomentarz
-
-
Komentarz
-
Do cierpliwych (upartych ;-)) świat należy
Pawel_G, Mellan po Waszych postach jeszcze raz przetestowałam sprzęt i znalazłam rozwiązanie - jak zawsze słabym punktem okazał się człowiek, czyli ja, a nie sprzęt.
Niniejszym odszczekuję - najprostsze (najtańsze) lampy też tak będą działać.
Rozwiązanie problemu jest proste, wręcz banalne.
Palnik miałam ustawiony w sufit i moc ustawioną na 1/128 (zasugerowałam się poradnikiem lub wcześniejszymi postami) i to było za mało. W zależności od odległości między lampami dopiero moc 1/64 lub 1/32 wyzwalała lampę studyjną.
Zyskałam przy tych eksperymentach dodatkową wiedzę. Ta sama lampa wyzwolona radiem synchronizuje na 1/200, natomiast kablem na 1/250. Z czego to wynika nawet nie będę dociekać ;-)Komentarz
-
Ja zacząłem od 1/32 (w sumie nie czytałem, tylko sprawdzałem zasłyszane od Alde'go) i wyszło loteryjnie, dlatego 1/16. I się sprawdza.
Wychodzi na to, że pora zakosztować nieco wolności w studio :-DC-F-K - foreverKomentarz
-
Czyli co, zestaw : aparat + lampą w trybie HSS na sankach ze swoich wyjść analogowych (gniazdo pc/synchro czy co tam jeszcze) daje sygnał w tym samym momencie (gdzieś w środku przebiegu migawki) co ten sam zestaw bez włączonego HSS'a?
W takim razie jeżeli na siłę musi być nie przez fotocelę, to proponuję spróbować tego rozwiązania :
Aparat -> Lampa z HSS -> Fotocela z wyjściem synchro > Kabel synchro > Radiowy nadajnik typu chinol > ................................. > Radiowy odbiornik typu chinol > kabel synchro > Lampa docelowa.
W miejscu kropek - przerwa. Tam gdzie nie ma kropek - rzeczy są ze sobą ściśle powiązane. Fotocelę spróbować przykleić bezpośrednio na palnik Lampy z HSS
Jak na moje to powinno działać, chyba że na radiu jest jakieś mega opóźnienie.Komentarz

Komentarz