Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich, mam pewien problem; potrzebuje poświecić sobie w plenerze. Tylko nie wiem czym i jak Czy można podłączyć 4 lampy o mocy 500Ws do tego generatora http://www.agregaty.magdziarz.pl/pokaz_prod.php?id=9 Chodzi o to czy w ogóle lampy błyskowe mogą być podłączane do tego typu urządzeń. Jeśli ten generator jest zbyt słaby to jest jeszcze jeden http://www.agregaty.magdziarz.pl/pokaz_prod.php?id=57
I jeszcze jedno pytanie: które z tych lamp byście polecili Quant 500 czy D-lite 4, czy Style Fx 400. Pomożecie :wink: ?
Gołębiowski Krzysztof. tel. 22 857 41 23Ten człowiek wie wszystko na ten temat. Ma warsztat naprawy urządzeń elektronicznych i lamp błyskowych /specjalizuje sie w studyjnych fleszach/ Zaczym coś kupisz albo wypożyczysz zapytaj go. Praca z takim generatorem to udręka. Hensel ma w ofercie przetwornicę wysokiego napięcia VISIT MPG 1500. Max dwie lampy. http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5693
No tak. Ale dlaczego <frikmen> mówisz ze udręka? pracowałeś na tym? Ktokolwiek miał z tym styczność? Nie mogę na taki agregat/generator wydać więcej iż 5000zl
da się na agregacie pracować, ja robiłem kiedyś na boschu o mocy 700wat lampi elfo i działało ale na takim sprzecie to raczej tylko 2x 250ws. Na takim z twojego linku powinny
4 x 500ws działać.
Minusy to głośność agregatu, waga (moj 22kg) , i dolewanie paliwka.
Nie stosuj przetwornic 12/220 wolt bo uszkodzisz lampy
Najlepsze rozwiązania to jednak specjalnie przeznaczone do tego celu zestawy np taki: http://www.hensel-studiotechnik.de/e...ategorie=Porty
ale jest to droga zabawa
jest tez coś tanszego ale tego nie testowalem nazywa
się to STUDIO W TERENIE POWERMATE 300
Poszukaj na stronie http://www.funsports.pl/
w dziale wyposazenie studia/zestawy oswietleniowe i na samym dole jest to cudo za 1999zł brutto
Czym ten "generator" Fomei różni się od standardowych układów do zasilania typu UPS ?? Czy ktoś stosował UPS'y do zasilania lamp studyjnych??
Standardowe UPS-y NIE SĄ PRZEZNACZONE DO ZASILANIA!!. Służą wyłacznie do podtrzymania zasilana przez czas potrzebny do bezpiecznego wyłaczenia zabezpieczanego komputera.
Regularne cykle ładowanie - rozładownie szybko degradują ich akumulatory
Chciałbym sie wtrącić do rozmowy o generatorach, bo właśnie przerabiam temat.
Otóż, sprawdziłem ofertę Medikon (Fomei) i o ile same lampy i softy uważane są przez fotografów (osobiście rozmawiałem z 4 profesjonalnie sie tym zajmującymi) za świetna propozycję na dość wysokim poziomie, to generator ma raczej opinie średnie.
Po pierwsze hałasuje.
Na dworze może to nie przeszkadzać, ale ponoć (nie słyszałem) jest strasznie upierdliwe.
A hałasuje dlatego (po drugie), że ma wbudowany układ chłodzenia w postaci wiatraka, który z kolei pracuje obojętnie czy urządzenie się akurat przegrzewa czy nie.
Skutkuje tym (po trzecie), ze jak nie robisz zdjęć, a nie wyłączysz generatora, to sie rozładuje sam do zera zasilając własny układ chłodzenia wiatrakiem
Po czwarte - pomimo zapewnień producenta, ze da sie nim obskoczyć dwie lampy 600W (takie sety sprzedają) to w praktyce mój znajomi twierdza, ze jedna lampa to lepsze rozwiązanie. Przy dwóch wyładowanie generatora to nie kwestia kilkuset strzałów, ale kilkudziesięciu. Zweryfikowane w praktyce w studio.
Po piąte - proszę tego nie brać jako regule, ale znajomy warszawski fotograf spalił to urządzenie w 2 godziny po uruchomieniu. Do dziś twierdzi, ze to był jeden z pierwszych modeli i zwala to na "wiek dziecięcy produktu). Więcej o takim wypadku nie słyszałem.
W sumie, oferta cenowo jest dość ciekawa (ok 1700zl), ale niestety nie mam zaufania po zasięgnięciu opinii.
Mnie pozostała na polu bitwy tylko i wyłącznie oferta Bowens Travel Pack. Ułomnością jej jest fakt, że służy ona do zasilania jedynie! lamp Bowens - ma bowiem specjalne gniazdka. Innymi słowy, kupując to dostajemy w zestawie specjalny kabel, który możemy wetknąć jedynie w specjalne gniazdo w lampie Bowens. I tu uwaga!! Cennik bowensa ze sklepu Foto7 podaje nam cene 1730zl za Travel Pack... nic bardziej złudnego...! Aby to działało musicie kupić Travel Pack + ładowarka za 2465zl !! Dla mnie niezrozumiała polityka informacyjna zarówno Bowens, jak i dystrybutora w Polsce. Zresztą ich lampy również są sprzedawane !! bez kabli zasilających i żarówek pilotujących
Rozmawiałem na ten temat z właścicielami i obiecali mi (o dziwo!!!), że wprowadzą do cennika niezbędną informację w tej sprawie. Bardzo mila reakcja na zastrzeżenia klienta
Pozostałe firmy: Hensel, Elinchrom, itd sprzedają generatory na poziomie najwyższym zarówno jakościowo, jak i cenowo, bo tutaj startujemy już od 6.000zl do 11.000. A to już dla mnie przesada.
i np lamy elfo, markoflesz, itp.
Testowałem kiedyś w sklepie na przetwornicy mojego sunboxa 250Ws i ładował się dość szybko. Ale to było tylko kilkanaście błysków.
Czy taki zestaw grozi uszkodzeniem lampy (jak już wspomniano gdzieś wyżej)?
Przecież ten fomei też składa się z kilku akumulatorów żelowych i podobnego lub nawet takiego samego układu jak w zwykłej przetwornicy.
Tym bardziej, że te przetwornicy są z przeznaczeniem do sprzętu elektronicznego.
Witam
mam takie pytanko, mianowicie czy ktos moze orientuje się jak wygląda sprawa z robieniem zdjęc z lampą np. gdy chcemy zrobic kilka fotek np. samochodu w jakiegos typu starej opuszczonej hali/hangar/magazyn gdzie nie ma dostepu do gniazdka 220V?? Mniej wiecej jak tu -->
do posiadaczy bowensa i travel pak'ow: czy travel pak pozwala na uzywanie lamp ze swiatlem modelujacym, czy tylko na blyskanie? (gdzies w necie doczytalem taka informacje i chce to potwierdzic).
przerabiam wlasnie temat i na polu bitwy pozostaja chwilowo:
- lampy elfo quant 500 + generator fomei powerstar 2 lub 1 (plusy: serwis pl, w miare ok ceny za akcesoria, cena lamp, mozliwosc podlaczenia innych urzadzen do fomei, np. wytwornicy dymu..)
- bowens gemini 500 + travel pak (plusy: mobilnosc, cena chinskich akcesoriow, cena travel pak'a)
- profoto (jak mi laskawie ktos od monolight wysle cennik i sie nie przeraze..) (plusy: super mobilnosc zestawow, jakosc jakosc jakosc, promocja na akcesoria)
przy okazji ktos jest w stanie takie zestawy porownac lub mial z nimi stycznosc? bylbym wdzieczny.
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
ten watek sie cieszy super powodzeniem, tyle odpowiedzi na pytania
do rzeczy. moze ktos uzywal takiego generatora jak EXPLORER XT i moze sie pochwalic jak to dziala i czy jest to lepsza (na pewno tansza) opcja od fomei powerstar2.
Komentarz