Nowy edytor RAW - rawtherapee

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Wątek stary straszliwie ale odświeżam. Rzuciłem okiem na to, co się dzieje z tym programem. Przez ten rok z kawałkiem spory postęp nastąpił. Sprawdźcie sami http://www.rawtherapee.com/
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Niby wszystko ma... Ale nie chce mi się uczyć... UFRaw też się nieźle rozwinął i mi starcza... (fakt, że nie ma przeglądarki wbudowanej, ale tak nawet wolę).
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• pawelknapik
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 35

Właśnie uruchomiłem RawTherapee, obrobiłem kilka fotek i hm... póki co zostaję przy nim wygodny, szybki, dużo "ficzerów". Wcześniej próbowałem jedynie RAWstudio, ale jakoś mi nie podpasowało.
        flickr

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Hmm, no chyba rzeczywiście powoli zaczyna się to do czegoś nadawać , przynajmniej jeśli chodzi o efekty obróbki. Workflow jeszcze ciągle nie ten... wrzucenia w niego i szybkiej obróbki kilkuset fotek ciągle sobie nie wyobrażam. Ale obserwuję, obserwuję... ;-)
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• skrzat
            Początki nałogu
            • 2004
            • 440

Pojawiła się wersja 2.3 - dodano m.in. język polski

Changelog:

* Image resizing tool
            * Vignetting correction tool
            * Local contrast enhancement tool
            * Auto Crop and Fill option in the rotation tool
            * Multi-language support (already included in package: English, German, Hungarian, Latvian, Spanish, Italian, Dutch, Swedish, Russian, Polish, Czech, Slovak)
            * Channel mixer
            * Deconvolution based sharpening
            * VNG-4 interpolation of dcraw to reduce maze on Olympus raw images
            * Selectable guide lines when cropping
            * Enhanced auto and spot white balance
            * Support for new cameras (DCRaw 8.82/1.398)
            * Windows Vista support
            Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• slouON
              Bywalec
              • 2007
              • 193

na pierwszy OKA mego to wypasik, jak ACR w sumie, opcji może nawet więcej, co do jakości jpg/tiff po konwersji nie wypowiadam sie na razie.
              5d grippen
              17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...

Komentarz

• michalab
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1580

RT różnych "features" miał dużo już w poprzednich wersjach. Problem w tym, że jakość generowanych przez niego zdjęć była jakaś nie taka - głównie brzydkie przejścia tonalne, oprócz tego szumy większe niż w innych i ogólnie obraz jakiś taki chropowaty. No i prędkość działania taka sobie.

Oczywiście z bardzo dużym prawdopodobieństwem wina po mojej stronie.
                Zapraszam

Komentarz

• skrzat
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 440

Trwają prace nad wersją 2.4...

Pierwsza wersja rozwojowa 2.4 zawiera takie zmiany:
                  * Full EXIF support: The long-waited feature is here, RawTherapee is able to import EXIF data from RAWs and export to the output image formats, including TIFF. RT supports Makernotes, and standards compliance is improved.
                  * EXIF Browser: Browse, edit, delete the original EXIF tags. The possibility to record additional tags (like author, copyright and comment) is also available.
                  * IPTC tag support
                  * More input ICC profile options
                  * A new highlight recovery method ("CIELab Blending"), that promises better recovery of color information
                  * Histogram now corresponds to cropped area
                  * Runtime theme switching: The look ("skin") of RT can be changed, and you don't even need to restart the program. RT will be packed with new themes, too.
                  * Lots of other minor (and not-so-minor) tweaks: bugfixes, eye-candy, some new GUI icons, performance improvements, etc...

Druga wersja rozwojowa jest w trakcie tworzenia (nie ma jej do pobrania). Oto zmiany jakie już dokonano:
                  * Caching of thumbnails: The file browser is faster than ever, gives an excellent user experience.
                  * Ranking in file browser: 1 star... 2 star... up to 5, happy time. Rank your files and browse them by these ranks.
                  * Filter by EXIF: Search and filter your images by their EXIF data. Various fields can be set to narrow the list of hits.
                  * Move to trash / delete permanently / rename functionality in file browser: Basic file operations are requested a lot, so here they come!
                  * File monitoring: RawTherapee watches you... if files are deleted/renamed in the file system, RT synchronises them with its database.
                  * Separating the core and the GUI: Sometimes it happens that big changes can't even be noticed. This one won't show you itself, but will influence the future a lot.
                  * Fixes: Several bugfixes (for example: spot WB, 16 bit TIFF output, etc...)
                  Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• My Nick
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 219

Mi wyskakuje błąd z aplikacją it.exe.
                    EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

• Portal
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 145

no wlasnie tez zainstalowlaem i przy probie odczytu jakiejs fotki program sie zawiesza - blad it.exe
                      czy ktos wiec co jest grane ?
                      Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Komentarz

• tantal
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 404

Jest 2.4beta1 do pobrania http://www.rawtherapee.com/?mitem=3&artid=28
                        Nadal często się wykłada i mam "black frame" .
                        Brak jeszcze ctrl+A...Można co prawda pozaznaczać pliki z ctrl, ale wklejanie hurtem przepisu wołania figę daje.Wklejanie ustawień ze schowka działa tylko na wczytany plik.
                        Otwaranie folderu z setką raw-ów na razie mija się z celem, po kwadransie nadal "wisi"...

Komentarz

• tantal
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 404

RawTherapee V2.4 released do wzięcia http://rawtherapee.com/ poprawione bugi, nowy dcraw, bez rewolucji.

Komentarz

• banan82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1165

mialem chwilowa przygode z tym programem, szybko jednak rzucilem go na poczet bibbla pro ktory bije tamtego na glowe. no...bibble jest platny ale jakosc idzie w parze z cena.
                            raw therapee po otwarciu jakiegokolwiek rawa od razu mi go "poszarzal" (innego slowa znalezc nie moglem) - powalczylem kilka dni na nim i bylo "apt-get remove" hehe
                            5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                            Crazy Apple Fanboy
                            Ex Linux User

Komentarz

• tantal
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 404

Zamieszczone przez banan82
                              rzucilem go na poczet bibbla pro ktory bije tamtego na glowe. no...bibble jest platny ale jakosc idzie w parze z cena.
                              raw therapee po otwarciu jakiegokolwiek rawa od razu mi go "poszarzal"
                              Jeśli mowa o Bibble w tym kontekście to warto zwrócić uwagę że profile (zwłaszcza z najnowszego) Bibble kolorów dla Canona dają najlepsze rezultaty spośród wszystkich jakie testowałem dla RAW-ów CHDK Canona.
                              A sam obrazek wynikowy...cóż czegoś mu brak nawet po gmeraniu w każdym nawet parametrze. Dziwne ale jakieś "zgrubne" wydają mi się te obrazki, mało zwiewne, brak im subtelności - nie wiem jak to nazwać stąd być może wykoślawiam istotę sprawy. Być może trzeba zupełnie inaczej podchodzić do sprawy niż w innych edytorach.
                              Moja uwaga o profilach może się przyda tym którzy walą głową w mur przy próbie oprofilowania aparatu na potrzeby rawtherapee. To zabawa równie frustrująca jak w przypadku tworzenia w domu profili dla C1 i Rawshootera. Tajemnica profili z Bibble tkwi pewnie w wbudowanych krzywych kolorów, w każdym moją uwagę zwróciło istnienie dość skomplikowanych krzywych zapisanych w profilach. Czy ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia w profilowaniu dla RT ? Choć to off topic zapytałbym też jak to się miało do profilowania C1 lub Rawshootera ?
                              Dręczy mnie bowiem jak rozgryźć te profile nie wynajmując Magne Nielsena

Komentarz

• banan82
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1165

tantal - moze ten brak zwiewniosci o ktorym mowisz jest duzej kontrastowosci? Niewiele trzeba krzywa ruszyc zeby naprawde dodac bardzo duzo kontrastu itp. Cos w tym kurcze jest...

z drugiej strony to nie ma jakiegos konkretnego konwertera raw pod linuxa w tym momencie prucz bibbla.
                                5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                                Crazy Apple Fanboy
                                Ex Linux User

Komentarz

Pracuję...