Adobe Lightroom Beta dla Windows pojawiło się

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez tomaj_2
    Zreszta do obrobki zdjec to ja polecam Matroxa. Kolory nieporownywalnie lepsze niz jakakolwiek Nvidia czy nawet Ati:-|
    Taki maly OT.

Matroxowosc matroxa to jest juz nieaktualny mit. Karty Ati maja bardzo dobre odworowanie kolorow.

Komentarz

• tomaj_2
      Bywalec
      • 2006
      • 247

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
      Taki maly OT.
      Matroxowosc matroxa to jest juz nieaktualny mit. Karty Ati maja bardzo dobre odworowanie kolorow.
      Powiem tak - Ati ma rzeczywiscie lepsze kolory i ostrosc obrazu niz Nvidia, ale ... porownanie np Radek 9800Pro kontra Matrox Parhelia wypada na korzysc tego drugiego. Jasne ze bardziej uniwersalna karta jest Ati:-P

Zamieszczone przez mkwiek
      A co sądzisz o NVidia Quadro. Do 3d są bardzo dobre. Nie słyszałem o ich przydatności w 2d.
      Ja tez nie :-)
      Wiesz to jest grafa typowo do 3D czyli 3D Studio, Maya itp. Poza tym droga
      Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
      Moje wypociny

Komentarz

• Mikołaj
        Bywalec
        • 2005
        • 173

Mówcie, co chcecie, ale jak dla mnie szybkość AL jest zabójcza. Co prawda trochę mu zajęło zaimportowanie mojej kolekcji 11k zdjęć, ale teraz śmiga jak trzeba.

Aha - mój konfig to WXP, Pentium D 2.8 GHZ, 2GB RAM, 160GB (7200RPM) i beznadziejna karta graficzna Radeon X300.
        DSLRs & lenses

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Na FM ludzie piszą, że z grafiką 512 też c*ujnia. Adobe sucks!
          Nie wierzę by zoptymalizowali kod w wersji którą za free muszą oddać klientom Pixmanteca.
          the silence is deafening

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez gietrzy
            Na FM ludzie piszą, że z grafiką 512 też c*ujnia. Adobe sucks!
            Ja mam 64MB na karcie w macu i Lightroom smiga lepiej niz na moim firmowym PeCecie ...wiec ja byl krzyknal microsoft sucks!

Komentarz

• Jerry99
              Bywalec
              • 2005
              • 225

Zgadzam sie z przedpiszcą... nie widziałem wersji windowsowej AR, bo od piątku mam juź tylko Maki, ale na nowych makach z dużą ilością RAMu śmiga aż miło patrzeć... i 256 MB VRAM na Radeonie X1600 wystarcza
              == Jerry99 ==
              aparat, p-5000, jabłka i aperture...
              http://www.jwroblewski.com

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Zamieszczone przez tomaj_2
                Raczej nie, bo ta pamiec dot. tylko i wylacznie tekstur 3D
                Skonczyly sie czasy, kiedy tekstury 3D to gry i 3ds.

Taki soft tez.

Pragne zauwazyc ze np. aperture wyswietla informacje bardzo intensywnie korzystajac z ogl'a i akceleracji grafiki. Wyswietlanie tam czegokolwiek to renderowanie odpowiednio oteksturowanych prostokatow. Trojwymiarowa czesc karty uczestniczy tam bardzo intensywnie w skalowaniu czy przewijaniu. Windows tez od dawna dzieki DirectX tez korzysta z akceleracji do wyswietlania interfejsu i podstawowych operacji. Sadzac po standardzie wyznaczonym przez aperture i zachowaniu tego softu w lightroom'ie tez dosyc daleko poszli w wykorzystaniu akceleracji.

O matroxie koledzy wspomnieli. Mam nadzieje ze skoro uwazasz ze roznice sa, jestes w stanie zaprezentowac je w jakims tescie, bo od dlugiego czasu nie widzialem zadnych ktore by to potwierdzaly. No chyba ze jakies bardzo stare, gdzie brano stara rive 128 i matroxa... Ale to wszystko juz dawno nieprawda...
                ...

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

Zamieszczone przez KuchateK
                  Dokladnie, dlatego np. w przypadku Aperture minimalne wymagania dotyczace kart graficznych wygladaja tak:

One of the following graphics cards:
                  • ATI Radeon X600 Pro or X600 XT
                  • ATI Radeon X800 XT Mac Edition
                  • ATI Radeon X850 XT
                  • ATI Radeon X1600
                  • ATI Radeon 9800 XT or 9800 Pro
                  • ATI Radeon 9700 Pro
                  • ATI Radeon 9600, 9600 XT, 9600 Pro, or 9650
                  • ATI Mobility Radeon 9700 or 9600
                  • ATI Mobility X1600
                  • NVIDIA GeForce 6600 LE or 6600
                  • NVIDIA GeForce 6800 Ultra DDL or 6800 GT DDL
                  • NVIDIA GeForce 7800 GT
                  • NVIDIA Quadro FX 4500
                  Na slabszych kartach nie ruszy (bez kombinacji )

W przypadku Lightrooma wplyw karty graficznej na szybkosc pracy wydaje mi sie duzo mniejszy niz w przypadku Aperture.

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

W przypadku Lightrooma wplyw karty graficznej na szybkosc pracy wydaje mi sie duzo mniejszy niz w przypadku Aperture.
                    Widac ze adobe skupilo sie na jakosci generowanych efektow a nie glupich animacjach
                    ...

Komentarz

• Mikołaj
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 173

dziwne nie jest bo to raczej nie jest program do obrobki jpg
                      To jest program do obróbki zarówno RAW jaki i TIFF czy JPG.

Dla mnie super jest to, że nie zmienia on w ogóle żadnych plików. Kiedy wprowadzamy jakieś zmiany, to on zapisuje je jako zbiory poleceń, które mogą być wysłane do PS, albo zapisane w eksportowanym pliku.
                      DSLRs & lenses

Komentarz

• DoMiNiQuE
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3548

Zamieszczone przez Mikołaj
                        To jest program do obróbki zarówno RAW jaki i TIFF czy JPG.
                        Obrobka JPG'ow w LR to dla mnie taka sztuka dla sztuki. Od tego jest PS. LR z mysla o RAWach zostal stworzony i glownie do tego sluzy.

Widac ze adobe skupilo sie na jakosci generowanych efektow a nie glupich animacjach
                        Nie zaprzeczam

Komentarz

• shaqi
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 448

Taki maly OT.

ostatnio czytalem testy porownawcze matroxa, ati i nVidiiiii.
                          ati i N szybsze ale o kolorach w 2d to wieki swietle dzieli je do juz nieprodukowanych matroksów

Obrobka JPG'ow w LR to dla mnie taka sztuka dla sztuki. Od tego jest PS. LR z mysla o RAWach zostal stworzony i glownie do tego sluzy.

Nie zaprzeczam
                          dominik nie obraz sie ale pieprzysz glupoty

to ma byc program do obrobki zdjec (wszelkiego rodzaju) a ps nie zostal stworzony z mysla o fotografach.

tak wiec jak wywolam raw`a i zapisze jako jpg to mam kupic PS`a za 4500pln??

to pytanie retoryczne dominiku i nie musisz mi na nie odpowiadac. zadna argumentacja nie przekona mnie do twojego rozumowania.

jasny-pokój ma być programem do kompleksowej obróbki foto i katalogowania bez potrzeby kupowania PSa
                          Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                          Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                          A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• DoMiNiQuE
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3548

Zamieszczone przez shaqi
                            dominik nie obraz sie ale pieprzysz glupoty

to ma byc program do obrobki zdjec (wszelkiego rodzaju) a ps nie zostal stworzony z mysla o fotografach.

tak wiec jak wywolam raw`a i zapisze jako jpg to mam kupic PS`a za 4500pln??

to pytanie retoryczne dominiku i nie musisz mi na nie odpowiadac. zadna argumentacja nie przekona mnie do twojego rozumowania.

jasny-pokój ma być programem do kompleksowej obróbki foto i katalogowania bez potrzeby kupowania PSa
                            Wiesz, jak dla mnie to mozesz sobie te fotki w paincie obrabiac. Jest darmowy i otwiera jpg, nic mi do tego :-)

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Taki soft tez
                              Ok, ale IMHO tylko do wyświetlania, przeglądania, scrollowania, generalnie GUI. Sama obróbka na CPU ciągle wisi i wisieć będzie.
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• KuchateK
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 4895

Znaczna czesc tej obrobki zdjec to wyswietlanie efektow pracy cpu. Jesli to nie cpu bedzie sie tym zajmowac a grafika cpu bedzie moglo sie zajac szybszym ukonczeniem innych zadan.
                                ...

Komentarz

Pracuję...