Adobe Lightroom Beta dla Windows pojawiło się

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RafalK
    Bywalec
    • 2005
    • 104

Zamieszczone przez shaqi
    jasny-pokój ma być programem do kompleksowej obróbki foto i katalogowania bez potrzeby kupowania PSa

A Adobe o tym wie?
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Ale to ze scroll nie dziala to porazka...
      ...

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Zamieszczone przez KuchateK
        Komu nie dziala temu nie dziala

Komentarz

• shaqi
          Początki nałogu
          • 2005
          • 448

wlasnie zaintstalowalem na moim kompie gdzie pies chodzi bardzo dobrze lightroom wyswiatla napis "working"
          szata graficzna ok
          do podstawowej obrobki wyglada ze bedzie tez ok

jak poprawia szybkosc ze obrobka 500 raw`ow potrwa tak jak na ps`ie bedzie ok jesli w tym tempie to klapa. nie kupie kompa za 15000pln aby mi jeden program dobrze chodzil

ciekawe jeszcze jak bedzie pracowal na dwoch monitorach??
          probowal ktos??

ale wyscig o profi foto miedzy adobe i aple wyglada ciekawie zobaczymy czym to zaowocuje

aaa dominik napisal ze za darmo. tak ale do stycznia a pozniej ???
          mysle ze zostane na razie przy psie z nr 7 a juz wiecej tez niz w lightroom`ie mozna zwojowac i szybciej w photoshop elements 3 lub 4
          Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
          Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
          A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Strasznie szybko zdążył mnie zirytowac. M.in. szybkośc i chamstwo. Po paru minutach oznajmia, że ząda więcej miejsca na C: i mam do wyboru: wywalic system operacyjny (nic innego tam nie mam :P ) albo quit. Nie umiem zmienic dysku, ktorego uzywa. Do tego narzuca sztuczne myślenie w kategoriach jakiejś library :/
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• tomaj_2
              Bywalec
              • 2006
              • 247

O matroxie koledzy wspomnieli. Mam nadzieje ze skoro uwazasz ze roznice sa...
              Hmm niestety na chwile obecna nie potrafie tzn. nie ma testow ale jak znajde to podesle. Sam tez nie wygeneruje bo aktualnie nie mam dostepu do Parhelii. Pozostaje na razie wiara :grin:
              Zreszta shaqi tez sie wypowiedzial pozytywnie o Matroxie
              Kiedys (ale nie tak dawno) widzialem test na benchmark.pl kart graficznych i subiektywny odbior jakosci i ostrosci kolorow.Matrox Parhelia zawsze byl jako "znakomita" i zajmowala pierwsze miejsce
              Ostatnio edytowany przez tomaj_2; 5191.
              Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
              Moje wypociny

Komentarz

• tomaj_2
                Bywalec
                • 2006
                • 247

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                Dokladnie, dlatego np. w przypadku Aperture minimalne wymagania dotyczace kart graficznych wygladaja tak:---tu lista---
                Na slabszych kartach nie ruszy (bez kombinacji )

W przypadku Lightrooma wplyw karty graficznej na szybkosc pracy wydaje mi sie duzo mniejszy niz w przypadku Aperture.
                Hmmm ... to co powiecie na to ze bez problemu udalo mi sie uruchomic Lightrooma na kompie ze zintegrowana grafa oparta o 845 Intela ??
                To jest kompletne badziewie a jednak P4 2,66 1GB Ram i nie jest tak źle
                Dodam, że nic nie musialem kombinowac.
                Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
                Moje wypociny

Komentarz

• tomaj_2
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 247

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  Nie umiem zmienic dysku, ktorego uzywa...
                  Wg tego co zobaczylem to uzywa zmiennej TEMP lub TMP - zobacz jak masz ja u siebie zdefiniowana i zmien na np: d:\temp
                  Moje wypociny

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Zamieszczone przez tomaj_2
                    Wg tego co zobaczylem to uzywa zmiennej TEMP lub TMP - zobacz jak masz ja u siebie zdefiniowana i zmien na np: d:\temp
                    No, mam zdefiniowaną na inny dysk. Wygląda mi na to, że on nawet tego miejsca na C: nie próbuje używac, tylko krzyczy, że chce.
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• tomaj_2
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 247

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                      No, mam zdefiniowaną na inny dysk. Wygląda mi na to, że on nawet tego miejsca na C: nie próbuje używac, tylko krzyczy, że chce.
                      No rzeczywiscie tempa niby uzywa ale pliki tam tworzone sa male. Calosc wrzuca do Moje Obrazy\Lightroom. Przenies ten katalog w inne miejsce. Program po starcie stwierdzi ze nie widzi library -> wtedy wskaz mu gdzie jest
                      U mnie dziala i juz nie pisze na C:8)
                      Moje wypociny

Komentarz

• joshua
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 128

ja tak z innej beczki, bo raczej Lightroom nie dla mnie z laptopem na ATI X200 i 1GB Ramu. Zresztą nie mam legalnego PSa a "poprawianego" softu nie używam.

Co zrobi Corel w PaintShopPro? Bedzie rozwijał własny soft do RAWów? Ostatnio dołączali RSE.
                        | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

Na laptopie z giga ramu i marna grafika od intela lajtrum chodzi calkiem znosnie.
                          Instaluj i sie przekonaj.
                          ...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Zamieszczone przez tomaj_2
                            No rzeczywiscie tempa niby uzywa ale pliki tam tworzone sa male. Calosc wrzuca do Moje Obrazy\Lightroom. Przenies ten katalog w inne miejsce. Program po starcie stwierdzi ze nie widzi library -> wtedy wskaz mu gdzie jest
                            U mnie dziala i juz nie pisze na C:8)
                            Oo, chyba pomogło. Dzięki. A byłem już w sytuacji, że LR w ogóle nie startował :/

Komentarz

• Diodak
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 696

Zamieszczone przez gietrzy
                              Na FM ludzie piszą, że z grafiką 512 też c*ujnia. Adobe sucks!
                              Nie wierzę by zoptymalizowali kod w wersji którą za free muszą oddać klientom Pixmanteca.
                              Wersja Windowsowa jest zdecydowanie wolniejsza od OSX-owej. Widać to wyraźnie na jednej maszynie z Win XP i OS X. Krótko mówiąc Lightroom był pisany pod Maka, a wersja dla Windowsa jest jego niedoskonałą translacją .

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                              Ja mam 64MB na karcie w macu i Lightroom smiga lepiej niz na moim firmowym PeCecie ...wiec ja byl krzyknal microsoft sucks!
                              Ja mam jedną 128 i drugą 256 MB, na obu świetnie chodzi... pod OSX . Na szybszym PC mam podobne wrażenia jak DoMiNiQuE więc po raz drugi: windowsowa wersja skopana na maxa .

Znaczna czesc tej obrobki zdjec to wyswietlanie efektow pracy cpu. Jesli to nie cpu bedzie sie tym zajmowac a grafika cpu bedzie moglo sie zajac szybszym ukonczeniem innych zadan.
                              Tak właśnie działa Aperture i jest szybsze na dobrej karcie graficznej - ciesze się, że myslisz podobnie jak producent Aperture . Na karcie bez akceleracji OpenGL Aperture nie wyświetla zupełnie żadnego podglądu załadowanych plików w oknie edycji. Lightroom dla odmiany wszystkie podglądy i miniatury generuje tylko procesorem głównym.

W wersji Makowej działa jak należy . Nie tylko to nie działa w wersji Windowsowej - jeszcze sporo im zostało do poprawienia.
                              Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.
                              EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Tyle czekalem na wersje dla Win a ona nie dla mnie... po cholere wymaganie Win XP SP2 ? (Mam Win 2000 SP4 )

Komentarz

Pracuję...