DXO - niesamowity soft

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jaś
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2601

Soft jest bardzo dobry - używałem 3.5, używałem 4.0. Baza obiektywów jest naprawdę spora. Na photozone.de można przeczytać porównanie oprogramowania do obróbki RAWów, między innymi DXO - zwracają uwagę na słabszą (w porównaniu z innymi programami) rozdzielczość plików otrzymywnych z RAWów obrabianych DXO, czy może ktoś robił jakieś własne testy?
    Co do prędkości to chyba sporą rolę gra wielkość RAMu - czytaj bez 1GB do 4.0 nie podchodzić.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• mrek
      Początki nałogu
      • 2004
      • 331

Zamieszczone przez mirhon
      Wolny, to fakt ale ponoć ma bardzo zaawansowane algorytmy :-) oparte o badania poszczególnych kombinacji body+obiektyw
      A ja go sprawdze na moich prostych skanach z labu. Innych nie mam bo ja analogowy jestem.
      Pozdrawiam
      Marek
      -----------
      canon user

Komentarz

• Shadow
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1572

Nie jest tak źle. Więcej RAM-u załatwia sprawę. Niemniej jednak wolę AP Lightroom. Jego możliwości związane z obróbką RAW są naprawdę imponujące a wszystko podane w niezwykle przystępny sposób. W DXO kontrola ekspozycji jest mizerna.

Komentarz

• Tytusdezoo

DXO-jak zapisac obrazek w jpg

Czesc!
          Zainstalowalem sobie demo i faktycznie bardzo fajny program.Powoli go rozgryzam tylko z jednym mam problem.Jak chce zapisac fote i daje mu polecenie save as to jedynym mozliwym formatem zapisu jest dxp.Zmiany ustawien w programie tak jak podaje to instrukcja nic nie wnosza.Nie moge ustawic formatu pliku do zapisu jako JPG.Moze ktos z Was cos na ten temat wie.Prosze o jakies wskazowki.Chyba ze w wersji demo tylko taka opcja jest.
          Pozdr.

Komentarz

• Magpie Man
            • 2007
            • 8

Przetstowałem go ostatnio, bo jest dołączony do ostatniego numeru Foto-Video. Rzeczywiście, korekcja obiektywu jest dość przekonująca. Ale to samo, albo i lepiej mozna osiągnąć w PS2, a już z pewnościa za pomoca róznych pluginów do PS. Natomiast DXO jest BARDZO słaby jesli chodzi o rozdzielczość zdjęcia. Porównywałem go z wiekszością dostęnych na rynku RAW konwerterów i DXO jest w tej dziedznie beznadziejny, np. w porównaniu z liderem w tel dziedzinie tj. Capture One. Po prostu to co widać w innych konwertach, np. drobny rysunek żyłek na liściach drzewa, w DXO jest smutną zieloną masą. Fakt ten został zresztą zauważony w szeregu reviews w Internecie.

Pozdrawiam

Komentarz

• mirhon
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1025

Zapowiadają wersję 5.

Z ciekawostek zapowiadają całkowicie odmmienne podejście do "demosaicing engine" - ciekawe z jakim skutkiem...
              Intryguje mnie również nowe podejście do odszumiania - robione przed konwersją.
              Jestem bardzo ciekaw co im teraz wyjdzie i czy będą faktycznie konkurencją w jakości konwersji RAW (do ACR i C1).
              Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• jaś
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2601

Zamieszczone przez Magpie Man
                Natomiast DXO jest BARDZO słaby jesli chodzi o rozdzielczość zdjęcia. Porównywałem go z wiekszością dostęnych na rynku RAW konwerterów i DXO jest w tej dziedznie beznadziejny, np. w porównaniu z liderem w tel dziedzinie tj. Capture One. Po prostu to co widać w innych konwertach, np. drobny rysunek żyłek na liściach drzewa, w DXO jest smutną zieloną masą. Fakt ten został zresztą zauważony w szeregu reviews w Internecie.

Pozdrawiam
                Potwierdzam, ale w 4.5 chyba przesadzili w drugą stronę muszę wylączać wszystkie wyostrzania a i tak wydaje się przeostrzone , może poczytali opinie na sieci
                Jestem szumofobem
                S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• mirhon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1025

Jest już wersja 5.0 można testować :-)

Discover DxO photography software for superior RAW editing, image quality, and creative photo workflows.

Zapowiedzieli duże zmiany w konwerterze RAW:
                  "Among others, new features include:
                  A new generation RAW converter
                  A new noise removal technology for RAW images
                  A dust removal tool
                  A new User Interface
                  More speed, more cameras"

jestem ciekaw jak to teraz działa...

Komentarz

• Kreon
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 122

Ciekawe, z ta nowa wersja DxO mam taki sam problem jak swego czasu z Capture One 4. Nie uruchamia sie... wywalajac jakis blad... Pewnie cos skopali tak samo jak z CO4 na poczatku (po nast. wersji "beta"(?) wszystko bylo OKi).

Komentarz

• 2marekm
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 419

Bardzo wolno się ściąga. Zobaczymy, czy u mnie się uruchomi.

Komentarz

• 2marekm
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 419

Uruchomił się, ale strasznie wolno pracuje, i nie jest to wina kompa /procesor dwurdzeniowy, 2GB RAM/

Komentarz

• mirhon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1025

Zamieszczone przez 2marekm
                          Uruchomił się, ale strasznie wolno pracuje, i nie jest to wina kompa /procesor dwurdzeniowy, 2GB RAM/
                          Potwierdzam, ten soft się czołga, jest wolniejszy niż starsza wersja. Chyba im się coś pomyliło i dali jakąś betę...
                          Jak by to tak miało działać to dla mnie porażka.
                          Pomęczyłem się z 1 fotką i nie widzę żeby te nowe algorytmy wywoływania RAW czy odszumiania dały jakiś super efekt. Niestety soft na samym początku zapowiadał się ciekawie, ale IMO dalej daje ciała w kolorystyce i kontrastach, zwłaszcza jak fotki są robione w gorszym świetle. Ta sama fotka robiona pod CS3/Lightroom to upełnie inna bajka - niestety a miało być tak pięknie :-) (przynajmniej marketing o tym mówił).

Komentarz

• arra
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1023

Ten soft to jakaś kpina jest i jeszcze do tego ma czelność pretendować (przynajmniej nazwą) do softu profesjonalnego. Jak się czegoś nie potrafi robić to się nie powinno tego publikować oficjalnie. Strata czasu i pieniedzy (za łącze). Ten soft to nawet na freeware jest za słaby, bo freeware przynajmniej działa. Gorąco NIE polecam.

Oto co robi z cr2 z 40D:

www.pbase.com/arra
                            R1+5D2
                            Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• Kreon
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 122

arra U mnie nic takiego nie robi, u mnie on sie poprostu... nie uruchamia... wiec problem mam z glowy

Komentarz

• sal
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1122

Dawno nikt nic nie pisał o DxO :-)
                                Jeśli kogoś by to interesowało, właśnie się ukazała wersja 5.2, która w końcu daje się instalować na 64-bitowych systemach (chociaż ciągle ze strony producenta jest "not supported" :-)
                                Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

Pracuję...