Nowy konwerter RAWstudio

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skrzat
    Początki nałogu
    • 2004
    • 440

Mamy wersje 0.6:

"This release adds the much awaited curve-tool and supprt for DNG-files and more cameras. Rawstudio now remembers the state of the GUI and a progressbar is added for slow operations. Adjustments can be added to multiple files in one operation and finally we got a lot of shiny new icons."
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• skrzat
      Początki nałogu
      • 2004
      • 440

Wersja 0.7:

This release finally adds demosaic allowing photographers to work with and export photos at full resolution. We got nicer Cairo-based graphics and a ton of bugfixes as usual.

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Przyznam, że jestem skonfundowany:
        Zamieszczone przez skrzat
        Do obsługi RAW'ów używa dcraw, czyli obsługuje te aparaty, które dcraw obsługuje.
        Zamieszczone przez skrzat
        Wersja 0.7:
        This release finally adds demosaic allowing photographers to work with and export photos at full resolution.
        Znaczy - używał dcrawa, ale nie demozajkował? To co z niego za konwerter raw? Może jeszcze w 8bitach pracuje?
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• canis_lupus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1252

Własnie skompilowałem tenże programik.
          Kurde, jak tego używać?
          Jak ustawić balans bieli i inne parametry? Bo po prawej stronie to malutko narzędzi ma...
          "I love You Cię" Różyczko...
          Galeria ,
          Druga galeria,

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

No mało, ale WB akurat jest - nazywa się warmth/tint. Do tego można klikać na obrazek, żeby wybierać lokalny.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• skrzat
              Początki nałogu
              • 2004
              • 440

No i jest wersja 1.0

"This release adds a new sharpen-tool, exporting to GIMP for further editing, a nice in-window directory selector with optional recursive loading, the GUI has been spiced up to look much more modern, Rawstudio has been translated to more than 10 languages and as usual a ton of bugfixes and minor enhancements!"

Jest też język polski - do pobrania w zakładce "Translations"

Komentarz

• skrzat
                Początki nałogu
                • 2004
                • 440

Ukazała się wersja 1.1:

"This release adds the much needed EXIF awareness. It also adds support for a lot of new cameras, as has many bugfixes."

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Obadałem popstrykałem... no, zaczyna to mieć jakieś tam ręce i nogi. Do obadania za pół roku
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Jakoś mnie nie przekonywał wcześniej, a teraz nie chce mi się instalować, bo wymaga jakichś gnomowych kawałków :/

Szkoda, że autorzy tego softu nie zdecydowali się na np. próbę dorobienia przeglądarki itd do ufrawa... To by miało większy sens. A tak przecież do wersji 0.7 on prawie rawów nie ruszał, bo nie robił demozajkowania (chyba, że źle to rozumiem)...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Dostałem taki link od użytkownika newfuntek: http://kochamfoto.pl/forum/viewtopic.php?t=59

Można tam znaleźć skrypt, który spina workflow RAWstudio z UFRawem. Efektów nie sprawdzałem, ale trochę nie wierzę w zbieżność podglądu w Rawstudio z wynikowym plikiem (nawet pomijając problem z temperaturą, kontrastem i hue).

Komentarz

• canis_lupus
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1252

awk '/<'$1'>/,/<\/'$1'>/' $2 |line | sed 's/<'$1'>//g' | sed 's/<\/'$1'>//g' | sed 's/[\ \t]*//g'

Wygląda zachęcająco
                        "I love You Cię" Różyczko...
                        Galeria ,
                        Druga galeria,

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Zamieszczone przez canis_lupus
                          awk '/<'$1'>/,/<\/'$1'>/' $2 |line | sed 's/<'$1'>//g' | sed 's/<\/'$1'>//g' | sed 's/[\ \t]*//g'
                          Wygląda zachęcająco
                          Nie wiem co to 'line', ale zwraca uwagę nieoptymalne użycie seda

Komentarz

• piday
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 94

Poza tym ja już się użyło awka to sed i tak jest niepotrzebny...

Tam jest więcej kwiatków :
                            i=`parametr warmth .rawstudio/$1.cache.xml`
                            i=`echo $i | tr , .`
                            i=`echo $i+2| bc -l`
                            i=`echo $i/4*5000+2000| bc -l`
                            i=`echo $i | tr . ,`
                            Ktoś raczej z bashem się nie lubił...

Komentarz

• newfuntek

Dodałem nowy skrypt

Dodałem nowy skrypt na wspomnianej stronie.

Uruchamiam go w pętli w ten sposób:
                              for i in *.cr2; do /usr/local/bin/mojskrypt $i;done
                              W katalogu, w którym go uruchamiam, powinny być zdjęcia w raw oraz katalog .rawstudio z ustawieniami z programu rawstudio.

Jakby ktoś kiedyś miał poprawki w stylu: w rawstudio takie parametry, a w ufraw inne, ale efekt ten sam, to je obrobię, ja na razie jestem zadowolony z efektu, jak ruszam tylko exposure i white balance oraz saturation.

Zależności są logarytmiczne między parametrami programów, stąd trochę szalone funkcje w skrypcie, ale zawsze można posłużyć się językiem R, czy matlabem i dla sprawdzonych lepiej wartości parametrów wygenerować lepsze funkcje. TYLKO proszę wczytać ten sam profil Canon EOSa do obu programów i w skrypcie poprawić do niego ścieżkę oraz jego nazwę (jeśli macie innego EOS-a).

Można też poprawić składnię, nie jestem aż takim orłem, tylko tego uczę , ale nie pracuję jako administrator.

Niech żyje ufraw!

PS. Poprawa jakości o 1000% po przejściu na ufraw z odpowiednim profilem dla EOS-a i przeliczeniu ustawień z rawstudio na iluś tysiącach zdjęć.
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 19685.

Komentarz

• muflon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 6763

Zupełnie przypadkiem ;-) włączyło mi się toto dzisiaj... ponownie, zaczyna mieć to ręce i nogi Coraz lepiej. Uwagi miałbym takie:

- balans bieli: ciągle nie mający wiele wspólnego z "camera WB" Co ciekawe, czasem nawet całkiem fajny, taki pastelowy trochę ale w ogólności wymagający poprawek w prawie każdym zdjęciu. Nawet jeśli to kwestia kliknięcia w Auto WB
                                - podobnie ekspozycja - na dzień dobry dostaję wszystko 1-2EV za ciemne
                                - jakość wynikowych obrazków: przy ISO100 jest OK, ale przy czymkolwiek wyżej, wyłazi niefiltrowany szum matrycy.
                                - szybkość: wystarczająca... przynajmniej na Core i7 ;-) Choć jak się raz spróbowało Bibble 5 to pod tym względem nic już nie będzie dość dobre ;-)
                                - bardzo dobry crop tool (dla mnie podstawowe narzędzie ), chętnie przeniósłbym go żywcem do Bibble. Podobnie prostowanie fotek.

Podsumowanie: tzw. "cztery minus na zachętę" znając życie (ewolucja programów OS) za rok-dwa będzie spokojnie do używania "produkcyjnie".

Komentarz

Pracuję...