Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
od kilku tygodni intensywniej pracuje z RAW-ami. Do ich obróbki używam RAWShootera Essentials 2006.
Przy okazji "wywoływania" RAWów ze ślubu zauważyłem, że RAWShooter strasznie miesza mi w kolorach - gasi je, względnie kaszani z deka temperaturę. Już po kliknięciu na zdjęcie program wykonuje automatyczną korektę, której wynik nie za bardzo mi się podoba, ale nie wiem jak ją cofnąć...
Jak dla mnie to pierwsze jest bardziej naturalne.
Można jakoś zmusić RSE, aby pracował bardziej normalnie ?? Wszystkie parametry w "Processing Bias Parameters" mam ustawione na "0".
I jeszcze 2 inne przykładowe fotki. Pierwsza - JPG wyjęty z RAWA, druga - RAW po automatycznej obróbce w RAWShooterze
W moim odczuciu ta druga jest jakby wyprana.... Czy jestem przewrażliwiony ??
Ktoś mi napisał, że
w trzeciej zakladce rawshootera sa opcje dotyczace koloru. jest tam opcja VIBRANCE ktorej nie ma "Processing Bias Parameters" a ktora gasi wlasnie kolory. sprawdz.
Ale ja za ... nie mogę znaleść żadnej trzeciej zakładki. Chyba, że mowa była o wersji Premium, a ja mam Essentials...
Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
A ja sie zapytam, PO CO zdawac sie na automat z RS? Ja nigdy tego nie uzywalem, bo zawsze wychodzilo nie to co chcialem. Jesli widze ze zdjecie nie wyszlo takie jakie powinno to koryguje recznie, nie zdaje sie na automaty.
pazurek - też bym się chętnie nie zdawał, tylko... od momentu aktualizacji wersji z 2005 na 2006 RAWShooter zrobił się mocno samodzielny - w chwili kliknięcia na zdjęcie RSE zaczyna intensywnie "pracować" i sam koryguje np.: temperature barwową i intensywność kolorów.
Niestety - nie znalazłem w nim opcji "Undo" na wypadek, gdyby działania "automatu" mnie nie zadowalały. I o to mi chodzi.
Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
od momentu aktualizacji wersji z 2005 na 2006 RAWShooter zrobił się mocno samodzielny - w chwili kliknięcia na zdjęcie RSE zaczyna intensywnie "pracować" i sam koryguje np.: temperature barwową i intensywność kolorów.
hmm, no nie wiem, u mnie w RS sie nic samo nie zmienia, a jesli juz nawet cos popsuje (ja albo odpalony z reki automat), to przywrocenie domyslnych parametrow mozna latwo uzyskac przyciskami w prawym gornym rogu okna
Jesli po otwarciu rawa w RS widzisz co innego niz np. w podgladzie jpega albo DPP, to znaczy ze program dostosowuje widok do innego profilu kolorow (przelacz sie na "batch convert", wlacz widok zaawansowany i zobacz jaki profil jest wybrany - jesli domyslny adobergb to sprawdz jeszcze czy nie masz jakiegos dziwnego profilu monitora w zarzadzaniu kolorami w windows).
Ja tez zauwazylem, ze nowa wersja RSP zmienia kolory po Alt-E. Jest to niezgodne z filozofia programu. Wedlug autorow najpierw wykonuje sie balans bieli, a dopiero pozniej inne korekcje, ktore nie powinny zmieniac kolorystyki i do tej pory nie zmienialy. Koncowa kolorystyke mozemy zmieniac za pomoca saturation i vibrance. Tak wiec w nowej wersji przestalem korzystac z automatu. Moze jest to jakis blad w oprogramowaniu.
Ja mam podobny problem z tym programem (zresztą mój kolega także) Czasami chciałbym minimalnie poprawić zdjęcie a on mi wszystko przestawia i musze ustawiać samemu. Profile sprawdziłem jest sRGB.
pazurek - też bym się chętnie nie zdawał, tylko... od momentu aktualizacji wersji z 2005 na 2006 RAWShooter zrobił się mocno samodzielny - w chwili kliknięcia na zdjęcie RSE zaczyna intensywnie "pracować" i sam koryguje np.: temperature barwową i intensywność kolorów.
Co rozumiesz przez klikniecie w zdjecie?? Klikasz w maly podlgad na liscie wszystkich RAW-ow, czy klikasz pipeta w samo duze zdjecie?? W przypadku tego drugiego oczywiscie program zmieni balans bieli zaleznie od tego w co sie kliknie.
Z moich obserwacji wynika, ze po kliknieciu w male zdjecie, program szybko generuje kiepiskiej jakosci podglad, a po chwili pracy podlgad docelowy. Podlgad docelowy ma balans bieli z aparatu, wzglednie taki jaki zostal ustawiony przez Ciebie wczesniej.
Jesli wczesniej juz gmerales przy zdjeciu zostana odtworzone wczesniejsze ustawiania, poziomow, nasycenia, odszumiania etc.
Przy otwieraniu zdjecia pierwszy raz, nigdy nie mialem zadnych suwakow ustawionych inaczej niz defaultowo badz na zero!!
mjastrzebski - mam na myśli wybranie zdjęcia spośród wszystkich widocznych w górnej belce podglądu. Np: mam w katalogu kilka rawów - RSE wyświetla w pasku podglądu cih miniaturki Klikam na periwszym lepszym zdjęciu - poniżej wyświetlanie jest jego powiększenie i momentlanie zdjęcie jest korygowane (ikona rochomych trybików).
Ja tam nie wiem, u mnie sie nic samo nie "koryguje". Po kliknieciu na minaturke faktycznie przez chwile jest ikona trybikow, ale wtedy doczytuje sie tylko zdjecie w wiekszej rozdzielczosci. Zadne zmiany kolorow/balansu nie sa wykonywane.
Jedyne co sie robi "samo", to przy pierwszym wejsciu do nowego katalogu ze zdjeciami pojawiaja sie najpierw miniaturki a potem program kazda z nich jeszcze raz... no wlasnie nie wiem, jeszcze raz generuje jakby. Wlasnie w tym momencie chrzanily mi sie kolory dawno temu, jak mialem wybrany profil kolorow monitora. Teraz nie mam zadnego (ustawienia pulpitu windows) i wszystko dziala normalnie.
Po kolei: za pierwszym razem po wejściu to RSE wyświetla thumby i jpgi, które wygenerował canon. Potem sam liczy po swojemu i wyświetla to, co mu wyjdzie.
Komentarz