[update] Adobe Lightroom Beta 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Diodak
    Uzależniony
    • 2005
    • 696

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Mi tylko przymula zoom z fit do 100% (w sensie nie jest super plynny), poza tym jest OK
    A to mało? Chociaż do wszystkiego można się przyzwyczaić jeśli soft jest dobry. Tutaj taka abstrakcja - soft do panoram po załadowaniu 50 fotek 3000x2000 px wymięka na sprzęcie z 2 GB RAMu i procku 3.5GHz ...a tu jeszcze trzeba zrobić export do PSD z warstwami . - czasy oczekiwania na poziomie godziny, dwóch.

Zamieszczone przez mirhon
    Co to znaczy strasznymi? Jak przejarasz wszystkie kanały to żaden soft nie pomoże. Samo "miganie" na LCD o niczym nie świadczy. Bardzo chciałłbym zobaczyć te fotki co to ACR odpadło w przebiegach....niestety używam Windows.
    Mruganie przepaleń ma margines, że już mruga a tak naprawdę zostało jeszcze kilka poziomów zanim bedzie biała plama, ale jest to na samym końcu histogramu i trzeba się trochę postarać, żeby na jednym zdjęciu przy jednej obróbce uzyskać fotkę tak jakby była prawidłowo naświetlona w calym zakresie tonów. Zanim zainstalowalełem soft od Adobe broniłem ACR, ale jak doczekasz się wersji pod Win to zobaczysz że obróbka jest przyjemniejsza, pełnoekranowa itp. Akurat nowy ACR jest bardzo podobny do Lightroom'a (bo to przecież adaptacja ACRa) i jest "za darmo" z Photoshopem .

Jeszcze raz o predkości... soft powinien reagować natychmiastowo, nie sekundę po przesunięciu suwaka ale już w trakcie przesuwania . Aperture gorzej wypada przy obrabianiu zmniejszonej fotki do rozmiaru okna, ale obrabiając 1:1 jest szybszy od Lightroom'a. Po mojemu Lightroom znajdzie więcej odbiorców ze względu na szybsze ładowanie biblioteki fotek i właśnie szybsza pracę na miniaturach. Jak się będę nudził w nocy to zrobię pomiary czasów .
    Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• mirhon
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Zamieszczone przez Diodak
      .... Jak się będę nudził w nocy to zrobię pomiary czasów .
      Jak się będziesz nudził w nocy :-) to wywołaj fotkę z tymi strasznymi przepaleniami w ACR i Lightroom i pokaż różnicę. Bardzo mnie intryguje to co napisałeś "ACR wysiadł już na przedbiegach, a Lightroom poradził sobie z tak strasznymi przepaleniami, że aż mi szczęka opadła"
      Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• drrrl
        Coś już napisał
        • 2004
        • 94

Co mi się za to nie podoba to predkość obróbki. Samo wczytywanie miniatur jest przyjemne, ale jak zaczyna ładować pełna rozdzielczość to mozna się zanudzić patrząc ciage na: [...]
        Pytanie czy przyspieszy, po tym jak zaaplikują mu przejęte niedawno algorytmy z RawShootera (http://www.pixmantec.com/company/adobe.asp).
        Kupa złomu i Lightroom

Komentarz

• Diodak
          Uzależniony
          • 2005
          • 696

Jak się będziesz nudził w nocy :-) to wywołaj fotkę z tymi strasznymi przepaleniami w ACR i Lightroom i pokaż różnicę. Bardzo mnie intryguje to co napisałeś "ACR wysiadł już na przedbiegach, a Lightroom poradził sobie z tak strasznymi przepaleniami, że aż mi szczęka opadła"
          niech cie nie intryguje to co napisałem... taka poprostu moja opinia niestety brakło nocy żeby wrzucić sample. Niech DoMiNiQuE coś pokaże też ma w koncu Maka i Lightrooma .
          EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Niech DoMiNiQuE coś pokaże też ma w koncu Maka i Lightrooma .
            Najlepiej to zwalic robote na kogos innego Teraz siedze w pracy na (tfu) windowsie, wiec jak bedzie mi sie chcialo wieczorem to pobawie sie jakas wyjarana fotke

Komentarz

• Il fuoco
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1025

słuchajcie Panowie - a ile trzeba dać za macbooka albo zwykłego maca - może być używany - takiego żeby w miarę wszystko chodziło i żeby lightroom nie mulił? nie mówię o niewiadomo jakiej maszynie itp. ale w jakiej kwocie mogę się zmieścić?
              niby kupiłem teraz 4gb do pc'ta i wszystko śmiga jak złoto łącznie z photoshopem ale może zamiast laptopa na intelu czy amd lepiej byłoby kupić jakiegoś mac'a ?
              co myślicie o takim rozwiązaniu?
              z macami styczności praktycznie nigdy nie miałem, musiałbym się nauczyć je obsługiwać itd - warto?
              pytam bo jestem absolutnie, całkowicie zielony w temacie sprzętu od apple'a
              | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• mirhon
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

Zamieszczone przez Il fuoco
                słuchajcie Panowie - a ile trzeba dać za macbooka albo zwykłego maca - może być używany - takiego żeby w miarę wszystko chodziło i żeby lightroom nie mulił? nie mówię o niewiadomo jakiej maszynie itp. ale w jakiej kwocie mogę się zmieścić?
                niby kupiłem teraz 4gb do pc'ta i wszystko śmiga jak złoto łącznie z photoshopem ale może zamiast laptopa na intelu czy amd lepiej byłoby kupić jakiegoś mac'a ?
                co myślicie o takim rozwiązaniu?
                z macami styczności praktycznie nigdy nie miałem, musiałbym się nauczyć je obsługiwać itd - warto?
                Wiesz że na macu to czasem ze znalezieniem jakiegoś cracka gorzej... :-)
                BTW mnie się też MAC'i podobają...

Komentarz

• mirhon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1025

Ceny są np tutaj: http://www.cortland.com.pl/go/_categ...7e75a5ea3b84be

Komentarz

• Riccardo
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 691

Albo po prostu: http://sklep.apple.pl/cgi-bin/WebObjects/AppleStore.woa
                    Pozdrawiam
                    Riccardo
                    --
                    Fuji & Ricoh

Komentarz

• Jerry99
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 225

Zamieszczone przez Il fuoco
                      warto?
                      Czy warto?
                      Jeśli nie chcesz mieć problemów z wirusami, trojanami czy ogólnie z systemem - i nie chcesz tracić czasu na zastanawianie się dlaczego coś nie działa skoro ma działać, jeśli możesz pogodzić się z angielską wersją systemu (co prawda są polonizacje) i że nie uruchomisz Płatnika i innego badziewia - to warto.
                      Moja żona polubiła Maka po tygodniu, kiedy zrozumiała inną filozofię MacOS. Teraz gdy pytam ją czy wolałaby Windows twierdzi że nie...
                      == Jerry99 ==
                      aparat, p-5000, jabłka i aperture...
                      http://www.jwroblewski.com

Komentarz

• DoMiNiQuE
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3548

Il fuoco, czy warto? Pewnie, ze warto. I cokolwiek napisze w tym temacie Kuchatek to go nie sluchaj
                        Ja przekonuje sie o tym za kazdym razem kiedy musze zrobic cos na <tfu> windowsie. Ceny juz Ci koledzy podali (choc zawsze mozesz kupic cos uzywanego na allegro ...jakiegos iMac'a G5 czy tez ibook/powerbook G4 lub PowerMac). Mysle, ze zapoznanie sie z Tigerem pomoglo by Ci w podjeciu decyzji

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

Pewnie ze warto... Calkiem niezle podnozki z tych mac'ow
                          ...

Komentarz

• Jerry99
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 225

Ja nawet służbowego PieCa zamieniam na MacBooka (pro)... mam dość schizofrenii: w domu mak, w robocie winda...
                            == Jerry99 ==

Komentarz

• Mikołaj
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 173

Zamieszczone przez Jerry99
                              Ja nawet służbowego PieCa zamieniam na MacBooka (pro)... mam dość schizofrenii: w domu mak, w robocie winda...
                              A do jakich zastosowań używasz Windows?
                              DSLRs & lenses

Komentarz

• Jerry99
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 225

Project Management (MS Project)

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                                Macbooczek bedzie smigal jak rakieta
                                Opisz pozniej wrazenia z pracy w LR w porownaniu z G5
                                No to opisuje...
                                Jeszcze nie miałem czasu na dokładniejsze testy (weekend przeznaczony na coś innego) ale po pierwszym kontakcie można powiedzieć, że LR na MacBookPro z 2 GB RAM śmiga jak rakieta, praktycznie wszystko jest 'od razu'...
                                Zaimportowanie 20 fotek - zanim pojawią się podglądy w Library na G5 (także 2 GB RAM) mija ok. 5 sekund, na Intelu - po 1,5 sekundy.
                                Dokładniejsze testy przeprowadze we wtorek.
                                == Jerry99 ==

Komentarz

Pracuję...