Koszmar Z Dyskiem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Jak sie ma dziury w danych (bledne sektory nie dajace sie odczytac) to nie dziwne ze wieksze pliki sa poszatkowane i nie daja sie odczytac. W takich wypadkach stosuje sie wspomniany wczesniej "hdd regenerator". Pomaga.

Czesciowe nadpisanie to tez podstawowy blad przy odzyskiwaniu danych. Dlatego sie wlasnie odzyskuje dane korzystajac z narzedzi ktore sie kontroluje i wiadomo kiedy i jak odwoluja sie do dysku. Windows to jest akurat chyba najgorsze srodowisko do tego.

Ilu z was zanim sie wogole zabierze za jakiekolwiek odzyskiwanie i modyfikacje scandiskami czy innym zlomostwem robi kopie calego dysku bit po bicie? Ilu wogole wie jak to zrobic (cicho linuxiarze dyzurni )?

Ilu z was to robi na innym komputerze aby wyeliminowac bledy typu: walnieta tasma, walnieta wtyczka od zasilania, czy inne problemy z psuciem danych poza dyskiem?
    ...

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez KuchateK
      Ilu z was?

Komu zadajesz te pytania? Naprawde sadzisz ze wiekszosc tu obecnych mialo potrzebe odzyskiwania danych samodzielnie czesciej niz raz na kilka lat?
      Ja mialem taka potrzebe dwa razy - raz z HDD i raz z CF i ani razu nie byly to na tyle wazne dane by bawic sie wiele godzin w to o co pytasz (choc znalem te metody). Twoje pytania odnosza sie do maniakow komputerowych/zawodowcow od odzysku... troche nie te forum sobie wybrales na takie pytania

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

Kubaman ... szczere współczucie z mojej strony.....
        ale po wątku " jak przechowujecie dane" trzeba było wyciągnąć wnioski. Backup na płytach DVD jest tani a jak się kupuje dobre nośniki np TDK to i pewny. 4,5 GB to wystarczająco na solidny backup bez zasypywania się 1000 płyt...

Jak tam napisałem pracowałem w firmie komputerowej i wiem że HDD (obojętnie jakiej firmy) są wrażliwe i potrafią się zepsuć w najmniej spodziewanym momencie, lub zjarać w sekundę z każdym kompem ...i nic nie pomoże nawet NAJLEPSZA marka...

Vitez z całym szacunkiem i dobrymi życzeniami: WD to moim zdaniem najbardziej awaryjna firma jeśli chodzi o HDD przewaliłem !!!setki kartonów z dyskami!!! i wiem coś o tym ... a Samsung wbrew powszechnym opiniom, nie jest awaryjny, nie ma super osiągów, nie jest wyżyłowany ale naprawdę rzadko się psuje ....

Polecam programy ONTRAK (ONTRAC) ... to najlepsi fachowcy od takich kłopotów, poszukaj na P2P albo Torrent
        Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• marabut199
          Początki nałogu
          • 2006
          • 269

Jedyny dysk jaki mi w zyciu padl to byl WD! (inne zdazylem podmienic na wieksze zanim padly - he, he).

A powaznie - to kazdy HDD wyzianie duch wczesniej czy pozniej. Jak z prochnica - lepiej zapobiegac nieszczesciu niz leczyc - backup! backup! backup!
          Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Moje doświadczenia to mniej więcej gdzieś pośrodku między "odzyskiwaniem raz na rok" i "przewalaniem kartonów" :-) I wynika z nich, że nie ma lepszych i gorszych dysków. Seagate, WD, Samsung... tak naprawdę liczy się tylko to, czy nie trafimy na walniętą serię. To tak jak z płytami CD - opisywałem jakiś czas temu doświadczenia z "odzyskiwaniem backupu" na 1000 płytach kilkudziesięciu różnych producentów, od najtańszych do verbatimów po 3PLN/szt.

Nie ma reguły, jest tylko szczęście i zapobiegliwość, która pozwala temu szczęściu pomóc
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• canis_lupus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1252

Kubaman: Hirens Boot CD (700MB) mam w domu. Jak chcesz to mogę szybciutko Ci skopiować i jakoś ci dostarczyć. Jest tam trochę narzędzi do odzyskiwania danych. Odzyskując dane w zasadzie uzywam tylko tej płytki i mam jakąś 95% skuteczność.
              Telefon chyba do mnie masz? Jak nie to: 505599950 GG: 1663383. Dzwoń/pisz śmiało.
              "I love You Cię" Różyczko...
              Galeria ,
              Druga galeria,

Komentarz

• uldum
                Coś już napisał
                • 2005
                • 63

wszystko jest do odzyskania

Do odzyskiwania danych polecam dla systemu plików Fat: GetDataBack for Fat oraz wersja dla NTFS-a : GetDataBack for NTFS.
                Zawsze udawało mi się odzyskać wszystkie utracone dane.

Ostatnio na dysku 160GB, zapełnionym w całości ważnymi danymi zacząłem bawić się partycjami i stworzyłem 6 partycji, każda po około 300GB. Sieczka niesamowita.
                Dodatkowo przeformatowałem kilka z tych partycji.

Odpaliłem wspomniane programy, około 1,5 godziny na odtworzenie struktury dysku i siup wszystkie pliki kopiujemy na inny (ważne) dysk. Odzyskałem nawet pliki skasowane kilka miesięcy wcześniej, choć sądziłem, że zostały nadpisane.
                Ważne jest także to, że możesz po odtworzeniu struktury plików (trwa dość długo (1,5-2 godzin dla dysku 160GB) zapisać informacje o tej strukturze w pliku i potem skopiować program getDataBack na Flasha z tym plikiem. Podłączasz swój dysk u kumpla, odpalasz GetDataBack, wskazujesz który dysk odtwarzasz, ładujesz zapisany plik i nie musisz czekać prawie dwóch godzin. Natychmiast rozpoczynasz kopiowanie.

Jeszcze jedno. GetDataBack jest na licencji shareware (koszty około 300-400 zł) - to w razie wpadki z Policją, a EasyRecovery w sensownej wersji to około kilka tys zł.
                Ostatnio edytowany przez uldum; 3322.

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez popmart
                  Vitez z całym szacunkiem i dobrymi życzeniami: WD to moim zdaniem najbardziej awaryjna firma jeśli chodzi o HDD przewaliłem !!!setki kartonów z dyskami!!! i wiem coś o tym ... a Samsung wbrew powszechnym opiniom, nie jest awaryjny, nie ma super osiągów, nie jest wyżyłowany ale naprawdę rzadko się psuje ....

No widzisz a ja mam zupelnie odwrotne wrazenie. Moze bazujace na mniejszym doswiadczeniu ilosciowym i opiniach ale jednak... nie rozpteujmy tu wujenki systemowej miedzydyskowej .
                  Zgodze sie z opinia muflona - nie ma reguly... pozostaje tylko szczescie i zapobiegliwosc (ja w ten weekend wreszcie biore sie za backup na DVD).

Edit - nagranie pierwszego DVD zakonczone bledem zapisu ... deczko sie zniechecilem

Komentarz

• marabut199
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 269

Duzo widze specy od mass storage... Czy ktos wie, czy DVD dwuwarstwowe jest tak samo pewne jak jednowarstwowe? Na backup to by bylo dwa razy tyle pojemnosci...

Komentarz

• McKane
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2015

Po pierwsze warto wybrac jeden dobry program i napewno nie jest to Easy Recovery Odzyskiwanie nigdy nie jest latwe wiec juz nazwa tego programu jest falszywa a co dopiero dzialanie.

Tak jak pisal ktos wyzej tylko GetDataBack wersja pod docelowy system plikow NTFS badz FAT32. Zajmuje sie od czasu do czasu odzyskiwaniem danych i wlasciwie tylko ten program z uzywanych przeze mnie (na pewno nie probowalem wszystkich na rynku wiec moze kiedys to sie zmieni) spelnia podstawowe wymagania jakie stawiam tego typu narzedziom (korzystam tez z innych nieco bardziej wyspecjalizowanych).
                      A zwolennikom Easy Recovery polecam odpalic go na fizycznie uszkodzonym dysku ... hehe za te cene to prawdziwy szok

Ale wracajac do meritum .. Kubaman jak juz zdobedziesz juz ten program pamietaj zeby absolutnie nie nagrywac danych na dysk z ktorego odzyskujesz.

Durga sprawa to dlaczego tak sie stalo ... mozliwe ze to wina nowego dysku SATA (uszkodzenie fizyczne, elektronika) ale podobne efekty widzialem w sytuacji kiedy cos sie dzialo z zasilaniem (kiedys byly rozne takie przejsciowki na zasilanie - jesli korzystasz z takowej to mozliwe ze to wlasnie jej wina).

Co do producenta moje zdanie jest podobne do zdania muflona - nie ma zasady. Mnie ostatnio siadly dwa WD, tydzien temu natomiast odzyskiwalem dane z Samsunga. Z doswiadczenia serwisowego wynikalo mi zawsze ze WD psul sie najrzadziej ... jak jest teraz nie wiem nie pracuje juz na serwisie
                      http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• McKane
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2015

Zamieszczone przez marabut199
                        Duzo widze specy od mass storage... Czy ktos wie, czy DVD dwuwarstwowe jest tak samo pewne jak jednowarstwowe? Na backup to by bylo dwa razy tyle pojemnosci...
                        Jesli chodzi o plyty to sprawa nie jest do konca oczywista. W przypadku nagrywania najwazniejszy jest rodzaj plyty w polaczeniu z konkretna nagrywarka i z konkretnym biosem. Jedna plyta moze swietnie nagrywac sie u Ciebie a u kumpla bedzie totalna porazka. Jedynym pewnym sposobem na nagrywanie dvd jest samodzielna modyfikacja biosu (badz aplikacja gotowego biosu) dla konkretnego rodzaju plyt i szybkosci nagrywania. Ja mam bios na ktorym zdecydowanie najlepiej nagrywaja sie DVD-R+ z naciskiem na jakosc nagrywania na nie na jego szybkosc. Generalnie polecam lekture cdrinfo.pl - kopalnia wiedzy na ten temat - moje doswiadczenia i to co napisalem to pikus przy tym co mozna tam wyczytac.
                        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• marabut199
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 269

No wlasnie o plyty mi chodzi. Poki co moja nagrywarka nie stwarz zadnych problemow. Zawsze tylko Verbatimy... Tak na przyszlosc mysle. Jak jedna warstwa to troche prostsze czytanie, mniejsz precyzja, co tam jeszcze - nie wiem...

Komentarz

• zic
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 46

jak sie nie uda wlasnym sumptem ,a bardzo ci zalezy, to sprawdz oferte firm, ktore odzyskuja dane - oglaszaja sie na allegro.. moze troche kosztowac, ale nie sa to ci panowie z katowic (ci od dysku jakubowskiej :d) co za ekspertyze chca 500 zl. cena powinna byc znacznie rozsadniejsza, choc oczywiscie trzeba sie liczyc z niepewnoscia co do wyniku. Ci od jakubowskiej zrobiliby to na 100%.

Jesli chodzi o dyski potwierdzam opinie Viteza.. Caviary serii JB to chyba najsolidniejsze dyski w ciagu ostatnich paru lat.. a pracuje jako informatyk i przerzucilem tego troche.

Komentarz

• popmart
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1721

Zamieszczone przez McKane
                              Jesli chodzi o plyty to sprawa nie jest do konca oczywista. W przypadku nagrywania najwazniejszy jest rodzaj plyty w polaczeniu z konkretna nagrywarka i z konkretnym biosem. Jedna plyta moze swietnie nagrywac sie u Ciebie a u kumpla bedzie totalna porazka. Jedynym pewnym sposobem na nagrywanie dvd jest samodzielna modyfikacja biosu (badz aplikacja gotowego biosu) dla konkretnego rodzaju plyt i szybkosci nagrywania. Ja mam bios na ktorym zdecydowanie najlepiej nagrywaja sie DVD-R+ z naciskiem na jakosc nagrywania na nie na jego szybkosc. Generalnie polecam lekture cdrinfo.pl - kopalnia wiedzy na ten temat - moje doswiadczenia i to co napisalem to pikus przy tym co mozna tam wyczytac.

Sorry ale moim zdaniem to są prawdy dla wstępnego etapu rozwoju technologii.
                              W tej chwili kupując markową nagrywarkę (LITEONY się popsuły już od roku mniej więcej) nie ma takich problemów ....
                              Ważne żeby nie używać płyt typu : ESPERANZA , raczej nie PLATINUM i podobne śmiecie (są to płyty PRZEDPRODUKCYJNE dużych marek, śmieci sprzedawane u nas za grosze)

A te firmy które odzyskują dane robia to programami ONTRAK ... sam widziałem jak mój serwisant odzyskał 7 !!!! warstw nadpisanych na karcie CF !?! i nawet z 7 warstwy niektóre pliki były 100% sprawne.... niezłe jaja co ?

Co do płyt 2-warstwowych - po pierwsze są drogie , po drugie wolne , po trzecie widzę na razie jedynie niszowe zapotrzebowanie...
                              Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• guest1
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 164

tez polecam Ontrack.EasyRecovery.Professional.v6.03.04.Multili ngual
                                odzyskałem jpg w 70% reszta była uszkodzona
                                do uszkodzonych plików polecam to Ontrack EasyRecovery FileRepair 6.03.04
                                jesli bedziesz potrzebował instalek to wal ma PM
                                www.marekpaluch.pl
                                www.fotoptaki.art.pl

Komentarz

Pracuję...