Koszmar Z Dyskiem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marabut199
    Początki nałogu
    • 2006
    • 269

Zamieszczone przez dixi2006
    Wrzuciłem problem z niszczeniem danych na Google [słowa kluczowe: Guttman -to autor algorytmu, i zawężanie:data remove, software]. Wyrzuciło sporo, więc freeware i jest m.in.jakiś Eraser 5.7 do ściągnięcia. Co wart nie wiem...
    Poniżej link:
    http://http://www.scanwith.com/download/Eraser.htm
    Mam i uzywam tego Eraser'a od dawna. Chwala sie ze standard US Government... Ale po wpadka Bush & Co. to nie wiem czy to wlasciwa rekomendacja???
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Komentarz

• minek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1386

Czy do skutecznego usunięcia nie wystarczy coś w stylu:
      dd if=/dev/urandom of=/dev/sda bs=4k ?
      Inna metoda, hardwarowa, ale bez otwierania dysku to mikrofala. Chociaż nie wiem czy z talerzy skasuje, na pewno kopnie elektronikę.

A pamiętam, kiedyś w pracy mieliśmy taki dysk twardy do zabaw, jeszcze 5 i 1/4 cala. Talerz był brązowy - magnetyczny, jak dyskietka. Najpierw zrobiłem na nim ,,mirrora'' tj po podłączeniu do zasilania polerowałem (robiliśmy to w kilku na zmianę), aż zaczął lśnić.
      Następnie zapisaliśmy na tym dysku informację. Był to numer do pizzerii zapisany flamastrem na talerzu na wierzchu.
      Informacja zapisana w ten sposób kilka lat temu jest łatwa do odczytania do dnia dzisiejszego, pod warunkiem, że dysk nie jest podłączony do zasilania. Po podłączeniu uaktywnia się szyfrowanie danych. (-:

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

muflon : tak 7 razy nadpisana karta....(nie wiem czy formatowana czy poprostu kasowana nie byla moja)

Kubaman : UWAGA miałem kiedyś klopot z Maxtorem : nie chciał działać z innymi dyskami na tym samym kontrolerze były błędy transmisji ... (chyba 80 ATA dokladnie nie pamiętam)

Komentarz

• pyciu
          Bywalec
          • 2005
          • 119

Witam,

Zamieszczone przez McKane
          (...) tylko GetDataBack wersja pod docelowy system plikow NTFS badz FAT32.
          A jako ex-serwisant, jak ocenisz przydatnosc w/w na padniety dysk (Toshiba, 2.5'') z uszkodzona glowica (prawdopodobnie). Dysk widziany jest przez BIOS, ale nic nie da sie z niego przeczytac (nawet MBRa). przy kazdej probie slychac jak skacze glowica (glosno halasuje) - jakby "wypadla z zawiasow".

Da sie cos z takim diktum zrobic?
          Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
          album-foto.pl | plfoto

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

cześć wszystkim,

uporałem się juz z problemem - niestety część zdjęć w RAW nie daje się odzyskać, wyskakują błędy plików przy podglądzie RAW.

Natomiast przy podglądzie JPG (np w Irfanview) wszystko jest OK. Czy wiecie w jaki sposób wyciągnąc z RAWa zapisanego jpga z pominięciem narzędzi typu DPP czy CR? Pamiętam kiedyś linuxowcy coś takiego pisali, tylko że ja potrzebuję pod windę.

P.S> popmart - być może masz rację z tym Maxtorem. Samsung działa zupełnie OK, i wygląda na to, że jedynie ta jedna operacja kopiowania dała takie fatalne rezultaty. Dodatkowo ciekawostka: w PS, który mam zainstalowany na Maxtorze zresetowały mi się wszystkie ustawienia personalne Dziwne..
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

naprawde nikt nie wie jak wyciągnąci jpegi z RAWa?
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Jac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4813

standardowo breezbrowser wyciaga jpgi, ale jak uszkodzony to roznie moze byc
                Instagram

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

chodzi mi o jakieś wsadowe obrabianie wielu plików RAw - > jpg bez ich otwierania.
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

no tak sie da, breez podczytuje tylko jpg z rawa w katalogach zaznaczasz ctrl+a wszystkie pliki i pozniej extract embeded jpg czy jakos tak ;-)
                    Instagram

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Wrzuć to na jakiegoś linuxa i z głowy
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Kubaman
                        chodzi mi o jakieś wsadowe obrabianie wielu plików RAw - > jpg bez ich otwierania.

A moze tak?

Albo cos w tym stylu...

Komentarz

• stdanielo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1081

a wracając do tematu odzyskiwania, to kumple przed chwilą podesłał mi takiego oto linka
                          www.kondereszko.pl
                          https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• qluk

Hmmm, moze i znacie sie na apartach i sztuce fotografowania, ale na sprzecie to ...

Po pierwsze nie podlaczamy nigdy, ale to NIGDT SATA2 do SATA jelsi dysk nie ma zwroki umozliwiajacej ustawienie natywnosci SATA dla kontrolera hdd ( tego na elektronice dysku ).
                            Z tego co wiem kazdy ( prawie ) samsung SATA2 ma taka zwroke, tzn. piny, zworki czasem nie ma ale ta mozna dokupic w najblizszym sklepie elektronicznym.

WD Caviary to sa najwieksze "szmelce", jak sie sypnie to na amen i zazwyczaj lece wszystkie ( cala macierz 16 dyskow poszla ... no 2 ocalaly ale trzeba bylo kombinowac ).

Dlatego nie kupujemy dyskow z inter. SATA na zapas, tj. typ na wyurost mozliwosci plyty.

Sprawa przenoszenia plikow windzie.
                            To nie winda jest zla, ale uzytkownik niedouczony. Przykro mi ale taka jest prawda. Dobra konfiguracja systemu ( standardowa to kaszana ) plus troche logiki i wszystko dziala - pomimo tego, ze to windows. Jesli nie chcecie ryzykowac przez GUI ( interfejs graficzny ) to macie przeciez konsole ( uruchom - > cmd ). Uzywacie wtedy polecenia copy /zrodlo/ /cel/ (np. copy C:/mb/foto.jpg h:/fotografie/foto.jpg). Dzial to troche wolniej ale leci w trybie RAW, czyli bit po bicie. Dodatkowo nalezy sprawdzic w panelu sterownai czy dyski maja aktywne DMA oraz wlaczone buforowanie ( jelsi mozna jest mozliwosc taka ). Swoja droga to jka uzywa sie GUI do przenoszenia pliku to on caly laduje w RAM, a jelsi tego jest malo to dalej jest pakowany do SwapFile i czasem dla dysku jest zaduzo roboty z kilkoma odczytami i zapisami jednoczesnie. Skutkuje to zapchaniem kontrolera, spowolnieniem a co zatym idzie wieksze prawdopodobienstwo powstania zlych zapisow.

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                            Jakiegos? Moze NWall, SCO ?

Pozdrawiam

Komentarz

• popmart
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1721

Zamieszczone przez Tomasz Golinski

jedne kłopoty z głowy inne na głowie .....

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez qluk
                                Hmmm, moze i znacie sie na apartach i sztuce fotografowania, ale na sprzecie to ...
                                I my rowniez witamy na forum i gratulujemy "wejscia z przytupem" .

A ja nadal bede zdania ze jak ktos chce sie wymadrzac i kreowac na speca to powinien w jakikolwiek sposob udowodnic swoja wiarygodnosc lub miec choc odrobine pokory a nie pierwszy post i juz madrosci leca, a ludzie maja wierzyc jak politykom

Komentarz

Pracuję...