Linux: pełny workflow z zarządzaniem barwą

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Zamieszczone przez _invictus
    PS fakt, to tylko jakaś plotka z 16-bitami :/
    Niestety Niedawno nawet z ciekawości ściągnąłem tego całego GEGL-a - to jest jakiś żart, póki co to jest na poziomie "napisaliśmy kilka fajnych procedurek i mamy fajne pomysły", taka totalna pre-pre-pre-pre-alpha Nawet rok-dwa to zdecydowanie za mało, żeby to osiągnęło stabilność takiego choćby Gliba... Nietopsz...
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

A może wiecie, jak w Gimpie odczepić na stałe jakieś menu (np. color), żeby pojawiało się od razu na starcie?
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• _invictus
        Bywalec
        • 2006
        • 143

chyba musisz przede wszystkim w preferencjach mieć zaznaczoną ptaszkiem opcje zapamiętywania okienek przy zamykaniu programu, a wyodrębniam jakieś menu do osobnego okienka kursorem przenosząc.

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

To działa jeśli chodzi o "duże" dialogi: layers, brush itd. A mi chodzi o to, że mogę z prawo-przyciskowego menu odkleić jakieś menu klikając na przerywanej linii na górze (np. filtry, czy menu color). Ale gimp tego nie zapamiętuje.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• _invictus
            Bywalec
            • 2006
            • 143

o to Ci chodziło?

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Nie, chodzi mi o to:

Komentarz

• _invictus
                Bywalec
                • 2006
                • 143

chyba co otwarcie obrazka musisz wyodrębniać niestety

Komentarz

• ms714033
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 176

Witam.

Ja dopiero zaczynam przygodę z GIMP-em i w związku z tym mam pytanie: w jaki sposób (o ile jest możliwy) uzyskać efekt koloru wybranego elementu zdjęcia, przy całości czarno-białej lub też efektu starej fotografii np. czerwone róże trzymane przez pannę młodą.

Poniżej, dla zobrazowania w przypadku niejasności mojego pytania, link dotyczący tego efektu, ale w edycji wideo:

Dzięki za wszelkie info

Komentarz

• _invictus
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 143

Trzeba sie zalogowac by zobaczyc co jest w tym linku, choć sądzę że chodzi o jakis kadr filmu sin city, i chyba też wiem o co chodzi.
                    Ja robiłem tak: obrysowywałem obiekt [różdzka, albo inteligentne zaznaczenie - po barwie] z zaznaczenia tworzyłem nową warstwę, którą zostawiam w kolorze i jako tą najwyższą, a obrazek na dolnej warstwie (czyli źródłowy) zmieniałem na czarno/biały

Komentarz

• ms714033
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 176

Trzeba sie zalogowac by zobaczyc co jest w tym linku, choć sądzę że chodzi o jakis kadr filmu sin city, i chyba też wiem o co chodzi.
                      Ja robiłem tak: obrysowywałem obiekt [różdzka, albo inteligentne zaznaczenie - po barwie] z zaznaczenia tworzyłem nową warstwę, którą zostawiam w kolorze i jako tą najwyższą, a obrazek na dolnej warstwie (czyli źródłowy) zmieniałem na czarno/biały
                      W jaki sposób zrobić nową warstwę z zaznaczenia bo ja rzeczywiście jestem ?

Dzięki za wyrozumiałość.

Komentarz

• _invictus
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 143

zaznacz obiekt > prawy klawisz na zaznaczeniu > skopiuj > menu warstw > utwórz nową > pr.klawisz > wklej > na końcu spłaszczyć obraz musisz (połączyć warstwy)

Komentarz

• ms714033
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 176

zaznacz obiekt > prawy klawisz na zaznaczeniu > skopiuj > menu warstw > utwórz nową > pr.klawisz > wklej > na końcu spłaszczyć obraz musisz (połączyć warstwy)
                          Dzięki za info. Na prostokątnym zaznaczeniu działa, jeszcze nie próbowałem na "inteligentnych nożycach". Chciałem za szybko to zrobić, a niestety zwoje już nie pracują tak szybko

Pozdrawiam.

Komentarz

• ms714033
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 176

Niestety "inteligentne nożyce" nie wiem dlaczego nie działają mi, tj. po oznaczeniu danego pola nie mogę go skopiować. Czy ja jestem aż tak głupi?????????

Edit:
                            Ufff ... nie jest ze mną tak źle ( nie to, żebym się chwalił ) - udało się.

Komentarz

• minek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1386

Zamieszczone przez muflon
                              Features:
                              - brak "preview" obrotu obrazka, albo chocby i siatki
                              A tego to chyba i fotoszop nie ma... Tylko okienko do wpisania ile stopni. Chyba że ma, nie wiem bo używam b. rzadko i do paru rzeczy tylko (16 bitów, healing-brush i krzywe). Jeśli się mylę, to mnie poprawcie i powiedzcie proszę jak (-: (żebym mógł obrazek obracać myszką i zatwierdzić kiedy mi się podoba, tak jak w gimpie)

Komentarz

• _invictus
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 143

http://www.linux.pl/?id=news&show=3328&kom=1 światełko w tunelu #'któryśtam'

Komentarz

Pracuję...