Zamieszczone przez _invictus
Linux: pełny workflow z zarządzaniem barwą
Zwiń
X
-
Niestety
Niedawno nawet z ciekawości ściągnąłem tego całego GEGL-a - to jest jakiś żart, póki co to jest na poziomie "napisaliśmy kilka fajnych procedurek i mamy fajne pomysły", taka totalna pre-pre-pre-pre-alpha
Nawet rok-dwa to zdecydowanie za mało, żeby to osiągnęło stabilność takiego choćby Gliba... Nietopsz...
-
-
chyba musisz przede wszystkim w preferencjach mieć zaznaczoną ptaszkiem opcje zapamiętywania okienek przy zamykaniu programu, a wyodrębniam jakieś menu do osobnego okienka kursorem przenosząc.Komentarz
-
To działa jeśli chodzi o "duże" dialogi: layers, brush itd. A mi chodzi o to, że mogę z prawo-przyciskowego menu odkleić jakieś menu klikając na przerywanej linii na górze (np. filtry, czy menu color). Ale gimp tego nie zapamiętuje.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
-
-
-
Witam.
Ja dopiero zaczynam przygodę z GIMP-em i w związku z tym mam pytanie: w jaki sposób (o ile jest możliwy) uzyskać efekt koloru wybranego elementu zdjęcia, przy całości czarno-białej lub też efektu starej fotografii np. czerwone róże trzymane przez pannę młodą.
Poniżej, dla zobrazowania w przypadku niejasności mojego pytania, link dotyczący tego efektu, ale w edycji wideo:
Dzięki za wszelkie infoKomentarz
-
Trzeba sie zalogowac by zobaczyc co jest w tym linku, choć sądzę że chodzi o jakis kadr filmu sin city, i chyba też wiem o co chodzi.
Ja robiłem tak: obrysowywałem obiekt [różdzka, albo inteligentne zaznaczenie - po barwie] z zaznaczenia tworzyłem nową warstwę, którą zostawiam w kolorze i jako tą najwyższą, a obrazek na dolnej warstwie (czyli źródłowy) zmieniałem na czarno/białyKomentarz
-
W jaki sposób zrobić nową warstwę z zaznaczenia bo ja rzeczywiście jestemZamieszczone przez _invictusTrzeba sie zalogowac by zobaczyc co jest w tym linku, choć sądzę że chodzi o jakis kadr filmu sin city, i chyba też wiem o co chodzi.
Ja robiłem tak: obrysowywałem obiekt [różdzka, albo inteligentne zaznaczenie - po barwie] z zaznaczenia tworzyłem nową warstwę, którą zostawiam w kolorze i jako tą najwyższą, a obrazek na dolnej warstwie (czyli źródłowy) zmieniałem na czarno/biały
?
Dzięki za wyrozumiałość.
Komentarz
-
zaznacz obiekt > prawy klawisz na zaznaczeniu > skopiuj > menu warstw > utwórz nową > pr.klawisz > wklej > na końcu spłaszczyć obraz musisz (połączyć warstwy)Komentarz
-
Dzięki za info. Na prostokątnym zaznaczeniu działa, jeszcze nie próbowałem na "inteligentnych nożycach". Chciałem za szybko to zrobić, a niestety zwoje już nie pracują tak szybkoZamieszczone przez _invictuszaznacz obiekt > prawy klawisz na zaznaczeniu > skopiuj > menu warstw > utwórz nową > pr.klawisz > wklej > na końcu spłaszczyć obraz musisz (połączyć warstwy)
Pozdrawiam.Komentarz
-
Niestety "inteligentne nożyce" nie wiem dlaczego nie działają mi, tj. po oznaczeniu danego pola nie mogę go skopiować. Czy ja jestem aż tak głupi?????????
Edit:
Ufff ... nie jest ze mną tak źle ( nie to, żebym się chwalił
) - udało się.
Komentarz
-
A tego to chyba i fotoszop nie ma... Tylko okienko do wpisania ile stopni. Chyba że ma, nie wiem bo używam b. rzadko i do paru rzeczy tylko (16 bitów, healing-brush i krzywe). Jeśli się mylę, to mnie poprawcie i powiedzcie proszę jak (-: (żebym mógł obrazek obracać myszką i zatwierdzić kiedy mi się podoba, tak jak w gimpie)Zamieszczone przez muflonFeatures:
- brak "preview" obrotu obrazka, albo chocby i siatkiKomentarz
-

Komentarz