Hmm.. no ale jednak w porównaniu do GIMPa to ma sporo mniej ficzerów.
Linux: pełny workflow z zarządzaniem barwą
Zwiń
X
-
-
-
Ja co jakis czas sie przymierzam, ale za kazdym razem jednak przewaza wygoda "aktualnego" gimpa. Pod wzgledem UI to jednak lata roznicy... Moze znowu sprobuje ;-)Zamieszczone przez piotr.23Ja używam Cinepainta do HDR... nie powiedziałbym, że jest ubogi!Komentarz
-
- jeśli "UI" to User Interface? to Cinepaint... jest przecież bardzo podobny w obsłudze do Gimpa. Natomiast, jeśli _nie_ używasz HDR, to w istocie, Gimp ma więcej bajerów (których zastosowania, mam na myśli większość filtrów i skryptów) nigdy nie byłem w stanie pojąć...Zamieszczone przez muflonJa co jakis czas sie przymierzam, ale za kazdym razem jednak przewaza wygoda "aktualnego" gimpa. Pod wzgledem UI to jednak lata roznicy... Moze znowu sprobuje ;-)
A tak na marginesie: jakie masz ustawienia do wyostrzania?
Pozdr | PiotrKomentarz
-
Uruchomilem, sprobowalem zaladowac pierwszy z brzegu obrazek i zrobic kilka typowych operacji. Czego brak zauwazylem w ciagu kilku minut:Zamieszczone przez piotr.23- fakt, ale czego Ci brakuje?
Features:
- brak "preview" obrotu obrazka, albo chocby i siatki
- brak obrotu "inverse"
- to samo dla perspektywy
- brak cropowania z zachowaniem aspect ratio, albo chociaz mozliwosci wpisania rozmiarow
- lub bardziej ogolnie: praktycznie wszystkie narzedzia ktorych uzywam w Gimpie, w Cinepaincie maja napis "This tool has no options" i guzik "Close"
(bynajmniej nie chodzi mi o filtry - uzywam moze ze trzech na krzyz i to co jest w Cinepaincie wystarczyloby mi w 300% ;-) )
Interfejs:
- brak mozliwosci ustawienia paska z narzedziami jak chce (2 kolumny)
- brak mozliwosci grupowania okienek w jednym (zeby miec np. tool options w oknie pod narzedziami)
- brak mozliwosci przypisania sobie hotkeys do najczesciej uzywanych opcji (ja mam pod Alt-1,2,3,4 odpowiednio brightness/contrast, hue/saturation, levels i curves).
Dla mnie wszystko powyzsze to nie sa "bajery", tylko rzeczy bardzo ulatwiajace mi prace :-D
Heh, ostatnio za rada Bonka staram sie nie USMowac bez potrzeby obrazkow w full-sizeZamieszczone przez piotr.23A tak na marginesie: jakie masz ustawienia do wyostrzania?
Ale przy skalowaniu w dol.. no jakies nieduze, okolice 0.4/0.4/0 (dodac/odjac 0.3 w kazda strone)
Komentarz
-
- Muflon: niestety nie potrafię pomóc -- mam Cinepainta na drugim komputerze... Natomiast program ma własną listęZamieszczone przez muflonUruchomilem, sprobowalem zaladowac pierwszy z brzegu obrazek i zrobic kilka typowych operacji. Czego brak zauwazylem w ciagu kilku minut:
[...]
Dla mnie wszystko powyzsze to nie sa "bajery", tylko rzeczy bardzo ulatwiajace mi prace :-D
i ludzie tam są bardzo pomocni. To jest w końcu darmowy program, pisany przez entuzjastów.
Pozdr | PiotrKomentarz
-
Spoko, ja to wszystko wiem, znam historię CinepaintaZamieszczone przez piotr.23(..)
Po prostu ten program jest rozwijany w dość konkretnym, specyficznym celu, dla konkretnej grupy odbiorców. I ja w tym targecie najwyraźniej nie jestem
Pozostaje poczekać jeszcze ze dwa lata na Gimpa z GEGLem...
Komentarz
-
podejrzewam że mało X'iarzy jest na forum, może jednak kogoś to zainteresuje:
digikam 9 01
digikam 9 02
obsługa profilów
i inne nowości
ciekawie się zapowiada, zanim gimp 2.4 wyjdzie, to będzie ciekawa alternatywa [16bit kolor, icc, noise reduction etc]Komentarz
-
Właśnie sobie zainstalowałem (Debian Sid) - za chwilkę dokładniej oblookam, ale wygląda zachęcająco. Prawdę mówiąc filozofia interfejsu GIMPa nigdy mi nie pasowała i jako ludzik przyzwyczajony do PS'a lubię mieć wszystko w jednym miejscu a nie 100 tysięcy okienek :-)Zamieszczone przez _invictus1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
Hmm moze dla zastosowan polamatorskich to jest jakies rozwiazanieZamieszczone przez _invictuspodejrzewam że mało X'iarzy jest na forum, może jednak kogoś to zainteresuje:
digikam 9 01
digikam 9 02
obsługa profilów
i inne nowości
ciekawie się zapowiada, zanim gimp 2.4 wyjdzie, to będzie ciekawa alternatywa [16bit kolor, icc, noise reduction etc]
ale do profesjolanych zastosowac to linux nadal sie nie nadaje i sporo megawatow zuzyje moj komputer zanim to sie zmieni
a szkoda, bo fajny system.
Linux - prawie jak Mac OS X
Komentarz
-
w gimpe możesz wszystkie okienka scalić w jedno wygodne, sam tak mam, lubię przejrzysty warsztat pracy mieć
a digikam 0.9 ma być w tym miesiącu, current ver. nie jest ciekawy, używam go jako przeglądarki zdjęć i wstawiania ramek/podpisów
@[DoMiNiQuE] - racja, nie każdego jednak stać na winde+soft :/Komentarz
-
-
czytałem na grupach dysk. że będzie, się pewnie okaże jak będzie dostępnyZamieszczone przez Tomasz GolinskiNo własnie, niestety gimp 2.4 jeszcze nie będzie 16bitowy, o ile dobrze mi wiadomo. Musi wcześniej jakaśtam biblioteka powstać.
odnośnie profili w gimpie, o których chyba pisałeś, to rozwiązaniem jest podmiana liblcms na lcms, aktualizacja glibc (-devel) na 2.4, i lprof 1.15- profile da sie uruchomić w modułachKomentarz
-
To ja nic nie kumam, zdawało mi się, że najważniejsze zmiany do wersji 2.4 są robione zawsze w deweloperskiej 2.3, a tam jeszcze nic nie ma takiego...Zamieszczone przez _invictusczytałem na grupach dysk. że będzie, się pewnie okaże jak będzie dostępny
Ale o co chodzi? Co to ma dawać? Bo jakoś wolno kojarzę.odnośnie profili w gimpie, o których chyba pisałeś, to rozwiązaniem jest podmiana liblcms na lcms, aktualizacja glibc (-devel) na 2.4, i lprof 1.15- profile da sie uruchomić w modułach30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
do tego nawiązałem - bo pamiętam, że w tym temacie ktoś pisał że nie może tego modułu uruchomić, więc napisałem co zrobiłem, by uruchomić goZamieszczone przez denthargPoza tym nigdy nie udalo mi sie uruchomic plugina littlecms w GIMPie.
PS fakt, to tylko jakaś plotka z 16-bitami :/Komentarz
Komentarz