Linux: pełny workflow z zarządzaniem barwą

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

Hmm.. no ale jednak w porównaniu do GIMPa to ma sporo mniej ficzerów.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• piotr.23
      Coś już napisał
      • 2005
      • 58

Zamieszczone przez dentharg
      Hmm.. no ale jednak w porównaniu do GIMPa to ma sporo mniej ficzerów.
      - fakt, ale czego Ci brakuje?
      Pozdr | Piotr
      panoramy

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Zamieszczone przez piotr.23
        Ja używam Cinepainta do HDR... nie powiedziałbym, że jest ubogi!
        Ja co jakis czas sie przymierzam, ale za kazdym razem jednak przewaza wygoda "aktualnego" gimpa. Pod wzgledem UI to jednak lata roznicy... Moze znowu sprobuje ;-)
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• piotr.23
          Coś już napisał
          • 2005
          • 58

Zamieszczone przez muflon
          Ja co jakis czas sie przymierzam, ale za kazdym razem jednak przewaza wygoda "aktualnego" gimpa. Pod wzgledem UI to jednak lata roznicy... Moze znowu sprobuje ;-)
          - jeśli "UI" to User Interface? to Cinepaint... jest przecież bardzo podobny w obsłudze do Gimpa. Natomiast, jeśli _nie_ używasz HDR, to w istocie, Gimp ma więcej bajerów (których zastosowania, mam na myśli większość filtrów i skryptów) nigdy nie byłem w stanie pojąć...

A tak na marginesie: jakie masz ustawienia do wyostrzania?

Pozdr | Piotr
          panoramy

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

- fakt, ale czego Ci brakuje?
            Uruchomilem, sprobowalem zaladowac pierwszy z brzegu obrazek i zrobic kilka typowych operacji. Czego brak zauwazylem w ciagu kilku minut:

Features:
            - brak "preview" obrotu obrazka, albo chocby i siatki
            - brak obrotu "inverse"
            - to samo dla perspektywy
            - brak cropowania z zachowaniem aspect ratio, albo chociaz mozliwosci wpisania rozmiarow
            - lub bardziej ogolnie: praktycznie wszystkie narzedzia ktorych uzywam w Gimpie, w Cinepaincie maja napis "This tool has no options" i guzik "Close"

(bynajmniej nie chodzi mi o filtry - uzywam moze ze trzech na krzyz i to co jest w Cinepaincie wystarczyloby mi w 300% ;-) )

Interfejs:
            - brak mozliwosci ustawienia paska z narzedziami jak chce (2 kolumny)
            - brak mozliwosci grupowania okienek w jednym (zeby miec np. tool options w oknie pod narzedziami)
            - brak mozliwosci przypisania sobie hotkeys do najczesciej uzywanych opcji (ja mam pod Alt-1,2,3,4 odpowiednio brightness/contrast, hue/saturation, levels i curves).

Dla mnie wszystko powyzsze to nie sa "bajery", tylko rzeczy bardzo ulatwiajace mi prace :-D

A tak na marginesie: jakie masz ustawienia do wyostrzania?
            Heh, ostatnio za rada Bonka staram sie nie USMowac bez potrzeby obrazkow w full-size Ale przy skalowaniu w dol.. no jakies nieduze, okolice 0.4/0.4/0 (dodac/odjac 0.3 w kazda strone)

Komentarz

• piotr.23
              Coś już napisał
              • 2005
              • 58

Zamieszczone przez muflon
              Uruchomilem, sprobowalem zaladowac pierwszy z brzegu obrazek i zrobic kilka typowych operacji. Czego brak zauwazylem w ciagu kilku minut:
              [...]
              Dla mnie wszystko powyzsze to nie sa "bajery", tylko rzeczy bardzo ulatwiajace mi prace :-D
              - Muflon: niestety nie potrafię pomóc -- mam Cinepainta na drugim komputerze... Natomiast program ma własną listę

i ludzie tam są bardzo pomocni. To jest w końcu darmowy program, pisany przez entuzjastów.

Pozdr | Piotr
              panoramy

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

(..)
                Spoko, ja to wszystko wiem, znam historię Cinepainta Po prostu ten program jest rozwijany w dość konkretnym, specyficznym celu, dla konkretnej grupy odbiorców. I ja w tym targecie najwyraźniej nie jestem Pozostaje poczekać jeszcze ze dwa lata na Gimpa z GEGLem...

Komentarz

• _invictus
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 143

podejrzewam że mało X'iarzy jest na forum, może jednak kogoś to zainteresuje:

digikam 9 01

digikam 9 02

obsługa profilów

i inne nowości

ciekawie się zapowiada, zanim gimp 2.4 wyjdzie, to będzie ciekawa alternatywa [16bit kolor, icc, noise reduction etc]

Komentarz

• bundy
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 760

Zamieszczone przez _invictus

digikam 9 01
                    Właśnie sobie zainstalowałem (Debian Sid) - za chwilkę dokładniej oblookam, ale wygląda zachęcająco. Prawdę mówiąc filozofia interfejsu GIMPa nigdy mi nie pasowała i jako ludzik przyzwyczajony do PS'a lubię mieć wszystko w jednym miejscu a nie 100 tysięcy okienek :-)
                    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• DoMiNiQuE
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3548

digikam 9 01
                      digikam 9 02
                      obsługa profilów
                      i inne nowości
                      ciekawie się zapowiada, zanim gimp 2.4 wyjdzie, to będzie ciekawa alternatywa [16bit kolor, icc, noise reduction etc]
                      Hmm moze dla zastosowan polamatorskich to jest jakies rozwiazanie ale do profesjolanych zastosowac to linux nadal sie nie nadaje i sporo megawatow zuzyje moj komputer zanim to sie zmieni a szkoda, bo fajny system.

Linux - prawie jak Mac OS X

Komentarz

• _invictus
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 143

w gimpe możesz wszystkie okienka scalić w jedno wygodne, sam tak mam, lubię przejrzysty warsztat pracy mieć a digikam 0.9 ma być w tym miesiącu, current ver. nie jest ciekawy, używam go jako przeglądarki zdjęć i wstawiania ramek/podpisów

@[DoMiNiQuE] - racja, nie każdego jednak stać na winde+soft :/

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

No własnie, niestety gimp 2.4 jeszcze nie będzie 16bitowy, o ile dobrze mi wiadomo. Musi wcześniej jakaśtam biblioteka powstać.
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• _invictus
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 143

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                            No własnie, niestety gimp 2.4 jeszcze nie będzie 16bitowy, o ile dobrze mi wiadomo. Musi wcześniej jakaśtam biblioteka powstać.
                            czytałem na grupach dysk. że będzie, się pewnie okaże jak będzie dostępny

odnośnie profili w gimpie, o których chyba pisałeś, to rozwiązaniem jest podmiana liblcms na lcms, aktualizacja glibc (-devel) na 2.4, i lprof 1.15- profile da sie uruchomić w modułach

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

czytałem na grupach dysk. że będzie, się pewnie okaże jak będzie dostępny
                              To ja nic nie kumam, zdawało mi się, że najważniejsze zmiany do wersji 2.4 są robione zawsze w deweloperskiej 2.3, a tam jeszcze nic nie ma takiego...

odnośnie profili w gimpie, o których chyba pisałeś, to rozwiązaniem jest podmiana liblcms na lcms, aktualizacja glibc (-devel) na 2.4, i lprof 1.15- profile da sie uruchomić w modułach
                              Ale o co chodzi? Co to ma dawać? Bo jakoś wolno kojarzę.
                              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• _invictus
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 143

Zamieszczone przez dentharg
                                Poza tym nigdy nie udalo mi sie uruchomic plugina littlecms w GIMPie.
                                do tego nawiązałem - bo pamiętam, że w tym temacie ktoś pisał że nie może tego modułu uruchomić, więc napisałem co zrobiłem, by uruchomić go

PS fakt, to tylko jakaś plotka z 16-bitami :/

Komentarz

Pracuję...