Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Testuję właśnie na moim iMaku i działa świetnie (jak na betę) i dosyć szybko - brak mi możliwośći porównania do szybkośći APerture, ale może to i dobrze że Aperture u mnie się nie uruchamia...
Tak jak napisał bepop - warto ściągnąć sam installer (9 MB vs 140 MB)
Jak finalny produkt będzie bogatszy i kosztował mniej niż 250-300$ to chyba się skuszę...
Vitez, ja konkretnie z linkami do stronki z downloadem, screenek z programu etc.
Wiem i widze... ale to nie zmienia faktu ze zduplikowales watek o tym samym programie. Mogles sie tu, w tym watku po prostu dopisac - wiekszosc ludzi uzywa opcji "Nowe Posty" wiec bez obaw - zostalbys na pewno zauwazony 8)
Wiem i widze... ale to nie zmienia faktu ze zduplikowales watek o tym samym programie. Mogles sie tu, w tym watku po prostu dopisac - wiekszosc ludzi uzywa opcji "Nowe Posty" wiec bez obaw - zostalbys na pewno zauwazony 8)
Vitez, mnie tytuł "Adobe kontratakuje" nie mówi za wiele. program się jakoś nazywa etc. a mówiąc oględnie wali mnie czy ktoś zauważy post. nie pisałem też o plotkach tylko wrzuciłem konkretny link do downloadu etc.
ja tematu "Adobe kontratakuje" nie wyhaczyłem. O "Light table" mówiło się już od jakiegoś czasu, może więc mała korekta tematu?
yes! to jest to! wreszcie ktos ruszyl mozgiem i zrobil porzadna aplikacje do wywolywania RAW-ow, nie jakas po*******ke
kupuje Maca
kup Maka zanim wyjdzie wersja pecetowa ;-) sam program mnie nie zmiótł. po prostu ACR z interfejsem od Aperture. niestety pickerem podaje się tylko jeden punkt odniesienia WB, a nie shadow/hightlight (przyzwyczajenie z C1 PRO) lub shadow/gray/highlight w Aperture. ale skąd inąd działa to w Lighttable dobrze.
kup Maka zanim wyjdzie wersja pecetowa ;-) sam program mnie nie zmiótł. po prostu ACR z interfejsem od Aperture. niestety pickerem podaje się tylko jeden punkt odniesienia WB, a nie shadow/hightlight (przyzwyczajenie z C1 PRO) lub shadow/gray/highlight w Aperture. ale skąd inąd działa to w Lighttable dobrze.
nie no... z Makowka zartowalem wolne fundusze z okazji rozszerzenia rodziny siegnelu u mnie progu epsilonowego
jak sie pojawi wersja PC to poogladam. z tego co widze po opisie, to program ma wreszcie normalne mozliwosci ksztaltowania tonalnosci i kolorow wywolywanego materialu. niby ACR tez cos w tym kierunku ma, ale dla mnie jednak za malo. podobnie C1Pro. zwlaszcza, ze ten drugi stanowczo za duzo przestrzeni dyskowej zuzywa. i czasu
podobnie C1Pro. zwlaszcza, ze ten drugi stanowczo za duzo przestrzeni dyskowej zuzywa. i czasu
sam C1 PRO (na maku) zużywa niedużo miejsca. niestety pluje dużą ilością podglądów etc. co nieco wymusza miejsce na dysku. z drugiej strony to bardzo przyśpiesza pracę, co widać na starszych komputerach. dopiero rendering zamula. ale w systemie: generowanie podglądów > ustawienie > rendering, to pierwsze i ostatnie można spożytkować na coś dobrego, np. kawę ;-)
panel kalibracji kamery i tonowania HSL zdecydowanie do mnie przemawia - duże pole dla kreatywnych...
wlasnie to mi sie najbardziej podoba. i mozliwosc kontroli tonalnosci w swiatlach i cieniach. niby Shadow/Highlight w szopce cos podobnego robi, ale wole takie przeksztalcenia miec na etapie interpolacji nie po konwersji.
a kontrola kolorow jest swietna. czesc rzeczy mozna juz w ACR zrobic, ale czasem trzeba sie zdrowo namachac
Zamieszczone przez bebop
sam C1 PRO (na maku) zużywa niedużo miejsca. niestety pluje dużą ilością podglądów etc. co nieco wymusza miejsce na dysku. z drugiej strony to bardzo przyśpiesza pracę, co widać na starszych komputerach.
do przegladania RAW-ow uzywam ZoomBrowsera, ktory "oglada" zalaczone JPEG-i. program jest w sam raz - ma to co trzeba i nie wiecej (zadnych latajacych spinaczy i tego typu marnujacych zasoby go...n).
Zamieszczone przez bebop
dopiero rendering zamula. ale w systemie: generowanie podglądów > ustawienie > rendering, to pierwsze i ostatnie można spożytkować na coś dobrego, np. kawę ;-)
juz nawet nie tyle o czas mi chodzilo. dla mnie doraznie najwazniejsze jest przygotowanie ekranowych wgladowek i zestawu parametrow wywolania. a tymczasem konwersja jednej karty zdjec (512MB ~= 85 RAW-ow z 10D) wymaga w C1Pro ponad 30GB dysku. 30GB, ktore trzeba jeszcze potem otworzyc w szopce, przeskalowac, wyostrzyc, wyeksportowac. dla pojedynczego zdjecia nie jest to problem, ale jak sie przywozi z calodniowego wypadu w gorki 3~4 karty zdjec to lekko zonk jak na wgladowki to stanowczo za duzo zachodu. a jak na trzymanie pelnych wersji to troche tez do bani, bo generuje sie zupelnie zbedne plyty DVD z pelnymi zdjeciami.
ACR ma ta zalete, ze zapisuje pliki XMP. dla mnie to jest jedna z najwiekszych i najlepszych zmian jakie pojawily sie w nowych wersjach ACR. raz zrobiona "recepta" na wywolanie jest zachowana na dobre i nie przepada. nie trzeba kombinowac z odtwarzaniem parametrow konwersji na podstawie wgladowki i mozna szybko i bezbolesnie wywolac duze wersje do druku. na dowolnym komputerze z Photoshopem CS jesli tylko ma sie plytke z RAW-ami.
juz nawet nie tyle o czas mi chodzilo. dla mnie doraznie najwazniejsze jest przygotowanie ekranowych wgladowek i zestawu parametrow wywolania. a tymczasem konwersja jednej karty zdjec (512MB ~= 85 RAW-ow z 10D) wymaga w C1Pro ponad 30GB dysku. 30GB, ktore trzeba jeszcze potem otworzyc w szopce, przeskalowac, wyostrzyc, wyeksportowac. dla pojedynczego zdjecia nie jest to problem, ale jak sie przywozi z calodniowego wypadu w gorki 3~4 karty zdjec to lekko zonk jak na wgladowki to stanowczo za duzo zachodu. a jak na trzymanie pelnych wersji to troche tez do bani, bo generuje sie zupelnie zbedne plyty DVD z pelnymi zdjeciami.
hmmm. po raz kolejny wersja makowa nie ma zonka??? na partycji 30GB to mieściło mi się jakieś 15GB RAWów z 20D plus wygenerowane preview jpegi plus wszystkie pliki cache. zaleta zgrania tego razem na DVDR jest dla mnie ogromna. liczba płyt się mnoży, to prawda. ale 85 RAWów z prewkami, renderingiem 16bitowym w C1 PRO nigdy nie zajęło mi 1/4 tego co napisałeś... coś nie tak masz z C1.
hmmm. po raz kolejny wersja makowa nie ma zonka??? na partycji 30GB to mieściło mi się jakieś 15GB RAWów z 20D plus wygenerowane preview jpegi plus wszystkie pliki cache. zaleta zgrania tego razem na DVDR jest dla mnie ogromna. liczba płyt się mnoży, to prawda. ale 85 RAWów z prewkami, renderingiem 16bitowym w C1 PRO nigdy nie zajęło mi 1/4 tego co napisałeś... coś nie tak masz z C1.
10D, 3072x2048, TIFF 16-bit.
= 38MB na sztuke.
razy 85 zdjec daje 3.2GB. czyli moj zonk. o rzad wielkosci sie walnalem. sorki
EDIT: i tak za duzo, zeby "tylko" zrobic wgladowki.
No i przetestowalem. Swietnie sie zapowiada. Dosc duze mozliwosci, ladny interfejs (przelaczanie miedzy trybami ekranowymi klawiszem F jest genialne bo nawet przy fullscreen mozna dalej uzywac Expose). Po blizszych ogledzinach to rzeczywiscie ACR z PS CS2 tylko ze jakby ten Lightroom szybciej chodzil. Przynajmniej na moim Maku. ACR potrafil sie czasem mocno wieszac. Bardzo przyjemny program. Gdyby tak jeszcze tylko dolozyli mu jakis porzadny plugin do odszumiania to bylaby dobra maszynka.
BTW. Czy ktos wie jak w tym Lightroom ustawic batch processing? Jakos nie widze takiej opcji. Szkoda...
zaczne do tego co mnie najbardziej interesowalo - szybkosc.
pracuje dosc żwawo - jak na adobowskiego browsera chodz przy pelniejszym dysku zaczyna sie dlawic.
specjalnie zawalilem statup disc zeby zostalo okolo 1.5gb wolnej przestrzeni dyskowej. bylo wtedy widac znaczna roznice w pracy szczegolnie po dodaniu do biblioteki kilku mega rawow.
pierwsze co sie rzuca w oczy to intefejs. NIE ADOBOWSKI.
nie wiem czy to fakt wspolpracy z macromedia czy pogon za aperture spowodowalo ze zbudowali cos tak innego. moim zdaniem duzy minus.
pracuje w rozdzielczosci 1600x1200 a mimo to menue z "narzedziami" nie mieszcza sie w ekranie. trzeba przewijac i przewijac lub miniamlizowac i otwierac poszczegolne palety. a wszystko okraszone plynna animacja ktora nie sluzy niczemu innemu niz zrobieniu dobrego wrazenia.
od programie tego typu oczekiwalem czegos wygodniejszego
dlaczego nie pozostali przy standarodwych adobowskich zakladkach
ktore daja duzo latwiejszy dostep do wszystkich funkcji programu.
skoro w indesign adoba, ktory ma duuuzo wiecej narzedzi, opcji, ustawien to sie sprawdza to tym bardziej w lightroom zdalo by egzamin.
wszelkie animowane bajery nie robia na mnie wrazenia, a jak chcial bym poogladac animacje to wlaczylbym sobie jakas mange.
od narzedzia ktore ma sluzyc w pracy oczekuje przedewszystkim wygody a tej mi tutaj brak. a szkoda.
to tyle po 3h pracy w adobe lightroom
o zaletach aplikacji nie bede nic pisac bo wczesniej kilka osob wypowiedzialo sie na ten temat. ale jak go pouzywam kilka dni napewno cos skrobne
Komentarz