Adobe kontratakuje: Adobe Lightroom

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jerry99
    Bywalec
    • 2005
    • 225

Testuję właśnie na moim iMaku i działa świetnie (jak na betę) i dosyć szybko - brak mi możliwośći porównania do szybkośći APerture, ale może to i dobrze że Aperture u mnie się nie uruchamia...
    Tak jak napisał bepop - warto ściągnąć sam installer (9 MB vs 140 MB)
    Jak finalny produkt będzie bogatszy i kosztował mniej niż 250-300$ to chyba się skuszę...
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez bebop
      Vitez, ja konkretnie z linkami do stronki z downloadem, screenek z programu etc.
      Wiem i widze... ale to nie zmienia faktu ze zduplikowales watek o tym samym programie. Mogles sie tu, w tym watku po prostu dopisac - wiekszosc ludzi uzywa opcji "Nowe Posty" wiec bez obaw - zostalbys na pewno zauwazony 8)

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

przejrzalem preview na outbackphoto.com

yes! to jest to! wreszcie ktos ruszyl mozgiem i zrobil porzadna aplikacje do wywolywania RAW-ow, nie jakas po*******ke

kupuje Maca
        www albo tez flickr

Komentarz

• bebop
          Uzależniony
          • 2005
          • 755

Zamieszczone przez Vitez
          Wiem i widze... ale to nie zmienia faktu ze zduplikowales watek o tym samym programie. Mogles sie tu, w tym watku po prostu dopisac - wiekszosc ludzi uzywa opcji "Nowe Posty" wiec bez obaw - zostalbys na pewno zauwazony 8)
          Vitez, mnie tytuł "Adobe kontratakuje" nie mówi za wiele. program się jakoś nazywa etc. a mówiąc oględnie wali mnie czy ktoś zauważy post. nie pisałem też o plotkach tylko wrzuciłem konkretny link do downloadu etc.
          ja tematu "Adobe kontratakuje" nie wyhaczyłem. O "Light table" mówiło się już od jakiegoś czasu, może więc mała korekta tematu?
          gra i buczy bebop

Komentarz

• bebop
            Uzależniony
            • 2005
            • 755

Zamieszczone przez akustyk
            przejrzalem preview na outbackphoto.com

yes! to jest to! wreszcie ktos ruszyl mozgiem i zrobil porzadna aplikacje do wywolywania RAW-ow, nie jakas po*******ke

kupuje Maca
            kup Maka zanim wyjdzie wersja pecetowa ;-) sam program mnie nie zmiótł. po prostu ACR z interfejsem od Aperture. niestety pickerem podaje się tylko jeden punkt odniesienia WB, a nie shadow/hightlight (przyzwyczajenie z C1 PRO) lub shadow/gray/highlight w Aperture. ale skąd inąd działa to w Lighttable dobrze.
            gra i buczy bebop

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez bebop
              kup Maka zanim wyjdzie wersja pecetowa ;-) sam program mnie nie zmiótł. po prostu ACR z interfejsem od Aperture. niestety pickerem podaje się tylko jeden punkt odniesienia WB, a nie shadow/hightlight (przyzwyczajenie z C1 PRO) lub shadow/gray/highlight w Aperture. ale skąd inąd działa to w Lighttable dobrze.
              nie no... z Makowka zartowalem wolne fundusze z okazji rozszerzenia rodziny siegnelu u mnie progu epsilonowego

jak sie pojawi wersja PC to poogladam. z tego co widze po opisie, to program ma wreszcie normalne mozliwosci ksztaltowania tonalnosci i kolorow wywolywanego materialu. niby ACR tez cos w tym kierunku ma, ale dla mnie jednak za malo. podobnie C1Pro. zwlaszcza, ze ten drugi stanowczo za duzo przestrzeni dyskowej zuzywa. i czasu
              www albo tez flickr

Komentarz

• bebop
                Uzależniony
                • 2005
                • 755

z tego co widze po opisie, to program ma wreszcie normalne mozliwosci ksztaltowania tonalnosci i kolorow wywolywanego materialu.
                ma. z totalnej ciemnicy potrafi wykrzesać więcej niż C1 PRO. albo tak mi się raz udało zrobić.

niby ACR tez cos w tym kierunku ma, ale dla mnie jednak za malo.
                ma zdecydowanie za mało. Lightroom ma wreszcie jako chyba jedyny opcję konwersji do cz-b z uwzględnieniem czegoś więcej niż kanały RGB.

panel kalibracji kamery i tonowania HSL zdecydowanie do mnie przemawia - duże pole dla kreatywnych...

podobnie C1Pro. zwlaszcza, ze ten drugi stanowczo za duzo przestrzeni dyskowej zuzywa. i czasu
                sam C1 PRO (na maku) zużywa niedużo miejsca. niestety pluje dużą ilością podglądów etc. co nieco wymusza miejsce na dysku. z drugiej strony to bardzo przyśpiesza pracę, co widać na starszych komputerach. dopiero rendering zamula. ale w systemie: generowanie podglądów > ustawienie > rendering, to pierwsze i ostatnie można spożytkować na coś dobrego, np. kawę ;-)
                gra i buczy bebop

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez bebop
                  panel kalibracji kamery i tonowania HSL zdecydowanie do mnie przemawia - duże pole dla kreatywnych...
                  wlasnie to mi sie najbardziej podoba. i mozliwosc kontroli tonalnosci w swiatlach i cieniach. niby Shadow/Highlight w szopce cos podobnego robi, ale wole takie przeksztalcenia miec na etapie interpolacji nie po konwersji.

a kontrola kolorow jest swietna. czesc rzeczy mozna juz w ACR zrobic, ale czasem trzeba sie zdrowo namachac

Zamieszczone przez bebop
                  sam C1 PRO (na maku) zużywa niedużo miejsca. niestety pluje dużą ilością podglądów etc. co nieco wymusza miejsce na dysku. z drugiej strony to bardzo przyśpiesza pracę, co widać na starszych komputerach.
                  do przegladania RAW-ow uzywam ZoomBrowsera, ktory "oglada" zalaczone JPEG-i. program jest w sam raz - ma to co trzeba i nie wiecej (zadnych latajacych spinaczy i tego typu marnujacych zasoby go...n).

Zamieszczone przez bebop
                  dopiero rendering zamula. ale w systemie: generowanie podglądów > ustawienie > rendering, to pierwsze i ostatnie można spożytkować na coś dobrego, np. kawę ;-)
                  juz nawet nie tyle o czas mi chodzilo. dla mnie doraznie najwazniejsze jest przygotowanie ekranowych wgladowek i zestawu parametrow wywolania. a tymczasem konwersja jednej karty zdjec (512MB ~= 85 RAW-ow z 10D) wymaga w C1Pro ponad 30GB dysku. 30GB, ktore trzeba jeszcze potem otworzyc w szopce, przeskalowac, wyostrzyc, wyeksportowac. dla pojedynczego zdjecia nie jest to problem, ale jak sie przywozi z calodniowego wypadu w gorki 3~4 karty zdjec to lekko zonk jak na wgladowki to stanowczo za duzo zachodu. a jak na trzymanie pelnych wersji to troche tez do bani, bo generuje sie zupelnie zbedne plyty DVD z pelnymi zdjeciami.

ACR ma ta zalete, ze zapisuje pliki XMP. dla mnie to jest jedna z najwiekszych i najlepszych zmian jakie pojawily sie w nowych wersjach ACR. raz zrobiona "recepta" na wywolanie jest zachowana na dobre i nie przepada. nie trzeba kombinowac z odtwarzaniem parametrow konwersji na podstawie wgladowki i mozna szybko i bezbolesnie wywolac duze wersje do druku. na dowolnym komputerze z Photoshopem CS jesli tylko ma sie plytke z RAW-ami.
                  www albo tez flickr

Komentarz

• bebop
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 755

juz nawet nie tyle o czas mi chodzilo. dla mnie doraznie najwazniejsze jest przygotowanie ekranowych wgladowek i zestawu parametrow wywolania. a tymczasem konwersja jednej karty zdjec (512MB ~= 85 RAW-ow z 10D) wymaga w C1Pro ponad 30GB dysku. 30GB, ktore trzeba jeszcze potem otworzyc w szopce, przeskalowac, wyostrzyc, wyeksportowac. dla pojedynczego zdjecia nie jest to problem, ale jak sie przywozi z calodniowego wypadu w gorki 3~4 karty zdjec to lekko zonk jak na wgladowki to stanowczo za duzo zachodu. a jak na trzymanie pelnych wersji to troche tez do bani, bo generuje sie zupelnie zbedne plyty DVD z pelnymi zdjeciami.
                    hmmm. po raz kolejny wersja makowa nie ma zonka??? na partycji 30GB to mieściło mi się jakieś 15GB RAWów z 20D plus wygenerowane preview jpegi plus wszystkie pliki cache. zaleta zgrania tego razem na DVDR jest dla mnie ogromna. liczba płyt się mnoży, to prawda. ale 85 RAWów z prewkami, renderingiem 16bitowym w C1 PRO nigdy nie zajęło mi 1/4 tego co napisałeś... coś nie tak masz z C1.
                    gra i buczy bebop

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez bebop
                      hmmm. po raz kolejny wersja makowa nie ma zonka??? na partycji 30GB to mieściło mi się jakieś 15GB RAWów z 20D plus wygenerowane preview jpegi plus wszystkie pliki cache. zaleta zgrania tego razem na DVDR jest dla mnie ogromna. liczba płyt się mnoży, to prawda. ale 85 RAWów z prewkami, renderingiem 16bitowym w C1 PRO nigdy nie zajęło mi 1/4 tego co napisałeś... coś nie tak masz z C1.
                      10D, 3072x2048, TIFF 16-bit.
                      = 38MB na sztuke.
                      razy 85 zdjec daje 3.2GB. czyli moj zonk. o rzad wielkosci sie walnalem. sorki

EDIT: i tak za duzo, zeby "tylko" zrobic wgladowki.
                      www albo tez flickr

Komentarz

• djtermoz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 995

No i przetestowalem. Swietnie sie zapowiada. Dosc duze mozliwosci, ladny interfejs (przelaczanie miedzy trybami ekranowymi klawiszem F jest genialne bo nawet przy fullscreen mozna dalej uzywac Expose). Po blizszych ogledzinach to rzeczywiscie ACR z PS CS2 tylko ze jakby ten Lightroom szybciej chodzil. Przynajmniej na moim Maku. ACR potrafil sie czasem mocno wieszac. Bardzo przyjemny program. Gdyby tak jeszcze tylko dolozyli mu jakis porzadny plugin do odszumiania to bylaby dobra maszynka.

BTW. Czy ktos wie jak w tym Lightroom ustawic batch processing? Jakos nie widze takiej opcji. Szkoda...
                        djtermoz@pbase

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez bebop
                          Vitez, mnie tytuł "Adobe kontratakuje" nie mówi za wiele.
                          Przyznaję rację i poprawiam tytuł na czytelniejszy.
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jerry99
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 225

A nie powinno być w tytule raczej Lightroom (zamiast Light Table)?
                            Tak tylko pytam... ;-)
                            == Jerry99 ==
                            aparat, p-5000, jabłka i aperture...
                            http://www.jwroblewski.com

Komentarz

• bebop
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 755

Zamieszczone przez Jerry99
                              A nie powinno być w tytule raczej Lightroom (zamiast Light Table)?
                              Tak tylko pytam... ;-)
                              lightroom, true - mi się coś merdnęło ;-)
                              gra i buczy bebop

Komentarz

• bonk
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 636

zainstalowalem
                                dual g5 2.7 - 2.25 GB, Radeon9650, 180GB - Tiger

zaczne do tego co mnie najbardziej interesowalo - szybkosc.
                                pracuje dosc żwawo - jak na adobowskiego browsera chodz przy pelniejszym dysku zaczyna sie dlawic.
                                specjalnie zawalilem statup disc zeby zostalo okolo 1.5gb wolnej przestrzeni dyskowej. bylo wtedy widac znaczna roznice w pracy szczegolnie po dodaniu do biblioteki kilku mega rawow.

pierwsze co sie rzuca w oczy to intefejs. NIE ADOBOWSKI.
                                nie wiem czy to fakt wspolpracy z macromedia czy pogon za aperture spowodowalo ze zbudowali cos tak innego. moim zdaniem duzy minus.

pracuje w rozdzielczosci 1600x1200 a mimo to menue z "narzedziami" nie mieszcza sie w ekranie. trzeba przewijac i przewijac lub miniamlizowac i otwierac poszczegolne palety. a wszystko okraszone plynna animacja ktora nie sluzy niczemu innemu niz zrobieniu dobrego wrazenia.

od programie tego typu oczekiwalem czegos wygodniejszego
                                dlaczego nie pozostali przy standarodwych adobowskich zakladkach
                                ktore daja duzo latwiejszy dostep do wszystkich funkcji programu.
                                skoro w indesign adoba, ktory ma duuuzo wiecej narzedzi, opcji, ustawien to sie sprawdza to tym bardziej w lightroom zdalo by egzamin.

wszelkie animowane bajery nie robia na mnie wrazenia, a jak chcial bym poogladac animacje to wlaczylbym sobie jakas mange.
                                od narzedzia ktore ma sluzyc w pracy oczekuje przedewszystkim wygody a tej mi tutaj brak. a szkoda.

to tyle po 3h pracy w adobe lightroom

o zaletach aplikacji nie bede nic pisac bo wczesniej kilka osob wypowiedzialo sie na ten temat. ale jak go pouzywam kilka dni napewno cos skrobne

Komentarz

Pracuję...