Jaki prosty program do obróbki PO POLSKU?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maroos
    Bywalec
    • 2007
    • 101

Lightroom 2 + spolszczenie do pobrania w sieci
    http://www.pomagamyjulkowi.zafriko.pl/kat/2__1__podatku

Komentarz

• Memoriz
      Bywalec
      • 2008
      • 188

Uważam, że nie ma sensu płacić pare stówek za jakiś program graficzny, który nie wiadomo jak długo będzie użytkowany. Najlepszym i najrozsądniejszym wyborem będzie zainstalowanie Gimpa, a jeśli interfejs jest za skomplikowany to warto wybrać się na wycieczkę do Empika i poszukać odpowiedniej lektury.
      .

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez rybkowski73
        Windows mam po polsku.
        Gdzie sprawdzić ta zmienną środowiskową LANG?
        Sprawdzić w oknie dosa komendą "set". Może (ale nie musi*) pojawić się na liście wpis typu LANG=en. Zmienić można w Menu Start/Mój komputer/(prawy przycisk myszki)Właściwości/Zaawansowane/Zmienne środowiskowe.

*Na komputerze w pracy tę zmienną miałem ustawioną na LANG=pl, ale sprawdziłem w domu i takiej zmiennej nie było w ogóle, a Gimp uruchamiał się po naszemu. Możliwe, że siedzi to w jakimś konfiguracyjnym pliku tekstowym. Nie chce mi się szukać, bo LANG=pl załatwia sprawę na 100%.
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• rybkowski73
          • 2009
          • 9

Merde dzięki.Jeżeli możesz to napisz gdzie to sprawdzić bo jestem z tego zielony.Gdzie jest okno dosa.
          W zmiennych środowiskowych mam u góry ZMIENNE UŻYTKOWNIKA i tam nie ma wogóle LANG,a poniżej ZMIENNE SYSTEMOWE tam jest ZMIENNA LANG a wartość 1024.
          Nie wiem czy dobrze sprawdzam.

Komentarz

• AMMarshall
            Uzależniony
            • 2009
            • 671

Najprościej:

1. Skasuj katalog c:\program files\GIMP-2.0
            2. Zainstaluj go jeszcze raz - podczas instalacji zwróć uwagę czy masz zaznaczoną opcję TRANSLATIONS.

Powinno grać.
            Adam Marczak Marshall
            Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• rybkowski73
              • 2009
              • 9

Zrobiłem tak jak kazałeś AMMarshall zaznaczone translations i skasowałęm wszystko co było w nazwie gimp.Dalej jest po angielsku.Makabra.

Komentarz

• Merde
                • 2008
                • 7756

Merde dzięki.Jeżeli możesz to napisz gdzie to sprawdzić bo jestem z tego zielony.Gdzie jest okno dosa.
                W zmiennych środowiskowych mam u góry ZMIENNE UŻYTKOWNIKA i tam nie ma wogóle LANG,a poniżej ZMIENNE SYSTEMOWE tam jest ZMIENNA LANG a wartość 1024.
                Nie wiem czy dobrze sprawdzam.
                Dobra, jak już dotarłeś do zmiennych, to dosem nie musisz sobie głowy zawracać. Popraw wartość zmiennej z 1024 (wtf w ogóle?) na pl i będzie git.
                Wartość 1024 faktycznie powoduje uruchomienie Gimpa w j. angielskim.

Komentarz

• rybkowski73
                  • 2009
                  • 9

Zrobię to dopiero jutro bo teraz jestem w pracy.Mam wielką nadzieję, że zadziała.Tak czy inaczej bardzo dziękuję za pomoc.Dam jutro znać.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Zamieszczone przez Merde
                    Popraw wartość zmiennej z 1024 (wtf w ogóle?) na pl i będzie git.
                    Windows ma jakieś takie numerkowe oznaczenie języków. Tyle, że 1024 niczemu chyba nie odpowiada. EN to 1033, a PL to 1045, więc może to być coś zupełnie innego...
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• AMMarshall
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 671

Zrobiłem tak jak kazałeś AMMarshall zaznaczone translations i skasowałęm wszystko co było w nazwie gimp.Dalej jest po angielsku.Makabra.
                      Byłem pewien, że zadziała.
                      Ja się przyzwyczaiłem do angielskiej wersji, zawsze jak instaluję nowszą wersję (upgrade) i zapomnę odznaczyć TRANSLATIONS to mi się domyślnie instaluje polska wersja zamieniając poprzednią EN. Kasuję wtedy katalog gimpa w program files, instaluję jeszcze raz odznaczając TRANSLATIONS i mam EN.

Myślałem, że to śmiga w obie strony...
                      Adam Marczak Marshall
                      Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• Merde
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                        Windows ma jakieś takie numerkowe oznaczenie języków. Tyle, że 1024 niczemu chyba nie odpowiada. EN to 1033, a PL to 1045, więc może to być coś zupełnie innego...
                        Na jednej maszynie miałem tą zmienną ustawioną na pl (może jakaś wcześniejsza wersja Gimpa/GTK to zrobiła, sam nie wiem), na drugim zaś takiej zmiennej nie było w ogóle, więc to chyba nie sam Windows, tylko jakiś program tak dziwnie musiał ustawić.

Komentarz

• Merde
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez AMMarshall
                          Myślałem, że to śmiga w obie strony...
                          Podczas instalacji locale na dysk trafia circa about 100 języków, jeszcze trzeba gimpowi wskazać, którego konkretnie ma używać...
                          Ze względu na nieznaną wartość zmiennej LANG program robi to, co powinien: używa języka domyślnego, jakim jest angielski.

PS: @rybkowski73: poskutkowało?
                          Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.

Komentarz

• rybkowski73
                            • 2009
                            • 9

Zmieniłem 1024 na pl.
                            DZIAŁAAAA.:-D
                            Merde i wszystkim bardzo dziękuje.
                            Jak by było "pomógł" to zaraz bym kliknął.
                            Ostatnio edytowany przez rybkowski73; 24859.

Komentarz

Pracuję...