Nowe DPP

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • esensja
    Coś już napisał
    • 2011
    • 72

Odp: Nowe DPP

Jak sama nazwa programu wskazuje DPP - Canon kieruje go dla Profesjonalistow wiec moze zaklada ze ponizej 5tki to aparaty amatorskie i ludzie fotografuja glownie w jpg :-)

Komentarz

• kulek855
      Początki nałogu
      • 2009
      • 327

Jeżeli kwestia pieniędzy (droższych puszek) to wyznacznik między amatorem a profesjonalistom to faktycznie tak może być. :-D
      Z drugiej strony stary poczciwy DPP też jest dla profesjonalistów ale działa z plikami z 40d. :-)
      ARTLIMITED

Komentarz

• esensja
        Coś już napisał
        • 2011
        • 72

Mam takie pytanko: Orientuje się ktoś czy jest jakaś opcja presetów do DPP? Pracuję w llightroomie już tylko tylko dlatego, że mam tam właśnie te presety i to mnie jeszcze trzyma przy sofcie Adobe. to co wypluwa nowe DPP podoba mi się bardziej. No właśnie tylko te presety....

Komentarz

• jan pawlak
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 4335

Zamieszczone przez esensja
          Mam takie pytanko: Orientuje się ktoś czy jest jakaś opcja presetów do DPP? Pracuję w llightroomie już tylko tylko dlatego, że mam tam właśnie te presety i to mnie jeszcze trzyma przy sofcie Adobe. to co wypluwa nowe DPP podoba mi się bardziej. No właśnie tylko te presety....
          Chodzi Ci o gotowy zestaw przepisów (recipe), zamianie automatycznej presetów na recipe czy jak samemu tworzyć owe przepisy ?

jp
          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• esensja
            Coś już napisał
            • 2011
            • 72

Chodzi mi o zapisane informacje o*poszczególnych ustawieniach modułu develop, a*mówiąc kolokwialnie – zapisane informacje o*suwakach i*innych elementach, które po połączeniu w*określony sposób przynoszą konkretny efekt.

Komentarz

• jan pawlak
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 4335

Chodzi mi o zapisane informacje o*poszczególnych ustawieniach modułu develop, a*mówiąc kolokwialnie – zapisane informacje o*suwakach i*innych elementach, które po połączeniu w*określony sposób przynoszą konkretny efekt.
              To z instrukcji DPP

All the adjustment contents (recipe) made using the tool palette can be saved as an individual recipe file (extension ".vrd") and loaded and applied to another image. You can edit images efficiently by selecting and adjusting one image from images shot with the same shooting environment and batch applying the adjustment results to a large number of images

czyli, wszystkie ustawienia które wykonałeś przy obróbce zdjęcia mogą być zapisane jako recipe/przepis i zastosowany może być cały przepis automatycznie do następnego zdjęcia.

jp
              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• tkosiada
                Początki nałogu
                • 2007
                • 419

jan pawlak = czyli, wszystkie ustawienia które wykonałeś przy obróbce zdjęcia mogą być zapisane jako recipe/przepis i zastosowany może być cały przepis automatycznie do następnego zdjęcia.

owszem, ale tylko w obrebie jednego programu,
                działa to w obu wersjach DPP 3 i zarówno DPP 4, jest to bardzo wygodne i często z tego korzystam
                ale zapisując pewne ustawia/zmiany/krzywe zdjecia w DPP 3 i powtórnie owierając je w DPP 4, nowy program tego nie widzi, zdjecie jest nie tknięte
                to samo w drugą stronę
                DPP 4 ma mozliowści importu fotki do Ps, ale z Lr do DPP zachowując presety nie wiem, a nawet wątpie by się to udało
                niestety nie posiadam Lr by to sprawdzić
                x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

• esensja
                  Coś już napisał
                  • 2011
                  • 72

Mam taki problem - w dpp jest opcja save a tam resize. Zależy mi na 1440px na krótszym boku. Po zaznaczeniu lock apect ratio drugi rozmiar jest automatycznie dobierany ale nie widzę żadnej opcji dla zdjęć pionowych i jeśli wywołujemy serię to poziome są ok ale pionowe rozciąga na wymiar poziomych. Ma ktoś pomysł jak to ogarnąć?

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Mam taki problem - w dpp jest opcja save a tam resize. Zależy mi na 1440px na krótszym boku. Po zaznaczeniu lock apect ratio drugi rozmiar jest automatycznie dobierany ale nie widzę żadnej opcji dla zdjęć pionowych i jeśli wywołujemy serię to poziome są ok ale pionowe rozciąga na wymiar poziomych. Ma ktoś pomysł jak to ogarnąć?
                    Wywoływać osobno pionowe i osobno poziome?
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4335

Tam są 2 pola, szerokość i wysokość.
                      Wpisuj swój wymiar albo do jednego pola albo do drugiego, będziesz miał go albo jako szerokość albo jako wysokość

jp

Komentarz

• zysk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 1120

Tak to wygląda
                        musisz zaznaczyć:RESIZE i wpisać żądane przeskalowanie .
                        Ostatnio edytowany przez zysk; 49586.
                        "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
                        7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• jinks
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2178

Kilka uwag odnośnie nowego DPP v4:

- wreszcie nie gubi szczegółów w światłach przy rozjaśnianiu. Krok milowy w rozwoju DPP
                          - ciągle nie można normalnie ustawić balansu bieli, bo brakuje suwaka "tint". Niby jest "fine-tune", ale tam skok "magenta-green" tylko od -10 do +10. (Mimo wszystko bardzo mnie cieszy, to że jednak to "fine-tune" jest )
                          - stary interface dużo bardziej mi się podobał
                          - straszna lipa z tym wsparciem tylko dla nowych puszek
                          - kolory ciągle te same, charakterystyczne dla DPP, czyli bardzo dobrze
                          - wcześniej "saturation" było w zakładce z krzywymi. Teraz w nowej zakładce o rozszerzonych możliwościach. Niestety trzeba bardziej skakać między zakładkami.
                          - nie wiem dlaczego nie działa mi "Transfer to photoshop". Komunikat "Failed to start photoshop" nawet z włączonym PS-em.

Miło, że program jest ciągle rozwijany. Bardzo go lubię i używam (chociażby sporadycznie) od zakupu pierwszego lustra canona wiele lat temu

PS.
                          Czy ktoś ma pomysł jak wywołać wielokrotnie jeden plik z różnymi ustawieniami? np. zdjęcie krajobrazowe - chcę oddzielnie ustawić jasność dla nieba i ziemi a potem połączyć w PS. Przy "batch process" nie można kolejny raz wywołać pliku, bo jest konflikt nazwy. Pozostaje tylko "Transfer to photoshop" (który mi niestety nie działa w nowej wersji), ale takie rozwiązanie ma kilka wad - nie można wybrać folderu do którego wywołuje pliki robocze, wywołanie tylko do tiff-a a ja potrzebuję jpg.
                          Miłego dnia
                          moja www

Komentarz

• tkosiada
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 419

Ja bym rozwiazł to poprez połączenie 3 zdjec w HDR, ale bez hadeerowych udziwnień
                            niestety, ale to robie w poprzedniej wersji DPP 3.14...
                            x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Dzięki,ale nie o to pytałem.
                              Zamieszczone przez jinks
                              Czy ktoś ma pomysł jak wywołać wielokrotnie jeden plik z różnymi ustawieniami?
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

• esensja
                                Coś już napisał
                                • 2011
                                • 72

Jinks mi tez nie dzial transfer do Psa ale jak wpiszesz w google komunikat ktory sie pojawia to znajdziesz strony z rozwiazaniem (po ang) trzeba lekko pogrzebac w rejestrze. Wczoraj to robilem i dziala

Komentarz

Pracuję...