Adobe Lightroom 5 i 6
Zwiń
X
-
-
Odp: Adobe Lightroom 5
Niedawno widziałem na jakiejś stronie fotog ankietę nt CC - i ok 10-13% by wybrało. I jak na razie Adobe sie zastrzega że nic z tego.... ... Lr 6 nie będzie wyłącznie w CC.
Więc nie byłbym aż takim pesymistą.
Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 | | PC
Pentax MX | Takumar 50/1.4 |Komentarz
-
U mnie bylo to samo w wersji Beta, szkoda ze jeszcze nie poprawili tego w wersji finalnej. :/Wychodzą babole piątki. Widać, że jeszcze dużo wycieków pamięci do załatania. Po kilku godzinach pracy, lightroom żarł ponad 3GB RAM. Zwróciłem na to uwagę, gdy interfejs zaczął się mulić... oczywiście restart "rozwiązuje" problem.
http://s11.postimg.org/uouyea5b3/LR5_workingset.jpgKomentarz
-
Mam dokładnie to samo. Spot removal nie używalne z Bamboo Pen po kilku ruchach.Nie wiem czy ktoś ma taki problem ale u mnie jak obrabiam zdjęcie w lightroomie 5 za pomocą tabletu Bamboo po zastosowaniu większej ilości Spot Removal albo pędzla komp strasznie zmula i praktycznie nie można pracować. Problem znika jak odstawie pióro i pracuje myszą. Jakieś rady ?
Myszą bez problemu...
Poza tym zauważyłem dziwne zachowanie Upright. Na zdjęciach na których działa dobrze (a czasem wręcz rewelacyjnie), po włączeniu profilu obiektywu, upright głupieje i daje krzywy horyzont. O ile kojarzę, Adobe wręcz zaleca wcześniejsze włączenie Lens Profile przed prostowaniem...Body, stałki, zoomikKomentarz
-
Z Intuosem Lightroom też łapie czkawkę po paru-parunastu minutach pracy - i nie trzeba pracować spotem ani brushem. Przypuszczam, że jest to jakiś problem związany ze sterownikami Wacoma. Tak czy siak mi samemu w Lightroomie lepiej pracuje się myszą. Łatwiej złapać te wszystkie suwaki, etc.Komentarz
-
Suwaki jasne, że łatwiej myszą, ale lokalne korekty jednak dużo naturalniej penem. Tak czy siak, mam nadzieję, że coś z tym zrobią...Body, stałki, zoomikKomentarz
-
Pracuję tabletem Wacoma ponad dwa lata i się nie doczekałem - a problem prawdopodobnie jest jeszcze starszy niż ten okres. Nie liczyłbym na to jednak..Komentarz
-
A zglaszales do supportu, czy po prostu tylko czekasz?
Ja uzywam intuosa5 i nie doswiadczam opisywanych przez Ciebie problemow...Komentarz
-
-
Quail a czy próbowałeś w Lr5 nowego "Advanced healing brush"? Czy działa normalnie (szybko zaznaczenie i wybór miejsca z przesunięciem obszaru kopiowania)? U mnie z piórkiem i tabletem nie działa (nie można zaznaczyć dowolnego kształtu, np. zygzaka, ani przesunąć obszaru kopiowania), a z myszą działa normalnie. To samo dotyczy punktowego korygowania/healing brush (Lr4 i Lr5).Komentarz
-
Czy ktos sie orientuje jak uzyskac ten sam efekt wiekszego fontu Lightrooma 5 w OS X Mac ?Komentarz
-
Komentarz
-
U mnie dokładnie to samo, a w LR4 tego nie zauważyłem przy zabawie ze spotem i "bambusem"Mam dokładnie to samo. Spot removal nie używalne z Bamboo Pen po kilku ruchach.
Myszą bez problemu...
Poza tym zauważyłem dziwne zachowanie Upright. Na zdjęciach na których działa dobrze (a czasem wręcz rewelacyjnie), po włączeniu profilu obiektywu, upright głupieje i daje krzywy horyzont. O ile kojarzę, Adobe wręcz zaleca wcześniejsze włączenie Lens Profile przed prostowaniem...
Mam dosyć szybki PC i 16 GB ramu ale LR5 potrafi się po czasie tak zmulic ze ciężko płynnie obrabiać. Do tego LR5 wykorzystuje może polowe zasobów a pamięć zżera masakrycznie. Po pol godz zabawy 6-7 GB w użyciu. Fakt ze mam 16 niczego nie zmienia. Trzeba poczekać aż to poprawia.Komentarz
-
U mnie śmiga bez problemów. Zarówno myszą jak i wacomem.Quail a czy próbowałeś w Lr5 nowego "Advanced healing brush"? Czy działa normalnie (szybko zaznaczenie i wybór miejsca z przesunięciem obszaru kopiowania)? U mnie z piórkiem i tabletem nie działa (nie można zaznaczyć dowolnego kształtu, np. zygzaka, ani przesunąć obszaru kopiowania), a z myszą działa normalnie. To samo dotyczy punktowego korygowania/healing brush (Lr4 i Lr5).
Przyczyna musi być w innym miejscu. Może inna wersja windows, może inne drivery?Komentarz
-
U mnie Win 8 x64, wszystkie aktualizacje, Intel i5 3210
Nvidia GT650M 2GB VRAM - najnowsze sterowniki
8 GB RAM, dysk SSD na Win i programy oraz wszystkie cache/tempy (Win, Adobe i inne aplikacje), bibliotekę Lr5
drugi dysk HDD na pliki ze zdjęciami
2 monitory (wyświetlacz laptopa i monitor dołączony)
WACOM Bamboo Pen i najnowsze drivery (usuwałem zgodnie z opisem od serwisu Wacoma i instalowalem na nowo - i nic...)
w Windows wyłączone fliks'y i "prawy przycisk przez przytrzymanie"
w konfiguracji Wacom Tablet też powyłączane co się da
Ma pytanie przy okazji o Intuos 5 - czy w Windows prawidłowo działa złap i przeciagnij (obsługa wszystkich ruchów w WIndows zamiast myszy)
U mnie Bamboo tylko w Photoshop CS 6 działa dobrze - gdzie indziej ma problemy (np zaznaczanie wielu obiektów z CTR lub SHIFT w Ekslporatorze Windows)Komentarz

Komentarz