Zamieszczone przez Kubaman
Podpis na zdjęciu
Zwiń
X
-
Bill Gates to sie czesto dziwi: czasem nawet na publicznej premierze swojego nowego super-systemu operacyjnego
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl -
Gimp wydaje się zapisywać poprawnie alpha channel (prawdziwy, nie "zero-jedynkową" przezroczystość). Z tego co widzę zarówno w ImageMagicku jak i Firefoxie wyświetla się OK - jeśli podłoży się niebieskie tło, to "półprzezroczystość" jest niebieska, jeśli czerwone - czerwona itp. Działa :-)Zamieszczone przez ripekJPEG nie da rady ale PNG tak .. tylko ktory program robi to z automatu to nie wiem
Komentarz
-
-
no i ja uleglem tej ,,modzie'' - w swojej galerii (wygenerowanej skryptem Muflona) wprowadzilem dodatkowe zmiany, polegajace na dodaniu podpisu autorskiego w prawym dolnym rogu zdjecia. i nie potrzebowalem softu z windy, tylko troche pokombinowania
convert rulezz 
edit:
do Muflona - nie wystarczylo zmienic $CONVERT_OPTIONS dodajac polecenie napisu, bo napis przy kadrach pionowych ladowal poza ekranem, a w zdjeciach o nietypowych kadrach - np. kwadratowych - trzeba bylo tez cos zaradzic - czyli zmiany byly ,,wieksze'' (10 linijek
) (rozwiazanie polegalo na pobraniu informacji o rozdzialce $dest_image i jeszcze raz convert). dzieki muflon za fajny skypt
Ostatnio edytowany przez gawryl; 438.350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
-
tak - w gornym rogu bylo by latwiej, ale to badziew - ja jestem PROFIZamieszczone przez Tomasz GolinskiA nie mogłeś zrobić podpisu w górnym rogu? Byłoby łatwiej. Zreszta i tak wydaje mi sięze przekombinowałeś.
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
Witajcie !
Ja polecam DARMOWY "kombajn" do wszystkiego XnView. Działa prawie na WSZYSTKICH systemach operacyjnych. Testowałem pod Solarisem, Linuxami, (tfu) Windowsem...
Potrafi masowo obrabiać, konwertować, dodawać napisy do plików i wiele innych "czarów"
Wspaniały program o OGROMNYCH możliwościach !
pazdrawlajem wsjech.Komentarz
-
Ale nie jestZamieszczone przez Kubamanno to mam jakiś problem...
NIe mam takiej opcji
Używam wersji 6.1.6, więc niby powinno być OK..
Zdaje mi sie ze funkcjonalnosc jest odwrotnie proporcjonalna do wersji w przypadku tego programu ..
Sciagnij 5.8.6
Jest tez tam na stronie ..
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Komentarz
-
A nie dało się pokombinować geometrią w -annotate? Ja w ten sposób z reguły potrafię wrzucić obrazek w dowolny róg, odpowiednio justowany itp. - kwestia odpowiedniej kombinacji plusów i minusów w specyfikacji geometry :-)Zamieszczone przez gawryldo Muflona - nie wystarczylo zmienic $CONVERT_OPTIONS dodajac polecenie napisu, bo napis przy kadrach pionowych ladowal poza ekranem
(Pomijam, że mi się takie podpisy wcale nie podobają
)
Potęga zrób-to-sam :-) Ale klikacze nie zrozumiejąZamieszczone przez gawryl(rozwiazanie polegalo na pobraniu informacji o rozdzialce $dest_image i jeszcze raz convert).
A mi XnView wcale ale to wcale do gustu nie przypadł. On jest taki jakiś ni przypiął ni przyłatał :-) Jak do przeglądania - to gqview jest OK, a jeśli chodzi o obróbkę i tak nic nie pobije shellowo-convertowych kombinacji.Zamieszczone przez sp7utoJa polecam DARMOWY "kombajn" do wszystkiego XnView.Komentarz
-
potrzebowalbym znac rodzielczosc obrazka w iksach i w igrekach, aby wpasowac podpis w prawy-dolny rog. convert udostepnia rozdzialke obrazka? bo nie widze...Zamieszczone przez muflonA nie dało się pokombinować geometrią w -annotate?
edit:
przez chile myslalem, ze moze obrazek jest torusem: wowczas moznaby bylo dac pozycje -cosX-cosY (liczac od lewego-gornego) i uzyskac chciany przeze mnie efekt.ale nie poszlo
Ostatnio edytowany przez gawryl; 438.350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
Fakt. Myślałem, że jeśli jest "geometry" to interpretacja AxB+C+D jest jakaś standardowo-Xowa, ale niestety nie :-( (spróbuj "xclock -geometry -0-0" żeby zobaczyć co rozumiem przez standardowo-Xową geometry :-) )Zamieszczone przez gawrylpotrzebowalbym znac rodzielczosc obrazka w iksach i w igrekach, aby wpasowac podpis w prawy-dolny rog. convert udostepnia rozdzialke obrazka? bo nie widze...Komentarz
-
ja ,,standartowa geometria'' nazwalem roboczo jako torusowaZamieszczone przez muflonFakt. Myślałem, że jeśli jest "geometry" to interpretacja AxB+C+D jest jakaś standardowo-Xowa, ale niestety nie :-( (spróbuj "xclock -geometry -0-0" żeby zobaczyć co rozumiem przez standardowo-Xową geometry :-) )
ale o to wlasnie mi chodizlo - tylko, ze coz -niezadzialalo.
na szczescie perl, ktorego nie znam (a jedynie w Twoim skrypcie go poznaje
) latwo umozliwil mi uruchomienie jheada, wygrepowanie linijki Resolutions i przypisanie nowym zmiennym xres i yres odpowiednich wartosci. reszta to bajka - znowu convert z opcja -draw
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
Mmsza, tak jak napisałem - nie zrozumiesz :-) Ale to ("zrób to sam") naprawdę jest najczęściej szybsze niż szukanie gotowego programu googlami, czy pytanie po grupach "czym zrobić to i owo". Siadasz, przez 5 minut myślisz, zaglądasz w manuale - i masz. I żadnego hardkoru tu nie ma - kilka poleceń, kilkanaście najczęściej używanych opcji plus trochę myślenia jak to skleić do kupy.Komentarz
-
no ba tylko wcześniej trzeba się nauczyć perla albo i innego zwierza.. :wink:
i tego się nawet wygooglać nie da
Komentarz
-
akurat jest masa manuali do perla na necieZamieszczone przez Kubamanno ba tylko wcześniej trzeba się nauczyć perla albo i innego zwierza.. :wink:
i tego się nawet wygooglać nie da
google od razu Ci je dadza 
ale... ja perla tez nie znam (serio!) i jakos leci....
edit:
ale ja z tych ludzi co muflon, lubie samodzielna manufakture (dopasowane jak u krawca!) tylko wiekszy len - dlatego z jego skryptu mam galerie
Komentarz