Podpis na zdjęciu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gawryl
    Uzależniony
    • 2004
    • 810

Zamieszczone przez Kubaman
    to znaczy co mam niby zrobić? ja się zajmuję (amatorsko) fotografią a nie informatyką. To, że ludzie na ćwiczeniach na studiach przerabiają tablice adresów pamięci VGA nie znaczy, że praktycznie się to do czogokolwiek przydaje. Pytam, bo się nie znam, a ludzie tutaj takie rzeczy robią, że Bill Gates by się zdiziwił..
    Bill Gates to sie czesto dziwi: czasem nawet na publicznej premierze swojego nowego super-systemu operacyjnego
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez ripek
      JPEG nie da rady ale PNG tak .. tylko ktory program robi to z automatu to nie wiem
      Gimp wydaje się zapisywać poprawnie alpha channel (prawdziwy, nie "zero-jedynkową" przezroczystość). Z tego co widzę zarówno w ImageMagicku jak i Firefoxie wyświetla się OK - jeśli podłoży się niebieskie tło, to "półprzezroczystość" jest niebieska, jeśli czerwone - czerwona itp. Działa :-)
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• p13ka
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1013

Kubaman, wypróbuj ReaWatermark.

Komentarz

• gawryl
          Uzależniony
          • 2004
          • 810

no i ja uleglem tej ,,modzie'' - w swojej galerii (wygenerowanej skryptem Muflona) wprowadzilem dodatkowe zmiany, polegajace na dodaniu podpisu autorskiego w prawym dolnym rogu zdjecia. i nie potrzebowalem softu z windy, tylko troche pokombinowania convert rulezz

edit:
          do Muflona - nie wystarczylo zmienic $CONVERT_OPTIONS dodajac polecenie napisu, bo napis przy kadrach pionowych ladowal poza ekranem, a w zdjeciach o nietypowych kadrach - np. kwadratowych - trzeba bylo tez cos zaradzic - czyli zmiany byly ,,wieksze'' (10 linijek ) (rozwiazanie polegalo na pobraniu informacji o rozdzialce $dest_image i jeszcze raz convert). dzieki muflon za fajny skypt
          Ostatnio edytowany przez gawryl; 438.

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

A nie mogłeś zrobić podpisu w górnym rogu? Byłoby łatwiej. Zreszta i tak wydaje mi sięze przekombinowałeś.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• gawryl
              Uzależniony
              • 2004
              • 810

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
              A nie mogłeś zrobić podpisu w górnym rogu? Byłoby łatwiej. Zreszta i tak wydaje mi sięze przekombinowałeś.
              tak - w gornym rogu bylo by latwiej, ale to badziew - ja jestem PROFI

Komentarz

• sp7uto
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 21

Witajcie !

Ja polecam DARMOWY "kombajn" do wszystkiego XnView. Działa prawie na WSZYSTKICH systemach operacyjnych. Testowałem pod Solarisem, Linuxami, (tfu) Windowsem...
                Potrafi masowo obrabiać, konwertować, dodawać napisy do plików i wiele innych "czarów"
                Wspaniały program o OGROMNYCH możliwościach !

pazdrawlajem wsjech.

Komentarz

• ripek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1486

no to mam jakiś problem... NIe mam takiej opcji
                  Używam wersji 6.1.6, więc niby powinno być OK..
                  Ale nie jest Zdaje mi sie ze funkcjonalnosc jest odwrotnie proporcjonalna do wersji w przypadku tego programu ..

Sciagnij 5.8.6 Jest tez tam na stronie ..
                  Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez gawryl
                    do Muflona - nie wystarczylo zmienic $CONVERT_OPTIONS dodajac polecenie napisu, bo napis przy kadrach pionowych ladowal poza ekranem
                    A nie dało się pokombinować geometrią w -annotate? Ja w ten sposób z reguły potrafię wrzucić obrazek w dowolny róg, odpowiednio justowany itp. - kwestia odpowiedniej kombinacji plusów i minusów w specyfikacji geometry :-)

(Pomijam, że mi się takie podpisy wcale nie podobają )

(rozwiazanie polegalo na pobraniu informacji o rozdzialce $dest_image i jeszcze raz convert).
                    Potęga zrób-to-sam :-) Ale klikacze nie zrozumieją

Zamieszczone przez sp7uto
                    Ja polecam DARMOWY "kombajn" do wszystkiego XnView.
                    A mi XnView wcale ale to wcale do gustu nie przypadł. On jest taki jakiś ni przypiął ni przyłatał :-) Jak do przeglądania - to gqview jest OK, a jeśli chodzi o obróbkę i tak nic nie pobije shellowo-convertowych kombinacji.

Komentarz

• gawryl
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 810

Zamieszczone przez muflon
                      A nie dało się pokombinować geometrią w -annotate?
                      potrzebowalbym znac rodzielczosc obrazka w iksach i w igrekach, aby wpasowac podpis w prawy-dolny rog. convert udostepnia rozdzialke obrazka? bo nie widze...

edit:
                      przez chile myslalem, ze moze obrazek jest torusem: wowczas moznaby bylo dac pozycje -cosX-cosY (liczac od lewego-gornego) i uzyskac chciany przeze mnie efekt.ale nie poszlo

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

potrzebowalbym znac rodzielczosc obrazka w iksach i w igrekach, aby wpasowac podpis w prawy-dolny rog. convert udostepnia rozdzialke obrazka? bo nie widze...
                        Fakt. Myślałem, że jeśli jest "geometry" to interpretacja AxB+C+D jest jakaś standardowo-Xowa, ale niestety nie :-( (spróbuj "xclock -geometry -0-0" żeby zobaczyć co rozumiem przez standardowo-Xową geometry :-) )

Komentarz

• gawryl
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 810

Zamieszczone przez muflon
                          Fakt. Myślałem, że jeśli jest "geometry" to interpretacja AxB+C+D jest jakaś standardowo-Xowa, ale niestety nie :-( (spróbuj "xclock -geometry -0-0" żeby zobaczyć co rozumiem przez standardowo-Xową geometry :-) )
                          ja ,,standartowa geometria'' nazwalem roboczo jako torusowa ale o to wlasnie mi chodizlo - tylko, ze coz -niezadzialalo.

na szczescie perl, ktorego nie znam (a jedynie w Twoim skrypcie go poznaje ) latwo umozliwil mi uruchomienie jheada, wygrepowanie linijki Resolutions i przypisanie nowym zmiennym xres i yres odpowiednich wartosci. reszta to bajka - znowu convert z opcja -draw

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Mmsza, tak jak napisałem - nie zrozumiesz :-) Ale to ("zrób to sam") naprawdę jest najczęściej szybsze niż szukanie gotowego programu googlami, czy pytanie po grupach "czym zrobić to i owo". Siadasz, przez 5 minut myślisz, zaglądasz w manuale - i masz. I żadnego hardkoru tu nie ma - kilka poleceń, kilkanaście najczęściej używanych opcji plus trochę myślenia jak to skleić do kupy.

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

no ba tylko wcześniej trzeba się nauczyć perla albo i innego zwierza.. :wink:
                              i tego się nawet wygooglać nie da
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• gawryl
                                Uzależniony
                                • 2004
                                • 810

no ba tylko wcześniej trzeba się nauczyć perla albo i innego zwierza.. :wink:
                                i tego się nawet wygooglać nie da
                                akurat jest masa manuali do perla na necie google od razu Ci je dadza
                                ale... ja perla tez nie znam (serio!) i jakos leci....

edit:
                                ale ja z tych ludzi co muflon, lubie samodzielna manufakture (dopasowane jak u krawca!) tylko wiekszy len - dlatego z jego skryptu mam galerie

Komentarz

Pracuję...