Konwersja sRGB do CMYK

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • p13ka
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1013

Konwersja sRGB do CMYK

Może mnie ktoś oświecić? Skonwertowałem w PS CS2 kilka fotek z sRGB do CMYK w celu uzyskania z labu odbitek/wydruków. Coś mnie jednak tknęło i jeszcze raz przejrzałem te fotki po konwersji w ACDSee. Jedna z nich wyglądała fatalnie Miała gdzieniegdzie piękne grube fioletowe obwódki jakbym sfocił nie 50/1.4 tylko jakimś denkiem
    Otworzyłem tę fotkę w Irfanie i to samo!
    Otworzyłem w PS CS2 i... jest OK! Żadnych takich fioletów jak w ww. przeglądarkach. Co jest prawdą? Co dostałbym z labu?

P.S. na wszelki wypadek do labu zaniosę fotkę w sRGB...
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

p13ka, to jest normalne i nie ma sie czym przejmowac. ACDSee oraz IrfanView po prostu sobie nie radza z poprawnym wyswietlaniem CMYKow - gubia sie

Komentarz

• p13ka
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1013

Dzięki DoMiNiQuE i sorry za "lamerskie" pytanie ale ja nie jestem zbyt mocny w te klocki :smile:

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

no problem
        u mnie ACDSee 'widzi' to tak:

Komentarz

• p13ka
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1013

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
          no problem
          u mnie ACDSee 'widzi' to tak:
          A co byłoby na odbitce z labu?

Komentarz

• gr86
            Początki nałogu
            • 2005
            • 328

o ile wiem laby wywołyją najczęściej w przestrzeni kolorów sRGB, CMYK`a jeszcze niepróbowałem, ale spytam przy najbliższej okazji

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez p13ka
              A co byłoby na odbitce z labu?
              A to juz zalezy od LABu i od tego w jakiej przestrzeni robia odbitki.
              Ja uzywam CMYKa jedynie jak 'daje' cos na drukarnie

Komentarz

• p13ka
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1013

Zamieszczone przez gr86
                o ile wiem laby wywołyją najczęściej w przestrzeni kolorów sRGB, CMYK`a jeszcze niepróbowałem, ale spytam przy najbliższej okazji
                Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                A to juz zalezy od LABu i od tego w jakiej przestrzeni robia odbitki.
                Ja uzywam CMYKa jedynie jak 'daje' cos na drukarnie
                To wychodzi na to, że dałem tzw. "ciała" bo przygotowałem sobie dzisiaj płytkę ze skowertowanymi do CMYK'a fotkami (gdzieś przeczytałem taką poradę :-? ). I teraz nie wiem, czy zanosić czy nie...

Komentarz

• gawryl
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 810

Zamieszczone przez p13ka
                  To wychodzi na to, że dałem tzw. "ciała" bo przygotowałem sobie dzisiaj płytkę ze skowertowanymi do CMYK'a fotkami (gdzieś przeczytałem taką poradę :-? ). I teraz nie wiem, czy zanosić czy nie...
                  zadzwon do swego labu i sie spytaj - ale generalnie laby robia w RGB.
                  350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Domini-Q
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 151

Można spokojnie oddać w CMYKu, w Labi esobie to przekonwertują na RGB. (oczywiście opcja jeżeli juz jest w CMYK i brak czasu na ponowna konwersje do RGB). Owiele bezpieczniej jest konwertować w strone CMYK ==> RGB niz odwraotnie. Chodzi tu o przestrzeń kolorów, CMYK jest węższy i się wali.
                    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Komentarz

• p13ka
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1013

I odebrałem z labu. Pani powiedziała, że tylko RGB ale gdy się zgłosiłem to okazało się, że "udało się" wszystkie wywołać.

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

tylko po co CMYK do labu? do naswietlarni moze jeszcze, ale do drukarki temosublimacyjnej czy nawet plotera wielkoformatowego spokojnie RGB. tam w srodku jest RIP, ktory sie jakakolwiek konwersja zajmie i zrobi to dobrze
                        www albo tez flickr

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

Zamieszczone przez Domini-Q
                          Chodzi tu o przestrzeń kolorów, CMYK jest węższy i się wali.
                          a to niekoniecznie. CMYK i RGB sa czesciowo rozlaczne i zarowno w CMYK-u sa kolory niewyswietlalne w RGB, jak i w RGB ma kolory niedrukowalne w CMYK.
                          www albo tez flickr

Komentarz

• p13ka
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1013

Zamieszczone przez akustyk
                            tylko po co CMYK do labu? do naswietlarni moze jeszcze, ale do drukarki temosublimacyjnej czy nawet plotera wielkoformatowego spokojnie RGB. tam w srodku jest RIP, ktory sie jakakolwiek konwersja zajmie i zrobi to dobrze
                            No wiem, wiem.
                            Odebrałem fotki i kolorystycznie są rozjechane. Może to przez ten CMYK?
                            Prosiłem lab o niestosowanie żadnej korekcji no i mam: przeważnie za dużo niebieskiego, a na jednej córka ma zieloną twarz ??:
                            O co chodzi?

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

Zamieszczone przez p13ka
                              No wiem, wiem.
                              Odebrałem fotki i kolorystycznie są rozjechane. Może to przez ten CMYK?
                              Prosiłem lab o niestosowanie żadnej korekcji no i mam: przeważnie za dużo niebieskiego, a na jednej córka ma zieloną twarz ??:
                              O co chodzi?
                              Stawiam na zla konwersje CMYK -> RGB ...albo po prostu cos Ci chcieli w tych fotkach 'poprawic'

Komentarz

Pracuję...