DPP 3.11 z nowym wynalazkiem DLO
Zwiń
X
-
-
Digital Lens Optimizer w DPP
Cześć wszystkim,
Chciałbym Was popytać o Wasze doświadczenie z Digital Lens Optimizer w DPP.
Właśnie wczoraj kupiłem słoik który jest obsługiwany przez ten Digital Lens Optimizer i jestem normalnie w szkoku. Słoik ten to Canon 17-40 f/4 L.
Ze zdjęć takich sobie ten Digital Lens Optimizer robi normalnie żyletę i usuwa większość aberracji. W żaden inny sposób takich efektów nie da się otrzymać według mnie. Samo działanie Digital Lens Optimizera mocno obciąża kompa, pewnie nie są to jakieś proste obliczenia.
Jak wygląda sprawa innych obiektywów, macie może doświadczenia w tym zakresie ? Szczególnie interesują mnie tutaj jasne stałki.
Pozdrawiam,
PoozonKomentarz
-
Odp: Digital Lens Optimizer w DPP
Kolego, cały wątek jest o tym - tylko czytać.Cześć wszystkim,
Chciałbym Was popytać o Wasze doświadczenie z Digital Lens Optimizer w DPP.
Właśnie wczoraj kupiłem słoik który jest obsługiwany przez ten Digital Lens Optimizer i jestem normalnie w szkoku. Słoik ten to Canon 17-40 f/4 L.
Ze zdjęć takich sobie ten Digital Lens Optimizer robi normalnie żyletę i usuwa większość aberracji. W żaden inny sposób takich efektów nie da się otrzymać według mnie. Samo działanie Digital Lens Optimizera mocno obciąża kompa, pewnie nie są to jakieś proste obliczenia.
Jak wygląda sprawa innych obiektywów, macie może doświadczenia w tym zakresie ? Szczególnie interesują mnie tutaj jasne stałki.
Pozdrawiam,
PoozonKomentarz
-
Odp: DPP 3.11 z nowym wynalazkiem DLO
W 50/1.4 nie za bardzo jest co poprawiać. Jak już wcześniej pisałem, największy postęp jest przy beznadziejnych słoikach. 17-85USM dostał skrzydeł. Dostał skrzydeł do tego stopnia, że jak kiedyś go sprzedałem, bo mnie wnerwiał, tak teraz go kupiłem. Po obróbce DLO jest fajnym szkłem. Używam go do landszaftu i jestem bardzo zadowolony.5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USMKomentarz
-
Komentarz
-
50/1.4 tylko od f/4 do f/8 nie ma co poprawiać.W 50/1.4 nie za bardzo jest co poprawiać. Jak już wcześniej pisałem, największy postęp jest przy beznadziejnych słoikach. 17-85USM dostał skrzydeł. Dostał skrzydeł do tego stopnia, że jak kiedyś go sprzedałem, bo mnie wnerwiał, tak teraz go kupiłem. Po obróbce DLO jest fajnym szkłem. Używam go do landszaftu i jestem bardzo zadowolony.
jppuste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
Komentarz
-
Pojawiło się sporo nowych szkieł w DLO. Nawet 100-ka macro L (ale się porobiło :-) ) i kombinacje tele z TC 1.4 i 2.
Może ktoś sprawdzić czy działa to również z Kenko ?Komentarz
-
DLO fajnie działa, ale na niskich czułościach (krajobrazy itd)Komentarz
-
Jest nowa wersja ale oczywiście nie na polskiej stronie...
EOS 5D Mark III
Miłej zabawy w Święta.Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
http://www.maxmodels.pl/juras.htmlKomentarz
-
Fajnie działa 70-200 F4 L IS z kenko 1.4x
DPP widzi to jako extender canona z 2 opcjami do wyboru:
1) Extender EF-1.4 I/II jako jedna opcja lub
2) Extender EF-1.4 III
Sama korekta tez robi wrażenie .... aberracje na gałęziach schodzą pięknie - i zajmuje to mało czasu ....
Wcześniejsza korekcja - ta dostępna dla każdego obiektywu też była ok ... ale ta dedykowana do obiektywu robi to lepiej - ogólnie obraz jest bliższy rzeczywistości ...
Sam obiektyw 70-200 F4 L IS nie wymaga za dużo poprawek
- znaczącej poprawy nie widać
5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 IS, 70-200/4 IS, 24-105/4 IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
100 2.8 macro - sprzedam
Komentarz
-
Zupdate'owałem DPP do v. 3.12.52 i nie działa mi DLO. Co prawda przed update'm nie sprawdzałem bo nie dawno dopiero przeszedłem na Win7 (64bit) i świeżo instalowałem wszystko ale teraz chciałem wykorzystać ten wynalazek i nie trybi..
Dodałem obiektyw, którym zostało zrobione zdjęcie - DPP pociągnął prawie 51MB i nieaktywny jest przycisk "Tune", mało... lens data ma status: Not Available...
Uploaded with ImageShack.usOstatnio edytowany przez YaneC; 23575.Komentarz
-
[QUOTE=YaneC;1154263]Zupdate'owałem DPP do v. 3.12.52 i nie działa mi DLO. Co prawda przed update'm nie sprawdzałem bo nie dawno dopiero przeszedłem na Win7 (64bit) i świeżo instalowałem wszystko ale teraz chciałem wykorzystać ten wynalazek i nie trybi..
Dodałem obiektyw, którym zostało zrobione zdjęcie - DPP pociągnął prawie 51MB i nieaktywny jest przycisk "Tune", mało... lens data ma status: Not Available...[QUOTE]
To wygląda tak jakby zdjęcie zostało wykonane innym obiektywem lub program nie widzi tego szkła.
Powyżej klawisza "Update" jest informacja:"Lens Data:not available"
A przy okazji jest nowa wersja DPP3.13... tutaj:Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 7DOstatnio edytowany przez 1glider; 41496.Komentarz
-
To zdjęcie było zrobione przy użyciu tego szkła (właśnie go testowałem). Hmmm...Komentarz
-
Komentarz

Komentarz