DPP 3.11 z nowym wynalazkiem DLO

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 1glider
    Bywalec
    • 2011
    • 160

Odp: DPP 3.11 z nowym wynalazkiem DLO

Zamieszczone przez igor58
    w końcu jest ten 40/2.8 w bazie (DLO), czy nie?
    W bazie ( w wersji 3.12) jest obiektyw EF 40mm F2,8 STM. Innych 40-tek brak.

Komentarz

• Poozon
      Bywalec
      • 2008
      • 110

Digital Lens Optimizer w DPP

Cześć wszystkim,
      Chciałbym Was popytać o Wasze doświadczenie z Digital Lens Optimizer w DPP.
      Właśnie wczoraj kupiłem słoik który jest obsługiwany przez ten Digital Lens Optimizer i jestem normalnie w szkoku. Słoik ten to Canon 17-40 f/4 L.
      Ze zdjęć takich sobie ten Digital Lens Optimizer robi normalnie żyletę i usuwa większość aberracji. W żaden inny sposób takich efektów nie da się otrzymać według mnie. Samo działanie Digital Lens Optimizera mocno obciąża kompa, pewnie nie są to jakieś proste obliczenia.
      Jak wygląda sprawa innych obiektywów, macie może doświadczenia w tym zakresie ? Szczególnie interesują mnie tutaj jasne stałki.
      Pozdrawiam,
      Poozon

Komentarz

• Kuba1
        Uzależniony
        • 2010
        • 960

Odp: Digital Lens Optimizer w DPP

Zamieszczone przez Poozon
        Cześć wszystkim,
        Chciałbym Was popytać o Wasze doświadczenie z Digital Lens Optimizer w DPP.
        Właśnie wczoraj kupiłem słoik który jest obsługiwany przez ten Digital Lens Optimizer i jestem normalnie w szkoku. Słoik ten to Canon 17-40 f/4 L.
        Ze zdjęć takich sobie ten Digital Lens Optimizer robi normalnie żyletę i usuwa większość aberracji. W żaden inny sposób takich efektów nie da się otrzymać według mnie. Samo działanie Digital Lens Optimizera mocno obciąża kompa, pewnie nie są to jakieś proste obliczenia.
        Jak wygląda sprawa innych obiektywów, macie może doświadczenia w tym zakresie ? Szczególnie interesują mnie tutaj jasne stałki.
        Pozdrawiam,
        Poozon
        Kolego, cały wątek jest o tym - tylko czytać.

Komentarz

• Kwapiszon
          Początki nałogu
          • 2011
          • 449

Zamieszczone przez Poozon
          W 50/1.4 nie za bardzo jest co poprawiać. Jak już wcześniej pisałem, największy postęp jest przy beznadziejnych słoikach. 17-85USM dostał skrzydeł. Dostał skrzydeł do tego stopnia, że jak kiedyś go sprzedałem, bo mnie wnerwiał, tak teraz go kupiłem. Po obróbce DLO jest fajnym szkłem. Używam go do landszaftu i jestem bardzo zadowolony.
          5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Komentarz

• igor58
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1872

za kwapiszonem, 17-85 zostaje, po DLO jest jak elka

Komentarz

• jan pawlak
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 4335

Zamieszczone przez Kwapiszon
              W 50/1.4 nie za bardzo jest co poprawiać. Jak już wcześniej pisałem, największy postęp jest przy beznadziejnych słoikach. 17-85USM dostał skrzydeł. Dostał skrzydeł do tego stopnia, że jak kiedyś go sprzedałem, bo mnie wnerwiał, tak teraz go kupiłem. Po obróbce DLO jest fajnym szkłem. Używam go do landszaftu i jestem bardzo zadowolony.
              50/1.4 tylko od f/4 do f/8 nie ma co poprawiać.

jp
              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Kwapiszon
                Początki nałogu
                • 2011
                • 449

Zamieszczone przez jan pawlak
                50/1.4 tylko od f/4 do f/8 nie ma co poprawiać.
                Oddaj do serwisu. Ja nie narzekam. Ostry, równy, pewny. Na pełnej dziurze ma aberrację podłużną, ale da się z tym żyć.
                5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Komentarz

• andrzej3k
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 144

Pojawiło się sporo nowych szkieł w DLO. Nawet 100-ka macro L (ale się porobiło :-) ) i kombinacje tele z TC 1.4 i 2.
                  Może ktoś sprawdzić czy działa to również z Kenko ?

Komentarz

• igor58
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1872

DLO fajnie działa, ale na niskich czułościach (krajobrazy itd)

Komentarz

• Jerzy
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 152

Jest nowa wersja ale oczywiście nie na polskiej stronie...

EOS 5D Mark III

Miłej zabawy w Święta.
                      Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
                      http://www.maxmodels.pl/juras.html

Komentarz

• noeee
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 146

Zamieszczone przez andrzej3k
                        Pojawiło się sporo nowych szkieł w DLO. Nawet 100-ka macro L (ale się porobiło :-) ) i kombinacje tele z TC 1.4 i 2.
                        Może ktoś sprawdzić czy działa to również z Kenko ?
                        Fajnie działa 70-200 F4 L IS z kenko 1.4x
                        DPP widzi to jako extender canona z 2 opcjami do wyboru:
                        1) Extender EF-1.4 I/II jako jedna opcja lub
                        2) Extender EF-1.4 III

Sama korekta tez robi wrażenie .... aberracje na gałęziach schodzą pięknie - i zajmuje to mało czasu ....
                        Wcześniejsza korekcja - ta dostępna dla każdego obiektywu też była ok ... ale ta dedykowana do obiektywu robi to lepiej - ogólnie obraz jest bliższy rzeczywistości ...
                        Sam obiektyw 70-200 F4 L IS nie wymaga za dużo poprawek - znaczącej poprawy nie widać
                        5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 IS, 70-200/4 IS, 24-105/4 IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
                        100 2.8 macro - sprzedam

Komentarz

• YaneC
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 367

Zupdate'owałem DPP do v. 3.12.52 i nie działa mi DLO. Co prawda przed update'm nie sprawdzałem bo nie dawno dopiero przeszedłem na Win7 (64bit) i świeżo instalowałem wszystko ale teraz chciałem wykorzystać ten wynalazek i nie trybi..
                          Dodałem obiektyw, którym zostało zrobione zdjęcie - DPP pociągnął prawie 51MB i nieaktywny jest przycisk "Tune", mało... lens data ma status: Not Available...

Uploaded with ImageShack.us
                          Ostatnio edytowany przez YaneC; 23575.
                          BYKOM STOP

Komentarz

• 1glider
                            Bywalec
                            • 2011
                            • 160

[QUOTE=YaneC;1154263]Zupdate'owałem DPP do v. 3.12.52 i nie działa mi DLO. Co prawda przed update'm nie sprawdzałem bo nie dawno dopiero przeszedłem na Win7 (64bit) i świeżo instalowałem wszystko ale teraz chciałem wykorzystać ten wynalazek i nie trybi..
                            Dodałem obiektyw, którym zostało zrobione zdjęcie - DPP pociągnął prawie 51MB i nieaktywny jest przycisk "Tune", mało... lens data ma status: Not Available...[QUOTE]

To wygląda tak jakby zdjęcie zostało wykonane innym obiektywem lub program nie widzi tego szkła.
                            Powyżej klawisza "Update" jest informacja:"Lens Data:not available"
                            A przy okazji jest nowa wersja DPP3.13... tutaj:Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 7D
                            Ostatnio edytowany przez 1glider; 41496.

Komentarz

• YaneC
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 367

Zamieszczone przez 1glider
                              To wygląda tak jakby zdjęcie zostało wykonane innym obiektywem lub program nie widzi tego szkła.
                              Powyżej klawisza "Update" jest informacja:"Lens Data:not available"
                              To zdjęcie było zrobione przy użyciu tego szkła (właśnie go testowałem). Hmmm...
                              BYKOM STOP

Komentarz

• 1glider
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 160

Zamieszczone przez YaneC
                                To zdjęcie było zrobione przy użyciu tego szkła (właśnie go testowałem). Hmmm...
                                A może ten obiektyw nie jest zarejestrowany w body?

Komentarz

Pracuję...