problem z przejściami tonalnymi w ps

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arra
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1023

80/100 przypadków powodem problemu z przejściami koloru niebieskiego jest soft do konwersji RAW i jego ustawienia (WB, kontrast, itp.). Generalnie z 17-40 i polarem nigdy nie maiłem problemu w DPP, małe problemy w LR, spore problemy w C1 i duże problemy w Bibble.

Tu jest efekt polara na szerokim, konwertowane w DPP:

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
    R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• rooooobi
      Coś już napisał
      • 2009
      • 77

Koledzy mi nie chodzi o to konkretne foto, czy dodawanie winiety. Chce dojść do tego dlaczego sie tak dzieje, na a tym zdjęciu mi to było najłatwiej pokazać...
      -system mam na 32 głębi
      Jest to głównie widoczny problem na odcieniach szarości, teraz sprawdzałem dodawanie szumu i to pomaga.
      Ale to mi nie zmienia faktu że gradient i miękki pędzel powinny płynnie działać??

Komentarz

• Max_im
        Uzależniony
        • 2006
        • 668

jak piszą ludzie to upierasz się że to nie to - więc skoro wiesz co jest to po co pytasz i gdzie ten problem?

Masz wszędzie przestrzeń Adobe - przejdź na sRGB tylko wszędzie i w ps ustaw powiadomienia niezgodności.

Masz rawa więc spróbuj tak

W exif dane aparatu \ przestrzeń kolorów exif \ masz - nieskalibrowany to chyba tyczy się jpga ale ja mam sRGB
        ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• rooooobi
          Coś już napisał
          • 2009
          • 77

Max_im nic te ustawienia nie zmieniają
          i przy okazji zapytam czy to jest normalne biały dokument z czarnymi dodatkami
          pędzel
          gradient

Komentarz

• Sielan
            Bywalec
            • 2006
            • 127

Zamieszczone przez rooooobi
            Koledzy mi nie chodzi o to konkretne foto, czy dodawanie winiety. Chce dojść do tego dlaczego sie tak dzieje, na a tym zdjęciu mi to było najłatwiej pokazać...
            -system mam na 32 głębi
            Jest to głównie widoczny problem na odcieniach szarości, teraz sprawdzałem dodawanie szumu i to pomaga.
            Ale to mi nie zmienia faktu że gradient i miękki pędzel powinny płynnie działać??
            Nie pisałem o ustawieniach systemowych, tylko o głębi bitowej pliku (W PSie Image->Mode->32Bits/Channel

Zamieszczone przez rooooobi
            Max_im nic te ustawienia nie zmieniają
            i przy okazji zapytam czy to jest normalne biały dokument z czarnymi dodatkami
            pędzel
            gradient
            Tak, to normalne. W każdym Szopie pod Win, ajk i na Macu. Jednym ze sposobów na uporanie się z tym jest sposób opisany przeze mnie w poprzednim poście.
            30D + szpargały

Komentarz

Pracuję...