Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Hej
Mam problem z przejściami tonalnymi, kolorystycznymi w ps ... typu gradient lub miękki pędzel
Najbardziej widoczne jest to w zdjęciach które później konwertuję na czarnobiel
Najpierw myślałem o tym że to tyko mój monitor jest do bani, ale sprawdziłem na CRT i to samo. Widać to też na odbitkach
Kiedyś problemu nie było, teraz jest
Dwa przykłady, aby lepiej było jasne to bardziej je wyostrzyłem i kontrastem potraktowałem
Nie
I w dodatku dziś zainstalowałem gimpa aby sprawdzić jak tam wychodzi gradient ... i to samo się dzieje
Czyli problem będzie gdzieś indziej niż sam ps, tylko nie mam pojęcia gdzie
opisz jak powstaje fotka od momentu przenoszenia na komputer i kiedy zaczynają być widoczne przejścia
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jakie ustawienia w aparacie?
Raw?
Ostatnio edytowany przez Max_im; 7569.
Powód: Automerged Doublepost
Tu nie chodzi o ustawiania aparatu, ponieważ otwierając nowy plik w ps białą kartę i nałożenie czarnego gradientu lub pędzla objawia sie tym samym. Robię tylko raw. W CR jeśli używam funkcji pędzel lub stopniowy filtr do korygowania ekspozycji to później to znowu wychodzi
Bez absolutnie dokładnej, krok po kroku, metody otwierania pliku i ustawień w PS, bedzie trudno zdiagnozowac.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Otwieram fote w CR np takie: przykład
tutaj akurat nic nie koryguję, otwieram dalej w ps. powielam warstwę którą przyciemniam lub rozjaśniam, tworzę maskę i miękkim pędzlem odkrywam orgyinał
czasem gradient.
Już coś zaczynam widzieć niepokojącego. Następnie konwertuję do BW na przykład zmniejszając nasycenie lub otwieram jeszcze raz w CR. Mieszaniem kanałów też próbowałem zawsze prawie to samo 1 2
Już na tej miniaturce kolorowej, przed konwersją widać posteryzację, jak się przyjrzeć, czyli takie schodkowe przejścia między kolorami. Zwróć uwagę na histogram, cały obrazek mieści się w paru procentach rozpiętości tonalnej histogramu - to znaczy że nie wykorzystujesz ponad 90% tonów, i wszystkie piksele obrazka cisną się w tych paru wykorzystanych procentach. Stąd gwałtowniejsze przejścia, które podczas obróbki jeszcze wyraźniej się ujawniają. Musisz wyciągając rawa maksymalnie rozciągnąć histogram, i problem powinien zniknąć. Pokażesz raw?
Pozdrawiam
rooooobi: Mam mniej więcej podobny problem. Opisywałem to kiedyś w tym miejscu: http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=amroz
Wychodzą mi podobne przejścia często w krajobrazach gdzie jest bezchmurne niebo. I ani to nie wina filtra polaryzacyjnego ani obiektywu(wcześniej na 17-40 a teraz na 16-35). Wszelkie ustawienia próbowałem w body i to samo. Widac to juz na ekranie aparatu. Ńie sądzę też żeby to była wina ustawień cs4. Ale choć mnie to bardzo ciekawi to nauczyłem sie z tym żyć Kiedyś kolega mi powiedział że mam za dobry aparat żeby robic krajobrazy z takim beznadziejnym bezchmurnym niebem
Następnym razem spróbuj(cie) skorygować ekpozycję na plus, żeby dociągnąć histogram do prawej, a potem w wywoływarce zjechać w dół. A co do malowania winiety, problem polega na kiepskim ditheringu w
Shopie. Dlatego, jeśli masz co najmniej CS3, utwórz nowy obrazek o rozmiarach takich jak zdjęcie, któremu tą winietę chcesz dodać, ale w 32 bitach. teraz utwórz winietę i zmniejsz ilość bitów do 8/16. Ewentualny powstały delikatny banding zniweluj dodając szum (od 0,3 do 1 piksela). Możesz go dodać na dodatkowej warstwie (np. R127, G127, B127, overlay) i pobawić się opacity. Taką winietę kopiujesz do fotki. Może to pomoże.
Przecież te fotki nie mają wcale histogramu więc nic nie jesteś w stanie z tym nic zrobić!!! Winą moim zdaniem jest obcięcie gdzieś po drodze tego histogramu do tak "biednego" wykresu.
450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM
Komentarz