problem z przejściami tonalnymi w ps

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rooooobi
    Coś już napisał
    • 2009
    • 77

problem z przejściami tonalnymi w ps

Hej
    Mam problem z przejściami tonalnymi, kolorystycznymi w ps ... typu gradient lub miękki pędzel
    Najbardziej widoczne jest to w zdjęciach które później konwertuję na czarnobiel
    Najpierw myślałem o tym że to tyko mój monitor jest do bani, ale sprawdziłem na CRT i to samo. Widać to też na odbitkach
    Kiedyś problemu nie było, teraz jest

Dwa przykłady, aby lepiej było jasne to bardziej je wyostrzyłem i kontrastem potraktowałem

pędzel
    gradient
  • Mikol
    Bywalec
    • 2009
    • 105

a nie obrabiasz przypadkiem pliku w trybie kolorów skala szarości?

Komentarz

• rooooobi
      Coś już napisał
      • 2009
      • 77

Nie
      I w dodatku dziś zainstalowałem gimpa aby sprawdzić jak tam wychodzi gradient ... i to samo się dzieje
      Czyli problem będzie gdzieś indziej niż sam ps, tylko nie mam pojęcia gdzie

Komentarz

• Max_im
        Uzależniony
        • 2006
        • 668

opisz jak powstaje fotka od momentu przenoszenia na komputer i kiedy zaczynają być widoczne przejścia
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Jakie ustawienia w aparacie?
        Raw?
        Ostatnio edytowany przez Max_im; 7569. Powód: Automerged Doublepost
        ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• rooooobi
          Coś już napisał
          • 2009
          • 77

Tu nie chodzi o ustawiania aparatu, ponieważ otwierając nowy plik w ps białą kartę i nałożenie czarnego gradientu lub pędzla objawia sie tym samym. Robię tylko raw. W CR jeśli używam funkcji pędzel lub stopniowy filtr do korygowania ekspozycji to później to znowu wychodzi

Komentarz

• dinderi
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3028

Bez absolutnie dokładnej, krok po kroku, metody otwierania pliku i ustawień w PS, bedzie trudno zdiagnozowac.
            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
            09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• rooooobi
              Coś już napisał
              • 2009
              • 77

Otwieram fote w CR np takie: przykład
              tutaj akurat nic nie koryguję, otwieram dalej w ps. powielam warstwę którą przyciemniam lub rozjaśniam, tworzę maskę i miękkim pędzlem odkrywam orgyinał
              czasem gradient.
              Już coś zaczynam widzieć niepokojącego. Następnie konwertuję do BW na przykład zmniejszając nasycenie lub otwieram jeszcze raz w CR. Mieszaniem kanałów też próbowałem zawsze prawie to samo
              1
              2

Komentarz

• Erg
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 46

Już na tej miniaturce kolorowej, przed konwersją widać posteryzację, jak się przyjrzeć, czyli takie schodkowe przejścia między kolorami. Zwróć uwagę na histogram, cały obrazek mieści się w paru procentach rozpiętości tonalnej histogramu - to znaczy że nie wykorzystujesz ponad 90% tonów, i wszystkie piksele obrazka cisną się w tych paru wykorzystanych procentach. Stąd gwałtowniejsze przejścia, które podczas obróbki jeszcze wyraźniej się ujawniają. Musisz wyciągając rawa maksymalnie rozciągnąć histogram, i problem powinien zniknąć. Pokażesz raw?
                Pozdrawiam

Komentarz

• luc_october
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 447

w PS obrabiasz w 16, czy 8 bitach?
                  http://500px.com/luc_october

Komentarz

• Max_im
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 668

sprawdź ustawienia opcji obiegu pracy camera raw
                    i w PS - edycja/ustawienia koloru
                    ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• quail
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 400

Sorawdź w jakiej głębi kolorów pracuje system operacyjny.

Komentarz

• amroz
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 772

rooooobi: Mam mniej więcej podobny problem. Opisywałem to kiedyś w tym miejscu:
                        http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=amroz
                        Wychodzą mi podobne przejścia często w krajobrazach gdzie jest bezchmurne niebo. I ani to nie wina filtra polaryzacyjnego ani obiektywu(wcześniej na 17-40 a teraz na 16-35). Wszelkie ustawienia próbowałem w body i to samo. Widac to juz na ekranie aparatu. Ńie sądzę też żeby to była wina ustawień cs4. Ale choć mnie to bardzo ciekawi to nauczyłem sie z tym żyć Kiedyś kolega mi powiedział że mam za dobry aparat żeby robic krajobrazy z takim beznadziejnym bezchmurnym niebem

Komentarz

• Sielan
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 127

Następnym razem spróbuj(cie) skorygować ekpozycję na plus, żeby dociągnąć histogram do prawej, a potem w wywoływarce zjechać w dół. A co do malowania winiety, problem polega na kiepskim ditheringu w
                          Shopie. Dlatego, jeśli masz co najmniej CS3, utwórz nowy obrazek o rozmiarach takich jak zdjęcie, któremu tą winietę chcesz dodać, ale w 32 bitach. teraz utwórz winietę i zmniejsz ilość bitów do 8/16. Ewentualny powstały delikatny banding zniweluj dodając szum (od 0,3 do 1 piksela). Możesz go dodać na dodatkowej warstwie (np. R127, G127, B127, overlay) i pobawić się opacity. Taką winietę kopiujesz do fotki. Może to pomoże.
                          30D + szpargały

Komentarz

• czornyj
                            Zasłużeni
                            • 2006
                            • 2626

Popraw "Spacing" w paletece "Brush"
                            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Komm
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 71

Przecież te fotki nie mają wcale histogramu więc nic nie jesteś w stanie z tym nic zrobić!!! Winą moim zdaniem jest obcięcie gdzieś po drodze tego histogramu do tak "biednego" wykresu.
                              450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM

Komentarz

Pracuję...