Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
OK, ale porównujesz tutaj głównie LR2 do LR3. Ja pytam głównie o wielkość katalogu. Czy jest różnica między katalogiem, który ma 1000 zdjęć, a takim co ma ich 50 000.
Piszę z własnych, subiektywnych obserwacji: Lightroom ma ogólnie rzecz biorąc średnio dopracowane zarządzanie bazą danych (czyli katalogiem plus wygenerowanymi podglądami). Katalog (rozumiany jako plik lrcat, zawierający listę dodanych zdjęć i zapamiętane operacje edycyjne) jako taki pracuje u mnie dobrze niezależnie czy zawiera 100 czy 10 tysięcy zdjęć). Kłopotem zawsze pozostają podglądy, na których aplikacja się przycina w zależności od tego jak szybki jest dostęp do tych setek czy tysięcy plików na dysku twardym. Rozwiązaniem jest oczywiście umieszczenie całej bazy danych na szybkim dysku - najlepiej SSD (zaznaczam, że bazy - pliki RAW mogą siedzieć na normalnym dysku magnetycznym, tak jest trochę wolniej ale efektywniej jeżeli chodzi o koszty systemu komputerowego).
Przyznam, że nie bawiłbym się w osobny katalog dla każdej sesji. Osobiście korzystam z kilku katalogów: roboczego (do importu i przerabiania bieżących prac), dwóch archiwalnych (zawierających wyedytowane pliki TIFF) oraz jednego archiwalnego (z którego korzystam bardzo rzadko, zawiera wszystkie pliki RAW z lat ubiegłych). Nie zauważam, żeby Lightroom jakoś spowalniał ze zwiększaniem liczby plików w tych katalogach - jakkolwiek nie mogę też powiedzieć, żeby wszystko chodziło idealnie płynnie. Załadowanie lub wygenerowanie kilkudziesięciu czy więcej podglądów z plików RAW zawsze moment potrwa.
OK, ale porównujesz tutaj głównie LR2 do LR3. Ja pytam głównie o wielkość katalogu. Czy jest różnica między katalogiem, który ma 1000 zdjęć, a takim co ma ich 50 000.
no wlasnie pisze. LR3 dobrze skaluje sie ze wzrostem bazy i nie traci wydajnosci. u mnie ma do obrocenia 50 tys. fot i smiga az milo. mam na mysli operacje na katalogu, czyli wyszukiwanie itd. itp.
w LR2 wydajnosc spada przy duzych katalogach. i to dosc zauwazalnie.
jak juz wspomniane - pliki podgladow tez zwalniaja prace LR. plusem LR3 jest wiekszy dopuszczalny cache na dysku na wgladowski. w LR2 jest ograniczenie do bodajze 1GB, a w LR3 mozna dac ile sie chce. jesli mowimy o duzym katalogu, w ktorym korzysta sie w miare czesto z wielu fot, to to robi bardzo istotna roznice...
Mam takie pytanie - obrobilem Rawa, zapisalem do jpg i jest git.
Jak teraz zapisać tego obrobionego Rawa? nie chce Tifa bo nie mam na to miejsca. Doszedłem do tego ze zapisauje mi rawy, ale bez zapisanych tych modyfikacji na nich.
Co włączyc/zrobić aby mi zapisywało tego obrobionego rawa, bo nie chce się bawić w te bilbioteki ligthrooma bo dla mnie to zbędne.
to z tym xmp to chyba nie jest to o co mi chodzi.
Chcę po prostu zapisać zmiany na tym rawie - tak ze otworzę tego rawa w dpp i bedą te zmiany. bo nie zawsze korzysatm z lightrooma. Bez tych backupów lightroomowych itp itd.
Np w Dpp obrabiajac rawa, zapisuję go sobie obrobionego. I takiego obrobionego otworzę kazdym programem. A obrobionego rawa z lightrooma otworzę obrobionego tylko lightroomem. o to mi chodzi.
Np w Dpp obrabiajac rawa, zapisuję go sobie obrobionego. I takiego obrobionego otworzę kazdym programem. A obrobionego rawa z lightrooma otworzę obrobionego tylko lightroomem. o to mi chodzi.
Ehe. Sorry, ale nie wierzę. Obrabiasz w DPP RAWa, zapisujesz sobie. Otwierasz plik CR2 w Photoshop i wyskakuje Ci Adobe Camera RAW z naniesionymi ustawieniami? To niemozliwe, bo są różne ustawienia między programami. W takim razie co? Otwiera się Adobe Camera RAW i przy wszystkich suwakach "na zero" zdjęcie wygląda tak jak po zapisie z DPP?
akurat, już to widże
Szybkie pytanie, mam ver 3.0 i nie rozpoznaje mi rawu z 60D, zakładam że to problem aktualizacji. Po kliknięciu w sprawdzenie dostępności updt. odsyła mnie do strony http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=4928
updt do ver 3.3 200mb ? I niepokojąca jest poniżej instrukcja instalki
Czy dobrze rozumiem iż to "coś" to cały nowy program?
mieszkam na zadupiu i mam net mobilny, zanim to ściągnę bedzie LR4
To mi się najbardziej podobało . :grin:
Choć też mam internet mobilny - ostatnio troszkę ! się przekaz poprawił - nie będę reklamował sieci .
Do tej pory jednak , miałem ten sam dylemat . Tragedia .
Choć też mam internet mobilny - ostatnio troszkę ! się przekaz poprawił - nie będę reklamował sieci .
Do tej pory jednak , miałem ten sam dylemat . Tragedia .
Komentarz