Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

Zamieszczone przez Erg
    Jestem stosunkowo nowym użytkownikiem Lightrooma, i mam do bardziej doświadczonych takie pytanie: czy jest możliwość eksportu obrobionych zdjęć z zachowaniem oryginalnej struktury folderów?

Podam przykład. Mam zlecenie, w którym zdjęcia musiałem posortować sobie w podfolderach.Wygląda to więc tak:
    Katalog główny >
    Podkatalog 1 > plik1, 2, 3, 4
    Podkatalog 2 > plik5, 6, 7, 8
    Podkatalog 3 > plik9, 10, 11, 12
    itd.
    Zawartość całego katalogu głównego obrabiam w Lightroomie hurtem, i przechodzę do eksportu. Niestety po eksporcie wszystkie pliki które wcześniej były posortowane w podkatalogach, trafiają do jednego wspólnego katalogu. Mogę je potem rozdzielić ręcznie, ale to trochę zabawy, bo podfolderów jest dużo. Z tego samego powodu eksport każdego podfolderu osobno z lightrooma również odpada. 500 plików po 4-5 w folderze daje mi ponad 100 folderów, więc trzeba się naklikać.
    Z góry dzięki za sugestie
    W imporcie, prawy panel, Destination, Organize: wybierz By original folders
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Erg
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 46

Zamieszczone przez MariuszJ
      W imporcie, prawy panel, Destination, Organize: wybierz By original folders
      Dzięki za podpowiedz ale to nie to
      Ja już w module Library mam pliki, które są poukładane zgodnie ze strukturą folderów na dysku i z zarządzaniem tym nie mam problemu. Samo się poukładało przy imporcie. Chciałbym aby podczas eksportu pliki trafiały w nowe, wybrane miejsce, ale żeby również tworzone były odpowiednie foldery, tak żeby to drzewko folderów odpowiadało oryginalnemu, a nie tak, że wszystkie pliki -z różnych folderów- trafiają do jednego folderu
      Pozdrawiam

Komentarz

• MariuszJ
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1697

Zamieszczone przez Erg
        Dzięki za podpowiedz ale to nie to
        Ja już w module Library mam pliki, które są poukładane zgodnie ze strukturą folderów na dysku i z zarządzaniem tym nie mam problemu. Samo się poukładało przy imporcie. Chciałbym aby podczas eksportu pliki trafiały w nowe, wybrane miejsce, ale żeby również tworzone były odpowiednie foldery, tak żeby to drzewko folderów odpowiadało oryginalnemu, a nie tak, że wszystkie pliki -z różnych folderów- trafiają do jednego folderu
        Pozdrawiam
        Fakt, pytałeś o eksport, nie import - mój błąd.

W takim razie przy eksporcie, w sekcji "File naming" ustaw "Rename to" na "Edit". Wybierz z sekcji "Image name" opcję "Folder name" i wstaw ją w wybrane miejsce nazwy docelowej, możesz oddzielić od reszty jakimś znakiem, np. podkreślnikiem.

Eksport pójdzie dalej nie po Twojej myśli, bo wszystkie pliki znajdą się w jednym katalogu. Ale tym razem wszystkie nazwy będą poprzedzone przedrostkiem, który pozwoli Ci łatwo poprzerzucać je do odpowiednich folderów, niestety ręcznie.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zawsze możesz też skorzystać z opcji "Export location/Export to/Same folder as original photo".
        Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Erg
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 46

Faktycznie sprytnie pomyślane. Będę musiał się dokładnie przyjrzeć tym opcjom, bo przy pierwszej próbie i tak coś pomieszałem Dzięki za pomoc, na pewno wykorzystam Twoje porady
          Pozdrawiam

Komentarz

• filharmoniusz
            Bywalec
            • 2010
            • 155

Szybkie pytanie odnośnie Lightroom. Czy ten program rozpoznaje, które zdjęcie było robione pionowo i automatycznie obraca w module Library? Aparat 5D. Hmm... w sumie pisząc to pytanie zastanawiam się czy aparat ropoznaje pionowe kadry, bo moze tu jest problem. Wcześniej miałem 50D i EoS Utility obracał automatycznie.

Komentarz

• dziobolek
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2634

Zamieszczone przez filharmoniusz
              Szybkie pytanie odnośnie Lightroom. Czy ten program rozpoznaje, które zdjęcie było robione pionowo i automatycznie obraca w module Library? Aparat 5D. Hmm... w sumie pisząc to pytanie zastanawiam się czy aparat ropoznaje pionowe kadry, bo moze tu jest problem. Wcześniej miałem 50D i EoS Utility obracał automatycznie.
              Ja mam 50D co prawda, ale rozpoznaje i automatycznie obraca.

Pozdrówka!
              "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
              Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
              tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• airhead
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2495

Zamieszczone przez filharmoniusz
                rozpoznaje, obraca a czasem kawę zrobi
                Lr 3,2
                Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Haimon
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 15

Pracuje z tabletem wacom bamboo w PS siła nacisku działa wzorowo, natomiast w LR jak mocno bym nie naciskał maluje z parametrem który jest ustawiony w parametrach pędzla, jest na to jakiś sposób żeby reagował na nacisk?

Komentarz

• tygrys
                    • 2011
                    • 1

Chciałam zapytać, czy moglibyscie podac stronkę z której mogę ściągnąć Lightrooma za darmo Wiem, że nie którzy ściągają a ja nie mogę znaleźć stronki z któej mogłabym to zrobić. Obecnie mam tried ale to nie działa tak samo.
                    pozdrawiam

Komentarz

• marekb
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2273

Zamieszczone przez tygrys
                      Chciałam zapytać, czy moglibyscie podac stronkę z której mogę ściągnąć Lightrooma za darmo Wiem, że nie którzy ściągają a ja nie mogę znaleźć stronki z któej mogłabym to zrobić. Obecnie mam tried ale to nie działa tak samo.
                      pozdrawiam
                      triala ściągniesz ze strony Adobe, w 100% działa bez ograniczeń za free przez 30 dni, jeśli pojawi się w tym czasie wersja 3.3 masz gratisa w postaci następnego darmowego miesiąca. Jeśli chodzi o piraty to pomyliłaś forum

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez tygrys
                        Spróbuj tutaj: http://tinyurl.com/lightroom3-free-cracked
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Strebor
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 242

Najpierw nie mogłem uwierzyć że ktoś podlinkował, jak zobaczyłem kto to mało nie spadłem z fotela ale ciekawość wzięła górę... piękna "kopalnia " programów
                          Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Komentarz

• allxages
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2549

post roku hehe

Komentarz

• michal.s
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 271

Możecie doradzić jaki komputer stacjonarny sprawić sobie by LR przestał się ciąć, szczególnie przy stemplowaniu, eksportowaniu i drukowaniu zdjęć do pliku?

W tej chwili używam notebooka, Dell Latitude E6400, C2D P8600 2,4 GHz, 4GB RAMu, grafika zintegrowana Mobile Intel 4 Series Express, HDD magnetyczny 5400rpm.
                              Do tego podpinam zewnętrzny monitor Eizo.
                              Wszystko działa fajnie, ale nie radzi sobie z RAWami z matryc powyżej 10mpx :sad:
                              RAWy z 400D, 30D obrabia się bajecznie, wszystko śmiga aż miło, jednak gdy trzeba obrobić materiał z 5D, 5Dmk2, 50D to zaczyna się pojawiać grymas maszyny...

Zastanawiam się np nad takim sprzętem:
                              Procesor Intel® Core™ i5
                              Kod procesora 2400
                              Ilość zainstalowanych procesorów 1 szt.
                              Częstotliwość taktowania procesora 3,1 GHz
                              Częstotliwość taktowania procesora (Turbo-Boost) 3,4 GHz
                              Pamięć podręczna [L3 Cache] 6 MB

Zainstalowana pamięć RAM 4 GB
                              Typ pamięci DDR3
                              Częstotliwość pamięci 1333 MHz

Chipset płyty głównej Intel H67 Express

Typ dysku HDD
                              Liczba zainstalowanych dysków 1 szt.
                              Pojemność dysków [łączna] 1000 GB
                              Interfejs dysku SATA II
                              Prędkość obrotowa 7200 obr/min

Karta graficzna
                              Chipset karty graficznej nVidia
                              Model karty graficznej GeForce GTX 460
                              Pamięć kart graficznej 1024 MB
                              Chciałbym podłączyć do niego dwa monitory 24" jako główny i 19" jako dodatkowy, oba z standardową rozdzielczością.

Macie jakieś doświadczenia czy LR zacznie płynie działać na takim sprzęcie?
                              Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Komentarz

• dziobolek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2634

Zamieszczone przez michal.s
                                Możecie doradzić jaki komputer stacjonarny sprawić sobie by LR przestał się ciąć, szczególnie przy stemplowaniu, eksportowaniu i drukowaniu zdjęć do pliku?

W tej chwili używam notebooka, Dell Latitude E6400, C2D P8600 2,4 GHz, 4GB RAMu, grafika zintegrowana Mobile Intel 4 Series Express, HDD magnetyczny 5400rpm.
                                Do tego podpinam zewnętrzny monitor Eizo.
                                Wszystko działa fajnie, ale nie radzi sobie z RAWami z matryc powyżej 10mpx :sad:
                                RAWy z 400D, 30D obrabia się bajecznie, wszystko śmiga aż miło, jednak gdy trzeba obrobić materiał z 5D, 5Dmk2, 50D to zaczyna się pojawiać grymas maszyny...

Zastanawiam się np nad takim sprzętem:
                                Procesor Intel® Core™ i5
                                Kod procesora 2400
                                Ilość zainstalowanych procesorów 1 szt.
                                Częstotliwość taktowania procesora 3,1 GHz
                                Częstotliwość taktowania procesora (Turbo-Boost) 3,4 GHz
                                Pamięć podręczna [L3 Cache] 6 MB

Zainstalowana pamięć RAM 4 GB
                                Typ pamięci DDR3
                                Częstotliwość pamięci 1333 MHz

Chipset płyty głównej Intel H67 Express

Typ dysku HDD
                                Liczba zainstalowanych dysków 1 szt.
                                Pojemność dysków [łączna] 1000 GB
                                Interfejs dysku SATA II
                                Prędkość obrotowa 7200 obr/min

Karta graficzna
                                Chipset karty graficznej nVidia
                                Model karty graficznej GeForce GTX 460
                                Pamięć kart graficznej 1024 MB
                                Chciałbym podłączyć do niego dwa monitory 24" jako główny i 19" jako dodatkowy, oba z standardową rozdzielczością.

Macie jakieś doświadczenia czy LR zacznie płynie działać na takim sprzęcie?
                                Nie zadawaj tu takich pytań, bo pójdzie "flejm" i zamkną wątek
                                Forum komputerowe się kłania.

Pozdrówka!
                                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

Pracuję...