Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

a wlaczyles sobie generowanie pelnych wgladowek przy imporcie?

albo inaczej: wejdz w jakis nieduzy folder ze zdjeciami, daj w Library wygenerowanie podgladow 1:1 (Library\Previews\Generate 1:1 Previews - albo jakos tak) i zobacz, czy po czyms takim nadal pojawiaja sie nieostrosci. jesli nie, no to masz odpowiedz...
    www albo tez flickr

Komentarz

• allxages
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2549

To raczej nei to. Bo taka anomalia zdarza się czasem i to bardzo rzadko. Pomaga np. reset komputera. Co ciekawe, tak samo czasami padają mi profile od kolorów, choć nie zupełnie, a tylko na niebieskim to widać. Np. idealnie belka niebieska CB albo FaceBook sprawdza się do tego. W sensie patrze na belke i wiem czy trzeba reset czy nie. I chyba wtedy też te problemy z ostrością się robią.

Ciężko powiedzieć skąd się to bierze, ale zauważyłem, że chyba jak długo nie pracuje na Macu, a jest włączony, później przepinam wejśćie do monitora z laptopa i trzeba reset...

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

Zamieszczone przez allxages
        Ciężko powiedzieć skąd się to bierze, ale zauważyłem, że chyba jak długo nie pracuje na Macu, a jest włączony, później przepinam wejśćie do monitora z laptopa i trzeba reset...
        To nie możliwe. OSX jest systemem skończenie doskonałym i błedy nie występują
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• 1982wojtek
          Coś już napisał
          • 2008
          • 62

Mam takie pytano.Jak poustawiać LR 2 .2 w parametrach żeby nie zawieszał mi systemu XP?
          wszystko znaczy NIC!!!

Komentarz

• 1982wojtek
            Coś już napisał
            • 2008
            • 62

nie procesor intel 2X2,8 3g ram, podczas obróbki lr i xp odmawiają posłuszeństwa
            wszystko znaczy NIC!!!

Komentarz

• tomik23
              Coś już napisał
              • 2007
              • 95

Nie wiem czy komuś coś takiego się przytrafiło.
              Chciałem uruchomić lightrooma zamiast miniatur pojawia mi się komunikat
              "An unexpected error occurred while loading a module:
              Assertion failed: lua_pcall(L,2,1,0)==0" ?!

Mam win7 64bit i lightroom 64bit, wczoraj zrobiłem update flash playera i najprawdopodobniej ten wspaniały upgrade rozwalił lightroom.

Czy komuś też to się przytrafiło i może wie jak rozwiązać ten problem?

Dzięki z góry.

Komentarz

• eclipse
                Bywalec
                • 2007
                • 119

robiłem dziś update flasha... żadnych problemów wyślij zgłoszenie błędu do supportu adobe, powinni pomóc...
                5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• jacula
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 319

Zrobiłem dzisiaj mały test wyciągania cieni z użyciem lightrooma. Parametry: 60d, iso 200, f5.6, 1/30, htp-off.
                  Dla wszystkich zdjęć domyślne ustawienia lightrooma, następnie zsynchronizowany wb i fill light na 100. Wyniki:

Sytuacja (zafarb) pogarsza się jak włączy się HTP.
                  Dodatkowe informacje: szum z włączonym HTP na iso 200 jest większy niż szum na iso 200 bez HTP (a chyba powinien być taki sam, bo iso 200 z htp, to przecież iso 100 z cieniami wyciągniętymi do iso 200).
                  Wniosek jest taki, że jak planujemy "wyciągać cienie", najlepiej użyć zwykłego formatu RAW i wyłączyć HTP!
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Aha - w 60d najnowszy firmware, Lightroom 3.2
                  Ostatnio edytowany przez jacula; 12499. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tomik23
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 95

Zamieszczone przez eclipse
                    robiłem dziś update flasha... żadnych problemów wyślij zgłoszenie błędu do supportu adobe, powinni pomóc...
                    Dzięki pomogło odinstalowanie i ponowna instalacja lightrooma.
                    Teraz działa jak należy.

Komentarz

• fanciemni
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 35

Witam, mam pytnie. Czy Lightroom3 obsługuje Canona 5d, tzn. czy mogę w tym programie pracować z fotami "na żywo" podczas sesji tj. w Capture One?

A.

Komentarz

• MaciekH
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 662

Obsługuje bez problemów.
                        20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Erg
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 46

Jestem stosunkowo nowym użytkownikiem Lightrooma, i mam do bardziej doświadczonych takie pytanie: czy jest możliwość eksportu obrobionych zdjęć z zachowaniem oryginalnej struktury folderów?

Podam przykład. Mam zlecenie, w którym zdjęcia musiałem posortować sobie w podfolderach.Wygląda to więc tak:
                          Katalog główny >
                          Podkatalog 1 > plik1, 2, 3, 4
                          Podkatalog 2 > plik5, 6, 7, 8
                          Podkatalog 3 > plik9, 10, 11, 12
                          itd.
                          Zawartość całego katalogu głównego obrabiam w Lightroomie hurtem, i przechodzę do eksportu. Niestety po eksporcie wszystkie pliki które wcześniej były posortowane w podkatalogach, trafiają do jednego wspólnego katalogu. Mogę je potem rozdzielić ręcznie, ale to trochę zabawy, bo podfolderów jest dużo. Z tego samego powodu eksport każdego podfolderu osobno z lightrooma również odpada. 500 plików po 4-5 w folderze daje mi ponad 100 folderów, więc trzeba się naklikać.
                          Z góry dzięki za sugestie

Komentarz

• 2marekm
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 419

Zamieszczone przez jacula
                            Zrobiłem dzisiaj mały test wyciągania cieni z użyciem lightrooma. Parametry: 60d, iso 200, f5.6, 1/30, htp-off.
                            Dla wszystkich zdjęć domyślne ustawienia lightrooma, następnie zsynchronizowany wb i fill light na 100. Wyniki:

Sytuacja (zafarb) pogarsza się jak włączy się HTP.
                            Dodatkowe informacje: szum z włączonym HTP na iso 200 jest większy niż szum na iso 200 bez HTP (a chyba powinien być taki sam, bo iso 200 z htp, to przecież iso 100 z cieniami wyciągniętymi do iso 200).
                            Wniosek jest taki, że jak planujemy "wyciągać cienie", najlepiej użyć zwykłego formatu RAW i wyłączyć HTP!
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Aha - w 60d najnowszy firmware, Lightroom 3.2
                            Co to jest te HTP ?

Komentarz

• m-a-r
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 113

HTP to funkcja wyciągająca światła coś jak dro w sony/nikon tylko że działa na jasne partie obrazu a nie na ciemne
                              W fotografii najważniejsze jest światło.

Komentarz

• MaciekH
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 662

priorytet jasnych partii obrazu
                                20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

Pracuję...