Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yellowpliszka
    Zablokowany
    • 2009
    • 266

Zainstalowalem camera profiles do adobe ligtroom 3, ale nie widze ich wogole w programie. Sa tam tylko standardowe profile, standart,faithfulll itd. Jak mozna inaczej zainstalowac te profile?

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez yellowpliszka
      Zainstalowalem camera profiles do adobe ligtroom 3, ale nie widze ich wogole w programie. Sa tam tylko standardowe profile, standart,faithfulll itd. Jak mozna inaczej zainstalowac te profile?
      To są właśnie te standardowe - a jakie inne byś chciał ?
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• yellowpliszka
        Zablokowany
        • 2009
        • 266

To znaczy ze to co zainstalowalem jako 'camera profiles' ze strony adobe labs to jest to co widac ponizej?

Uploaded with ImageShack.us

Myslalem ze bada one jakos opisane jako np. canon profiles beta1, czy jakos tak...

Komentarz

• streaker
          Początki nałogu
          • 2009
          • 389

Te profile trzeba instalować z tego co pamiętam tylko do LR 1.x, co do wczesnych wersji 2.x nie jestem pewien, ale na pewno nie do wersji 3.x bo będziesz je po prostu dublował, wszystko co jest potrzebne instaluje się razem z programem.

I tak - to o te profile chodzi, LR na podstawie EXIF'a automatycznie wybiera profile do twojego aparatu i tylko takie wyświetla.
          "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• yellowpliszka
            Zablokowany
            • 2009
            • 266

[QUOTE=streaker;871344]Te profile trzeba instalować z tego co pamiętam tylko do LR 1.x, co do wczesnych wersji 2.x nie jestem pewien, ale na pewno nie do wersji 3.x bo będziesz je po prostu dublował, wszystko co jest potrzebne instaluje się razem z programem.

I tak - to o te profile chodzi, LR na podstawie EXIF'a automatycznie wybiera profile do twojego aparatu i tylko takie wyświetl
            Dziekuje! Wlasnie tej informacji brakowalo!
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Przechodze na lightroom 3, przynajmniej sprobuje. Nie pierwszy raz mam po prostu dosc zawieszajacego sie DPP. Stad mam szybkie pytanie, czy dodajecie cokolwiek 'saturation' i 'contrast pracujac na RAW-ach, default jest ustawiony na 0 ? I czy jest jakis sposob na szybsze kopiowanie ustawien (cos co w DPP nazywalo sie 'copy setting'), niz klikanie prawym i przechodzenie do drugiego z kolei okna aby odnalezc funkcje. Moze jest na PC jakis skrot klawiaturowy na te funkcje?
            A gdzie jest 'color matching setting for display'? W DPP nalezalo ustawic to z reki aby monitor wyswietlal program przez nadany profil. Czy lightroom 3 odnajduje profil monitora automatycznie?
            Ostatnio edytowany przez yellowpliszka; 24447. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• marekb
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2273

z dodawaniem saturacji czy kontrastu to pytanie ile cukru dajecie do butelki lemoniady. Przecież każdy lubi co innego, kazde zdjęcie inne. Co do kopiowania w develop gdy zrobisz jedno zdjęcie i chcesz skopiować ustawienia zaznaczasz zdjecia na których ma być kopia i podświetlopne musi być to, z którego kopiujesz. Klikasz synchro otwiera ci się okno i zaznaczasz fistaszkami co ma być skopiowane.To jedna z metod

Komentarz

• yellowpliszka
                Zablokowany
                • 2009
                • 266

Zamieszczone przez marekb
                z dodawaniem saturacji czy kontrastu to pytanie ile cukru dajecie do butelki lemoniady. Przecież każdy lubi co innego, kazde zdjęcie inne. Co do kopiowania w develop gdy zrobisz jedno zdjęcie i chcesz skopiować ustawienia zaznaczasz zdjecia na których ma być kopia i podświetlopne musi być to, z którego kopiujesz. Klikasz synchro otwiera ci się okno i zaznaczasz fistaszkami co ma być skopiowane.To jedna z metod
                Dzieki! A da sie te fistaszki usunac? W sensie aby sie ich okno nie pojawialo. Zazywyczaj kopiuje te same ustawienia, balans czy ekspozycje. Denerwujace jest stale przytakiwanie programowi, ze o te i tamte ustawienia chodzi.
                A co do kolorow i kontrastu pytam bo znam ludzi ktorzy wogole tego nie dotykaja, po prostu w 95% wystarcza im i klientom takie nasycenie. Bylem ciekaw ilu uzytkownikow pracuje podobnie.

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

fajkujesz i odfajkowujesz raz i LR sobie pamieta co zaznaczyłeś i tylko synchro i potwierdzasz, co do kolorów to czemu nie ruszać, przecież to nie g..no, żeby miało śmierdzieć.

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

ogolną saturacje to lepiej nie ruszac, dotyczny to glownie zdjec gdzie sa ludzie
                    Moje wątki na forum: sport | fashion
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• yellowpliszka
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 266

Zamieszczone przez sebcio80
                      ogolną saturacje to lepiej nie ruszac, dotyczny to glownie zdjec gdzie sa ludzie
                      No wlasnie! Musze zrobic eksperyment ta sama fota na LR3 i DPP gdzie zawsze mialem saturation 2. Wydaje sie ze to zero w saturacji w zupelnosci wystarcza. Podobnie chyba jest z kontrastem.
                      fajkujesz i odfajkowujesz raz i LR sobie pamieta co zaznaczyłeś i tylko synchro i potwierdzasz
                      No wlasnie to potwierdzanie mnie boli, nie da sie tego wylaczyc?

Komentarz

• streaker
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 389

Zamiast synchronizacji można użyć ctrl+shift+c i ctrl+shift+v

Kolory i saturacja - no tu sztywnych reguł nie ma prawa być
                        Temperaturę i tintę praktycznie zawsze ruszam, saturację i vibrance czasem, ale zazwyczaj delikatna korekta +/- 5, chyba że chce jakiś konkretny efekt uzyskać.
                        "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• marekb
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2273

Zamieszczone przez yellowpliszka

No wlasnie to potwierdzanie mnie boli, nie da sie tego wylaczyc?
                          oj nie rozumiem, męczę dziennie kilkadziesiąt do kilkuset zdjęć i synchro ma juz napis starty i nie przeszkadza mi to a ty zaczynasz i już cię boli??

Komentarz

• yellowpliszka
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 266

Zamieszczone przez streaker
                            Zamiast synchronizacji można użyć ctrl+shift+c i ctrl+shift+v
                            O! I tu jest konkret!
                            oj nie rozumiem, męczę dziennie kilkadziesiąt do kilkuset zdjęć i synchro ma juz napis starty i nie przeszkadza mi to a ty zaczynasz i już cię boli??
                            Lacze sie w bolu. Ja miewam zazwyczaj po kilkaset zdjec na tydzien. Po ostatnim weekendzie mam trzy wesela do zrobienia... Wystarczy pomnozyc te klikniecia z iloscia zdjec i wyjdzie ile czasu sie marnuje.
                            Zreszta nie o synchro tu chodzi, ale o ten drugi pop-up w ktorym mam potwierdzac z reki co ma byc synchronizowane.

Komentarz

• Nemeo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1757

Mam pytanie czy w Lightroom 3 jest takie narzędzie, jak stempel w PS-ie ?

Komentarz

• oszołom
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 301

Jest !
                                Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

Pracuję...