Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

Z drugiej strony taki Firefox też ma wycieki i to od lat. Mimo wszystko, nie spisali się.

Może ktoś powiedzieć po jakim średnio czasie zaczyna się masakra?

Komentarz

• quail
      Początki nałogu
      • 2008
      • 400

Zamieszczone przez allxages
      Może ktoś powiedzieć po jakim średnio czasie zaczyna się masakra?
      Obstawiam, że to nie zależy od czasu, tylko od ilości plików, na których się pracowało. Samo włączenie LR nawet na tydzień niewiele pokaże

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

No, ale mi oto chodziło...

Komentarz

• janfosz
          Coś już napisał
          • 2006
          • 80

Witam wszystkich,
          chciałbym się "przyczepić" do tego wątku.Mam problem z załadowaniem kilku plików muzycznych do pokazu slajdów.Mogę tylko załadować jeden plik.W 2 było to proste ,w 3 czytam,czytam i nie mogę to ustawić.Jak możecie to pomóżcie.

Komentarz

• dziobolek
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2634

Zamieszczone przez quail
            Pytanko do tych, co używają LR3 w wersji 64-bit. Ile RAMu potrafi Wam toto zeżreć? Ja zauważyłem, że już nawet po godzinie szastania kilkuset rawami LR3 potrafi wessać prawie cały RAM jakim dysponuję (6 GB), a następnie wesoło hula po swapie. Nie przypominam sobie, żeby 2.x panoszył się w podobny sposób.
            No więc tak... chwilę po tym, jak napisałeś tego posta, uruchomiłem monitoring systemowy,
            odpaliłem LR3 i do tego czasu nie wyłączałem ani kompa, ni też LR3.
            Nie żeby non-stop, ale mając wolną chwilę zasiadałem i wałkowałem kolejne RAWy(duuuużo fotek - setki),
            obserwując często wskazanie monitora systemowego i... wsio OK!
            Tzn. mam na laptopie Win7Pro x64, Intel T7500, 4GB RAMu i zajęte jest ok.50-60%.
            Nie zauważyłem "mulenia", spadku szybkości czy komfortu pracy.

Czym monitorowałeś kompa, lub czym się objawia problem???

Pozdrówka!
            "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
            Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
            tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

zabawne jest to ze jak ostatnio przegladalem fotki i monitorowalem to tez wszystko bylo ok, ale przegladalem marne 400 zdjec tylko,
              jakos w tygodniu bede obrabial slub i zobaczymy jak bedzie,
              Moje wątki na forum: sport | fashion
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• toma20D
                Bywalec
                • 2006
                • 120

Witam wszystkich , tak z innej beczki ..jak przestawić język z ang. na niemiecki.pod win było bez problemu a pod mac mam tylko wersje ang. i nie mogę sobie z tym poradzić , proszę o pomoc
                pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek Gitzo 5541LS

Komentarz

• mackw
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 51

No chyba faktycznie nie ma wlasnie przegladnolem wszystkie menu i preferencje. A jaki masz jezyk ustawiony w systemie ?

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Edit -> Preferences

i na samej gorze jest zmiana jezyka
                    Moje wątki na forum: sport | fashion
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• toma20D
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 120

w systemie mac os x mam ustawiony pl pro ...
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez sebcio80
                      Edit -> Preferences

i na samej gorze jest zmiana jezyka
                      pod Edit brak Preference przynajmniej w wersji mac a pod Preference brak mozliwosci zmiany jezyka
                      Ostatnio edytowany przez toma20D; 5993. Powód: Automerged Doublepost
                      pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek Gitzo 5541LS

Komentarz

• kosa666
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 74

Poddaję się

Jak mam wydrukować z LR3 na papierze 10x15 bez marginesów... Przesiadłem się z DPP i wszytsko mi pasuje, tylko tego mi brak

Prosże o pomoc - bo ciagle wymusza jakieś tam marginesy

Pozdro

Komentarz

• allxages
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2549

Pytanie mam ;-)

Moje fotografie są porozdzielane na podkatalogi i cenię sobie utrzymywanie plików XMP. Ostatnio zacząłem się bawić LR troszkę i mam z tym problem.

Oczywiście chodzi o obsługę katalogów. Zrobiłem póki co tak: każdy zbiór zdjęć posiada osobny katalor LR. Czyli chcę zając się zdjęciami z Set1 to daję New catalog, wybieram Set1, tworze tam nowy katalog LR i importuje zdjęcia.

Od biedy może być, ale...niestety część ustawień jest zapisywana z katalogiem, np. to żeby zapisywane były pliki XMP, albo np. standardowe ustawienia wg aparatu (ot choćby profil Camera Standard zamiast Adobe Standard).

Czyli, prawdę mówiąc dochodzi mi dużo roboty.

Jakiś pomysł doświadczonych jak przyśpieszyć tą pracę?
                          Ehhh się przypadkiem kliknęło 'wyślij'...

chciałem jeszcze dodać co mi teraz chodzi po głowie, defaultowy katalog skonfigurować, importować tam dany set, a na końcu dawać Export as Catalog i zapisywać nowy katalog z tym setem w Set1, a później usuwać zdjęcia z podstawowowego katalogu.

Ma sens? Nie będzie rosnął mi jakiś preview i inny cache dla podstawowego katalogu przez to?
                          Ostatnio edytowany przez allxages; 5614. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• piotrr
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 436

Kilka portali opublikowało inforamcję o LR 3.2 release candidate, ja nie mogę nic znaleźć na stronach Adobe. Może mnie ktoś oświecić Czy może to pomyłka jest

Komentarz

• allxages
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2549

chciałem jeszcze dodać co mi teraz chodzi po głowie, defaultowy katalog skonfigurować, importować tam dany set, a na końcu dawać Export as Catalog i zapisywać nowy katalog z tym setem w Set1, a później usuwać zdjęcia z podstawowowego katalogu.

Ma sens? Nie będzie rosnął mi jakiś preview i inny cache dla podstawowego katalogu przez to?
                              Poużywałem, wydawało mi się że jest super, ale niestety...Export as Catalog nie exportuje ustawień Catalog Settings Moim zdaniem to błąd, bo naturalnym jest, że powinno je exportować. Co za tym idzie, niestety po następnym wczytaniu tego katalogu i edycji zdjęć, pliki XMP nie są aktualizowane.

Może ktoś to potwierdzieć? Może coś u mnie tylko nie działa?
                              I pytanie

Czy da się filtrować po tym czy RAWy były modyfikowane lub nie? W Bridge jest to filtrowanie po Custom Settings..nie widzę coś tego w LR
                              Ostatnio edytowany przez allxages; 5614. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• quail
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 400

Zamieszczone przez dziobolek
                                No więc tak... chwilę po tym, jak napisałeś tego posta, uruchomiłem monitoring systemowy,
                                odpaliłem LR3 i do tego czasu nie wyłączałem ani kompa, ni też LR3.
                                Nie żeby non-stop, ale mając wolną chwilę zasiadałem i wałkowałem kolejne RAWy(duuuużo fotek - setki),
                                obserwując często wskazanie monitora systemowego i... wsio OK!
                                Tzn. mam na laptopie Win7Pro x64, Intel T7500, 4GB RAMu i zajęte jest ok.50-60%.
                                Nie zauważyłem "mulenia", spadku szybkości czy komfortu pracy.

Czym monitorowałeś kompa, lub czym się objawia problem???
                                No więc... monitoruję systemowym task managerem, ewentualnie odpalam process explorer.
                                Odpalasz Lightroom w wersji 64-bit czy 32-bit? Bo jeśli to drugie, to faktycznie więcej niż 50% RAMu Ci nie zaalokuje, bo kończy mu się przestrzeń adresowa.
                                Oczywiście chodzi o obsługę katalogów. Zrobiłem póki co tak: każdy zbiór zdjęć posiada osobny katalor LR. Czyli chcę zając się zdjęciami z Set1 to daję New catalog, wybieram Set1, tworze tam nowy katalog LR i importuje zdjęcia.

Od biedy może być, ale...niestety część ustawień jest zapisywana z katalogiem, np. to żeby zapisywane były pliki XMP, albo np. standardowe ustawienia wg aparatu (ot choćby profil Camera Standard zamiast Adobe Standard).
                                Zróba tak: utwórz nowy katalog ze swoimi ustawieniami globalnymi, ale nie importuj do niego zdjęć. Potem zwyczajnie skopiuj go tam, gdzie leżą Twoje RAWy, w tyle miejsc w ile potrzebujesz, ustawiaj mu nazwy jakie chcesz. Będzie hulało.

A swoją drogą nie lepiej mieć jeden katalog? Masz wtedy globalne wyszukiwanie po kluczach itp.
                                Czy da się filtrować po tym czy RAWy były modyfikowane lub nie? W Bridge jest to filtrowanie po Custom Settings..nie widzę coś tego w LR
                                Smart Collection -> "Has Adjustments" is false.
                                Ostatnio edytowany przez quail; 22409. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...