Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • strideer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1905

Zamieszczone przez michal.s
    Możecie doradzić jaki komputer stacjonarny sprawić sobie by LR przestał się ciąć, szczególnie przy stemplowaniu, eksportowaniu i drukowaniu zdjęć do pliku?

[...]

Macie jakieś doświadczenia czy LR zacznie płynie działać na takim sprzęcie?
    Z mojego doświadczenia Lightroomowi bardzo pomogło włożenie dysku SSD do komputera. Na SSD mam posadzony system oraz bazy lightroomowe (pliki .lrcat wraz z podglądami plików), natomiast RAW-y siedzą na normalnym HDD. Reszta konfiguracji dość podoba (i7, 4GB, system 64-bitowy).

Komentarz

• Dzygit-Dublin
      Uzależniony
      • 2005
      • 754

witam

glupie pyatnie

Ja dopiero zacząłem przekonywać się do lighrooma przy masowej obróbce rawow z rajdu np 350 do 400 sztuk.
      Bardzo fajna opcja jest praca na 2 monitorach w lighroomie.
      pytanie brzmi :
      Czy idzie przypisać zapisywanie zdjęć pod dany przycisk skrót jakiś / funkcja eksportu - szukałem ale ślepy jestem a to by mi zaoszczędziło parę godzin na miesiąc.

Darek
      pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• mcno
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 23

Funkcja eksportu: ctrl + shift + E

Komentarz

• Dzygit-Dublin
          Uzależniony
          • 2005
          • 754

Zamieszczone przez mcno
          Funkcja eksportu: ctrl + shift + E
          dzieki sprawdzę w domu
          Zle się wyraziłem ale chodzi mi jak masz 2 ustawienia exportu np web 800*600 i high print czy każdy tryb może być przypisany do innego skrótu.

Dzieki
          Darek
          pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• MaciekH
            Uzależniony
            • 2006
            • 662

Przeciez jak już masz zapisane presety exportu to klikniecie go 3 sec...
            20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Dzygit-Dublin
              Uzależniony
              • 2005
              • 754

Zamieszczone przez MaciekH
              Przeciez jak już masz zapisane presety exportu to klikniecie go 3 sec...
              MaciekH ja próbuje organizować prace i zastanawiam się czy jest taka możliwość bo nie znalazłem żeby przypisać.... jak np w cs akcje.

wiem ze to 3sek lub więcej zależy jak jeszcze menu rozwija się ułoży bo doprowadza mnie czasami do szewskiej pasji :P
              3x 400 = 1200/ 60 = 20 min klikania

wiem ze to głupota ale jak mogę sobie skrócić siedzenie nad fotami o 20min to był bym bardzo zadowolony.
              Lighroom vs CS to i tak przepaść czasowa na plus dla mnie bo w CS siedziałem po 3 dni nad rajdem czasami.

Pozdrawiam
              Darek

Komentarz

• molsar
                Bywalec
                • 2006
                • 216

Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
                dzieki sprawdzę w domu
                Zle się wyraziłem ale chodzi mi jak masz 2 ustawienia exportu np web 800*600 i high print czy każdy tryb może być przypisany do innego skrótu.

Dzieki
                Darek
                nie ma takiego skrotu.
                mozesz np. szybko eksportowac poprzez "ostatnio wybrany preset exportu"
                Command + Option + Shift + E
                Ctrl + Alt + Shift + E
                co powoduje natychmiastowy export (bez pokazywania okna presetow exportu).

Komentarz

• MaciekH
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 662

wiem ze to 3sek lub więcej zależy jak jeszcze menu rozwija się ułoży bo doprowadza mnie czasami do szewskiej pasji :P
                  Ctrl+A najpierw i wtedy nie musisz 400 razy klikać:P Nawet jeśli każde z 400zdjęć chcesz zapisać w 3 roznych wersjach to 3x 3sec=9sec:P Pozniej już tylko czekać aż to przemieli:P
                  Chyba że ja czegoś nie rozumiem i każde zdjęcie chcesz z innym presetem?

Rozumiem o co Ci chodzi, ale wydaje mi się że już sama obecność presetów zapisywania to mega przyspieszenie całego procesu, aczkolwiek możliwość przypisania do nich jeszcze skrótów byłaby mile widziana, a na dzień dzisiejszy chyba nie możliwa...
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Przypadkiem znalazłem:

Ostatnio edytowany przez MaciekH; 5166. Powód: Automerged Doublepost
                  20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Dzygit-Dublin
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 754

Zamieszczone przez molsar
                    nie ma takiego skrotu.
                    mozesz np. szybko eksportowac poprzez "ostatnio wybrany preset exportu"
                    Command + Option + Shift + E
                    Ctrl + Alt + Shift + E
                    co powoduje natychmiastowy export (bez pokazywania okna presetow exportu).

Zamieszczone przez MaciekH
                    Ctrl+A najpierw i wtedy nie musisz 400 razy klikać:P Nawet jeśli każde z 400zdjęć chcesz zapisać w 3 roznych wersjach to 3x 3sec=9sec:P Pozniej już tylko czekać aż to przemieli:P
                    Chyba że ja czegoś nie rozumiem i każde zdjęcie chcesz z innym presetem?

Rozumiem o co Ci chodzi, ale wydaje mi się że już sama obecność presetów zapisywania to mega przyspieszenie całego procesu, aczkolwiek możliwość przypisania do nich jeszcze skrótów byłaby mile widziana, a na dzień dzisiejszy chyba nie możliwa...
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Przypadkiem znalazłem:

http://photographers-toolbox.com/pro...r.php?sec=main
                    Zapisuje tylko zwycięzców rożnych klas w rajdzie z rożnymi ustawieniami, reszta to full jpg na serwer .

jeszcze raz dzięki za linki pomęczę temat w domu.

Darek

Komentarz

• MaciekH
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 662

Sprawdziłem drugi link, całkiem przydatna wtyczka przy optymalizowaniu pod swoje potrzeby lightroom'a (można zmodyfikować KAŻDY skrót który jest w programie i dodać swoje skróty do opcji które ich nie mają), ale niestety do konkretnego presetu nie da się nią chyba przypisać skrótu, nawet w pełnej wersji. Napisałem do autora, może coś podopowie

Komentarz

• allxages
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2549

Zaznacz te 400 zdjec i wtedy daj eksport i juz.

Komentarz

• _igi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2035

Zamieszczone przez Merde
                          Jakby sami mieli oryginały
                          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• vaas
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 136

Nowe wersje Lightroom i Camera Raw - release candidate
                            Adobe Labs:
                            Lightroom 3.4 RC

i Camera Raw 6.4 RC
                            Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
                            Flickr Facebook

Komentarz

• wig
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 45

proszę o podpowiedź - chcę kupić w celu lepszego poznania programu LR3 książkę Scotta Kelby - ,,Sekrety Cyfrowej Ciemni Lightroom '' - sa na rynku wersje oparte na LR 2 oraz nowa wersja LR 3. Jeżeli znacie obydwie wersje - proszę o podpowiedź, która jest z praktycznego punktu widzenia lepiej napisana ? Logika podpowiada, że najnowsza, ale szukałem w księgarniach i żadnej wersji nie znalazłem, aby popatrzeć na zawartość, porównać.
                              dziękuję za sugestie

Komentarz

• strideer
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1905

Zamieszczone przez wig
                                proszę o podpowiedź - chcę kupić w celu lepszego poznania programu LR3 książkę Scotta Kelby - ,,Sekrety Cyfrowej Ciemni Lightroom '' - sa na rynku wersje oparte na LR 2 oraz nowa wersja LR 3. Jeżeli znacie obydwie wersje - proszę o podpowiedź, która jest z praktycznego punktu widzenia lepiej napisana ? Logika podpowiada, że najnowsza, ale szukałem w księgarniach i żadnej wersji nie znalazłem, aby popatrzeć na zawartość, porównać.
                                dziękuję za sugestie
                                Od Kelby'ego lepsze książki to Martin Evening "Adobe Photoshop Lightroom 2" (nie wiem czy jest już wydanie do wersji 3) lub David duChemin "Pracując nad kadrem" (z tym że tutaj autor omawia sposoby wywoływania zdjęć w module Develop, bez poruszania co można zrobić w innych modułach programu).

Komentarz

Pracuję...