Kolory i jeszcze raz kolory w Camera Raw

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • osb
    • 2010
    • 5

Kolory i jeszcze raz kolory w Camera Raw

Witam serdecznie,

jestem tutaj nowy i na wstepie chcialem przywitac sie :-) oraz zaznaczyc, ze nie udalo mi sie odnalezc konkretnej rady w sprawie mojego problemu na CB :-)

A problem jest pewnie znany...

Otoz chodzi o kolory w Camera RAW. Posiadam Canona 450D i "oryginalna" kolorystyke w RAW mam tylko w programie Digital Photo Professional...no i w jpgach. Jednak soft Canona mi nie podchodzi i chcialbym obrabiac RAWy w Camera Raw, a tam zupelnie inaczej wyglada kolorystyka zdjec (nienaturalnie). Sciagalem juz rozne profile ze strony Adobe i na wszystkich te kolory sa przeklamane. Oczywiscie moge samemu zrobic reczna kalibracje, ale niestety nie mam mozliwosci zrobienia tego lepiej niz "na oko".

I teraz nasuwaja mi sie pytania:
    1) czy ktos moze ma profil stricte do Canona 450D? Czy w ogole jest cos takiego?
    2) jak mozna inaczej rozwiazac ten problem? jak mozna w ogole poradzic sobie z takimi przeklamaniami?

Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za wszelkie rady i sugestie
  • NawaShibari
    Coś już napisał
    • 2008
    • 59

Zauważyłem dokładnie do samo - ale w moim przypadku pomogła zabawa z vibrance i saturation - oczywiście wcześniej inne suwaki i gałki, jakieś krzywie, kontrasty, bilanse bieli itp odpowiednio poustawiane...

Komentarz

• _invictus
      Bywalec
      • 2006
      • 143

może nie oglądaj wcześniej raw'ów w dpp/jpg tylko importuj rawy za profilem zeroed i od podstaw "koloruj" zdjęcie ...?

Komentarz

• Mellan
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1851

Zamieszczone przez osb
        ..2) jak mozna inaczej rozwiazac ten problem?...
        Najprościej to wywoływać w DPP i eksportować do shopa, gdzie otwiera się w ACR i tam kontynuować. To komplikuje proces, wiem, ale faktycznie profile ACR produkują kolory nieco inne niż DPP.
        Czasem tak robię.
        C-F-K - forever

Komentarz

• osb
          • 2010
          • 5

Zamieszczone przez _invictus
          może nie oglądaj wcześniej raw'ów w dpp/jpg tylko importuj rawy za profilem zeroed i od podstaw "koloruj" zdjęcie ...?
          A gdzie mozna znalezc/uruchomic ten profil zeroed?

Co do sposobu Mellana, to jest to jakies rozwiazanie...ale chyba nie na dluzsza mete i wiecej zdjec.

A moze polecacie jakis inny dobry, najlepiej darmowy, program do obrobki RAWow? W czym Wy sie bawicie? Mam Lightrooma, juz nie pamietam jaka wersja, i z kolorami taki sam problem jak ACR (to chyba zreszta ten sam silnik) :-(

Komentarz

• dinderi
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3028

Zamieszczone przez osb
            1) czy ktos moze ma profil stricte do Canona 450D? Czy w ogole jest cos takiego?
            2) jak mozna inaczej rozwiazac ten problem? jak mozna w ogole poradzic sobie z takimi przeklamaniami?
            Prawidłowa odpowiedź jest tylko jedna i znajduje się w Lekcja 5: Zakładka #7 Camera Calibration tego tematu: http://canon-board.info/showthread.php?t=55279
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            OSB, ACR i Lightroom to dokładnie ten sam skyrypt z innym interface'm. Njalepszy, darmowy program do Rawów to DPP.
            Ostatnio edytowany przez dinderi; 28157. Powód: Automerged Doublepost
            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
            09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• jinks
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2178

Profil najbardziej zbliżony do dpp to adobe standard. W chwili obecnej jest to już któraś z kolei wersja tego profilu. Mi osobiście najbardziej odpowiada wersja pierwsza zrobiona jak wyszło ACR 4.6 - czyli ostatnia pod photoshopa CS3. Z ACR-em trzeba się trochę oswoić i efekty są na prawdę bardzo dobre. Mimo to i tak uwielbiam obrazki jakie daje DPP. Jeśli tylko mam czas wolę wywołać w DPP i dalszą obróbkę robić w photoshopie.

Profile nie do końca rozwiązują problem z kolorystyką. DPP ma po prostu lepszą separację koloru. Widać to szczególnie na odbitkach. Na monitorach, szczególnie LCD różnice są często bardzo subtelne. Większość osób jet zakochana w lightroomie/acr i nawet nie dopuszczają myśli, że dpp może dawać lepsze kolory. W przypadku gdy ktoś nie jest zadowolony z obrazka jaki zwracają te aplikacje zawsze będą polecać wykonanie indywidualnego profilu lub zarzucą brak umiejętności w obsłudze programuWybór należy do ciebie. Ważne, że jest z czego wybierać
              Miłego dnia
              moja www

Komentarz

• airhead
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2495

a ja polecam w "kalibracji" camera standard
                Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• szwayko
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2085

Najprostsza rada na kolory to oswoic sie z DPP.
                  frickr FB
                  www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Sober
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 513

Zamieszczone przez airhead
                    a ja polecam w "kalibracji" camera standard
                    Zgadzam się, chyba najbardziej naturalnie to wychodzi... aczkolwiek trochę blado - ale od czego są inne suwaki?

Zamieszczone przez szwayko
                    Nawet próbowałem ostatnio, ale wytrzymałem z tym dziadostwem może z 30 minut ;-)

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez jinks
                      Profil najbardziej zbliżony do dpp to adobe standard.
                      a jako wyjsciowy do "oswojenia" ACR/LR absolutnie najlepszy jest Neutral, w ktory daje kolosalny zapas dla konwersji tonalnych. robiac do niego zerowy preset (zwiekszajacy kontrast i nasycenie barw) mozna w momencie zgrania fot z aparatu miec w LR znakomita surowke do dalszej pracy.

Zamieszczone przez jinks
                      Profile nie do końca rozwiązują problem z kolorystyką. DPP ma po prostu lepszą separację koloru. Widać to szczególnie na odbitkach. Na monitorach, szczególnie LCD różnice są często bardzo subtelne.
                      w konwerterach Adobe trzeba pamietac, zeby nie ruszac za mocno Saturation a zamiast tego korzystac z Vibrance. bo to pierwsze to takie go*, ktore robi korekte liniowo, przez co bardzo latwo jara kanaly i psuje przejscia tonalne. przy Vibrance jest OK. nie jest to wciaz az tak fajne jak to co robi DPP (ktory ma, zgadzam sie w pelni, przecudnie soczyste kolory), ale przy odrobinie wprawy mozna sobie dac rade.

Zamieszczone przez jinks
                      Większość osób jet zakochana w lightroomie/acr i nawet nie dopuszczają myśli, że dpp może dawać lepsze kolory.
                      lepszosc to jest rzecz subiektywna. DPP latwo uzyskac mocne, soczyste barwy i plynne przejscia tonalne. natomiast czy na pewno lepsze? one na pewno zwracaja uwage jak sie czlowiek odklei od ACR/LR (bo sa po zauwazalnie inne), ale juz z tym znakiem nierownosci to bym sie nie rozpedzal...

robilem osobiscie kilka podejsc do DPP i za kazdym razem decyzja byla uzalezniona od zwyklej oceny: wywoluje po 10-20 zdjec w DPP/LR tak, jak mi sie w obu przypadkach najbardziej podoba (na oko: bez przyzadow, tylko na wlasny osad). potem po 2-3 dniach przerwy siadam i ogladam kazda pare konwersji i wybieram to zdjecie, ktore mi sie bardziej podoba.

w zadnym z takich turniejow DPP nie zdobyl przewagi wykraczajacej poza margines bledu statystycznego. a biorac pod uwage dodatkowe funkcje LR (katalogowanie i filtrowanie, bo to glownie o to chodzi w tym programie) to po prostu nie widze zachety do zmiany workflow na DPP przy 50.000 w znacznej czesci otagowanych juz fotografii.

polecam taki eksperyment samodzielnie

last but not least... wybor miedzy DPP a LR to tez wybor miedzy aplikacja darmowa, bo dodana standardowo do aparatu, a kombajnem kosztujacym 300 EUR (no dobra, 240 EUR obecnie w promocji). to nie tylko kwestia tego co sie bardziej podoba, ale czy te dutki przyniosa wymierne korzysci
                      www albo tez flickr

Komentarz

• jacula
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 319

Zamieszczone przez szwayko
                        Oswoić się to nie problem. DPP bardzo mi odpowiada. Jest prosty, co znacznie ułatwia zwykłą obróbkę. LR/ACR ma jednak znaczną przewagę nad DPP - wyciąganie cienie i świateł. W DPP też są te suwaki, ale lepiej ich nie używac. Shadows w DPP powoduje masakryczne spłaszczenie i wyblaknięcie obrazu, podczas gdy w LR efekty są bardzo naturalne i miłe dla oka. Niestety LR chyba nigdy nie da kolorów takich, jak DPP. Chyba jedyny sposób żeby mieć kolory DPP i sposób obróbki ACR to eksport z DPP do PS, jak już ktoś pisał... Szkoda, że Canon nie pokusi się o lepsze narzędzie do obróbki (płatne).

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez jacula
                          Szkoda, że Canon nie pokusi się o lepsze narzędzie do obróbki (płatne).
                          Albo Adobe o porządne profile, nie te buble które dali jakiś czas temu.
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• UrGuR
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 300

A mi właśnie odpowiadają te surowe kolory po otwarciu rawa w acr. I tak ja decyduję jak będą wyglądały ostateczne kolory na zdjęciu, a startując od takiej surówy łatwiej dobrać optymalne (pożądane) wartości, bo nie odnosimy się do żadnych konkretnych ustawień tylko do swoich odczuć estetycznych. Przynajmniej ja tak to widzę.
                            https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
                            C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Komentarz

• jacula
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 319

Tylko czasem nie ma czasu żeby np. dla 300 zdjęć bawić się suwaczkami i ustawiać odpowiednio kolory. W DPP są picture styles i one daja wiele mozliwosci kolorystycznych zawsze z takimi samymi efektami, niezaleznie od sceny.
                              Czy ktos wie czy da sie wyeksportowac rawa z DPP do PS (acr), bo mi eksportuje, ale otwiera go jako tiffa a nie rawa w acr. Albo moze jest jakas szansa zeby w DPP zapisywac jako dng?

Komentarz

Pracuję...