Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Spróbuję jak będę mieć jakiś napływ chęci bo walczę z tym od 3 dni i chyba już wszystkie opcje wykorzystałem eksportu. Dzisiaj jeszcze odpaliłem RAW'A po korekcie w LR w ACR i niby ustawienia odczytał z LR ale ostrość zbliżona do JPG po eksporcie z LR. W związku z tym mam obawy, iż LR mocno przekłamuje na podglądzie w DEVELOP. Zresztą z barwami i jasnością jest podobnie. W porównaniu z tym co widzę w ACR to LR ma tendencję do sztucznego przyciemniania zdjęć i przez to po otwarciu w ACR wartość ekspozycji jest przesadzona o jakieś 0.2 - 0.3 EV. Nasycenie tez musiałem zmniejszyć
Hej, chcę zrobić format i zainstalować wszystko od podstaw. Mam do was pytanie, czy jak zrobię zwykły backup to po reinstalce będę mógł przywrócić LR z katalogami i wszystkim innym (ustawienia) jak mam do tej pory? Czy muszę zrobić coś jeszcze?
pozdrawiam
Podpowiedzcie, czy przy zmianie wartości parametru exposure w panelu develop, gdy zmian dokonuje strzałką w góre i w dół, można zmienić wartość przeskoku. U mnie jest to 0,10 wartości i trochę mnie to wkurza. Jeśli można to regulować to jak. Mam na myśli oczywiście przeskok wartości podczas użycia strzałek ewentualnie scrollem.
darecky, wszystko zależy od tego co robiłeś ze zdjęciami. Jeżeli np. używałeś specyficznych (własnych) profili kolorystycznych, to równie je musisz skopiować i wgrać po reinstalce. Jeżeli nie, to kopia biblioteki wystarczy. Możliwe, że LR zapyta Cie o lokalizację plików raw, ale to jednym kliknięciem się załatwia. Oczywiście musisz zrobić kopie presetów, tych z modułu develop, eksportu, importu, ustawienia galerii internetowych, jeżeli takich używasz.
Presety możesz ręcznie kopiować lub skopiować konkretne katalogi z lokalizacji gdzie jest zainstalowany LR.
U mnie jest tak:
C:\Users\Marek\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom i tam masz
Develop presets, Export presets ...
Profile (Camera Profile) o ile masz swoje:
C:\Users\Marek\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\Cam eraProfiles\
Wielkie dzieki backninja. W weekend zamierzam przeorac dysk. Wlasnych profili nie mialem a jedynie praca na rawach wiec pewnie tragedii nie Będzie. Pozdrawiam
Podpowiedzcie, czy przy zmianie wartości parametru exposure w panelu develop, gdy zmian dokonuje strzałką w góre i w dół, można zmienić wartość przeskoku. U mnie jest to 0,10 wartości i trochę mnie to wkurza. Jeśli można to regulować to jak. Mam na myśli oczywiście przeskok wartości podczas użycia strzałek ewentualnie scrollem.
Strzałka w górę/dół z wciśniętym klawiszem Shift: zmiana ekspozycji o 0,33
Strzałka w górę/dół z wciśniętym klawiszem Alt: zmiana ekspozycji o 0,02
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
czy LR dołączany do Samsungów to pełna wersja czytająca RAWy także z Canonów?
Nigdy nie miałem w ręku LR "samsungowego" to się wypowiem Nie ma wersji LR przeznaczonego tylko do jednego modelu/producenta aparatów. To i za przeproszeniem nef'y przeczyta
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Zastanawia mnie pewna sprawa. Mianowicie, gdy korzystałem z DPP to tam było tak, że tylko pliki RAW można było dowolnie obrabiać, przy JPGach cała pierwsza zakładka (ekspozycja, balans bieli i in.) była nieaktywna. Teraz gdy zacząłem korzystać z LR, zauważyłem, że bez względu na rodzaj pliku RAW czy JPG, można wykonywać wszystkie działania, które w DPP były nieaktywne. Pytanie moje zatem brzmi, co zyskuje w tej sytuacji robiąc RAWy, jeśli JPGi mogę w pełni "obrabiać"?
Zastanawia mnie pewna sprawa. Mianowicie, gdy korzystałem z DPP to tam było tak, że tylko pliki RAW można było dowolnie obrabiać, przy JPGach cała pierwsza zakładka (ekspozycja, balans bieli i in.) była nieaktywna. Teraz gdy zacząłem korzystać z LR, zauważyłem, że bez względu na rodzaj pliku RAW czy JPG, można wykonywać wszystkie działania, które w DPP były nieaktywne. Pytanie moje zatem brzmi, co zyskuje w tej sytuacji robiąc RAWy, jeśli JPGi mogę w pełni "obrabiać"?
To weź dla tej samej sceny zrob raw i jpg. Na obu wyciągnij coś z cieni albo przygaś światła. Jeśli nie zobaczysz różnicy, zapomnij o raw, szkoda miejsca na karcie.
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
straszne pytanie - "można" w tym przypadku różni się od "można" i to znacznie - trzeba poczytać trochę (teorii) w internetach - abonament na googla odnowić
tak na szybko
14 bitów na kolor
dane bez kompresji stratnej
balans bieli można zmieniać bezkarnie czyli bez jakiegokolwiek wpływu na jakość obrazka (w jotpegu to tak nie działa nawet jak suwak w sofcie jest)
większość zmian - zmiany ekspozycji, edycja krzywej, edycja koloru na poziomie raw nie prowadzi do takich strat na jakości jak edycja jotpega
z drugiej strony jotpegi z puszki są często bardzo przyzwoite i osiągnięcie podobnego efektu może być poza zasięgiem poczatkującego obrabiatora (ale zawsze jest jeszcze dpp czy wywołanie rawa w korpusie więc można się ratować wywołując rawa tak jakby zrobił to anonimowy inżynier firmy canon) stąd tyle koszmarków edycyjnych prezentowanych w internetach.
z trzeciej strony jak obrabiator będzie psuł jotpega to pewnie też wyjdzie koszmarek - jeszcze większy niz z obróbki rawa
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Komentarz