Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crazy
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1554

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Nie wiem i już przestałem szukać przyczyny
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez crazy
      Ja widzę także spadek ostrości po eksporcie
      A załadowanie zdjęcia do Photoshopa przez CTRL+E?

Dziwna sprawa, u mnie ostrość (jeśli by się bawić w pixel peeping) jest raczej na korzyść Photoshopa...
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• crazy
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1554

Nie używam Photoshopa ale jutro sprawdzę
        Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Tomeq
          • 2015
          • 4

Spróbuję jak będę mieć jakiś napływ chęci bo walczę z tym od 3 dni i chyba już wszystkie opcje wykorzystałem eksportu. Dzisiaj jeszcze odpaliłem RAW'A po korekcie w LR w ACR i niby ustawienia odczytał z LR ale ostrość zbliżona do JPG po eksporcie z LR. W związku z tym mam obawy, iż LR mocno przekłamuje na podglądzie w DEVELOP. Zresztą z barwami i jasnością jest podobnie. W porównaniu z tym co widzę w ACR to LR ma tendencję do sztucznego przyciemniania zdjęć i przez to po otwarciu w ACR wartość ekspozycji jest przesadzona o jakieś 0.2 - 0.3 EV. Nasycenie tez musiałem zmniejszyć

Komentarz

• darecky
            Początki nałogu
            • 2008
            • 256

Hej, chcę zrobić format i zainstalować wszystko od podstaw. Mam do was pytanie, czy jak zrobię zwykły backup to po reinstalce będę mógł przywrócić LR z katalogami i wszystkim innym (ustawienia) jak mam do tej pory? Czy muszę zrobić coś jeszcze?
            pozdrawiam

Komentarz

• domelek
              Coś już napisał
              • 2011
              • 71

Podpowiedzcie, czy przy zmianie wartości parametru exposure w panelu develop, gdy zmian dokonuje strzałką w góre i w dół, można zmienić wartość przeskoku. U mnie jest to 0,10 wartości i trochę mnie to wkurza. Jeśli można to regulować to jak. Mam na myśli oczywiście przeskok wartości podczas użycia strzałek ewentualnie scrollem.

Komentarz

• blackninja
                Początki nałogu
                • 2007
                • 378

darecky, wszystko zależy od tego co robiłeś ze zdjęciami. Jeżeli np. używałeś specyficznych (własnych) profili kolorystycznych, to równie je musisz skopiować i wgrać po reinstalce. Jeżeli nie, to kopia biblioteki wystarczy. Możliwe, że LR zapyta Cie o lokalizację plików raw, ale to jednym kliknięciem się załatwia. Oczywiście musisz zrobić kopie presetów, tych z modułu develop, eksportu, importu, ustawienia galerii internetowych, jeżeli takich używasz.
                Presety możesz ręcznie kopiować lub skopiować konkretne katalogi z lokalizacji gdzie jest zainstalowany LR.
                U mnie jest tak:

C:\Users\Marek\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom i tam masz
                Develop presets, Export presets ...

Profile (Camera Profile) o ile masz swoje:
                C:\Users\Marek\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\Cam eraProfiles\
                Ostatnio edytowany przez blackninja; 13110.
                Marki trzy.

Komentarz

• darecky
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 256

Wielkie dzieki backninja. W weekend zamierzam przeorac dysk. Wlasnych profili nie mialem a jedynie praca na rawach wiec pewnie tragedii nie Będzie. Pozdrawiam

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez domelek
                    Podpowiedzcie, czy przy zmianie wartości parametru exposure w panelu develop, gdy zmian dokonuje strzałką w góre i w dół, można zmienić wartość przeskoku. U mnie jest to 0,10 wartości i trochę mnie to wkurza. Jeśli można to regulować to jak. Mam na myśli oczywiście przeskok wartości podczas użycia strzałek ewentualnie scrollem.
                    Strzałka w górę/dół z wciśniętym klawiszem Shift: zmiana ekspozycji o 0,33
                    Strzałka w górę/dół z wciśniętym klawiszem Alt: zmiana ekspozycji o 0,02
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• lux
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 271

czy LR dołączany do Samsungów to pełna wersja czytająca RAWy także z Canonów?
                      =============
                      www.fotolux4.blogspot.com/

Komentarz

• Eberloth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2663

Zamieszczone przez lux
                        czy LR dołączany do Samsungów to pełna wersja czytająca RAWy także z Canonów?
                        Nigdy nie miałem w ręku LR "samsungowego" to się wypowiem Nie ma wersji LR przeznaczonego tylko do jednego modelu/producenta aparatów. To i za przeproszeniem nef'y przeczyta
                        Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                        Fumare humanum est!

Komentarz

• domelek
                          Coś już napisał
                          • 2011
                          • 71

Zamieszczone przez Merde
                          Strzałka w górę/dół z wciśniętym klawiszem Shift: zmiana ekspozycji o 0,33
                          Strzałka w górę/dół z wciśniętym klawiszem Alt: zmiana ekspozycji o 0,02
                          Dzięki Merde, domyślam się, że nie można samemu określić wartość tego przeskoku prawda?
                          Ostatnio edytowany przez domelek; 43065.

Komentarz

• PMP
                            Bywalec
                            • 2012
                            • 131

Zastanawia mnie pewna sprawa. Mianowicie, gdy korzystałem z DPP to tam było tak, że tylko pliki RAW można było dowolnie obrabiać, przy JPGach cała pierwsza zakładka (ekspozycja, balans bieli i in.) była nieaktywna. Teraz gdy zacząłem korzystać z LR, zauważyłem, że bez względu na rodzaj pliku RAW czy JPG, można wykonywać wszystkie działania, które w DPP były nieaktywne. Pytanie moje zatem brzmi, co zyskuje w tej sytuacji robiąc RAWy, jeśli JPGi mogę w pełni "obrabiać"?
                            Z bliska i z daleka

Komentarz

• Eberloth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2663

Zamieszczone przez PMP
                              Zastanawia mnie pewna sprawa. Mianowicie, gdy korzystałem z DPP to tam było tak, że tylko pliki RAW można było dowolnie obrabiać, przy JPGach cała pierwsza zakładka (ekspozycja, balans bieli i in.) była nieaktywna. Teraz gdy zacząłem korzystać z LR, zauważyłem, że bez względu na rodzaj pliku RAW czy JPG, można wykonywać wszystkie działania, które w DPP były nieaktywne. Pytanie moje zatem brzmi, co zyskuje w tej sytuacji robiąc RAWy, jeśli JPGi mogę w pełni "obrabiać"?
                              To weź dla tej samej sceny zrob raw i jpg. Na obu wyciągnij coś z cieni albo przygaś światła. Jeśli nie zobaczysz różnicy, zapomnij o raw, szkoda miejsca na karcie.
                              Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                              Fumare humanum est!

Komentarz

• jaś
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 2601

straszne pytanie - "można" w tym przypadku różni się od "można" i to znacznie - trzeba poczytać trochę (teorii) w internetach - abonament na googla odnowić

tak na szybko
                                14 bitów na kolor
                                dane bez kompresji stratnej
                                balans bieli można zmieniać bezkarnie czyli bez jakiegokolwiek wpływu na jakość obrazka (w jotpegu to tak nie działa nawet jak suwak w sofcie jest)
                                większość zmian - zmiany ekspozycji, edycja krzywej, edycja koloru na poziomie raw nie prowadzi do takich strat na jakości jak edycja jotpega

z drugiej strony jotpegi z puszki są często bardzo przyzwoite i osiągnięcie podobnego efektu może być poza zasięgiem poczatkującego obrabiatora (ale zawsze jest jeszcze dpp czy wywołanie rawa w korpusie więc można się ratować wywołując rawa tak jakby zrobił to anonimowy inżynier firmy canon) stąd tyle koszmarków edycyjnych prezentowanych w internetach.
                                z trzeciej strony jak obrabiator będzie psuł jotpega to pewnie też wyjdzie koszmarek - jeszcze większy niz z obróbki rawa
                                Jestem szumofobem
                                S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

Pracuję...