Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adino
    Początki nałogu
    • 2008
    • 404

usunąłem wszystko przeinstalowałem i nic nie pomogło ((( trudno chyba poświęcić troche czasu na przeinstalowanie systemu (((

Komentarz

• mescalito
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 20

Jest jakiś patent żeby zaimportować RAW z 5D mkII do LR2?

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez mescalito
        Jest jakiś patent żeby zaimportować RAW z 5D mkII do LR2?
        Po raz tysięczny i pierwszy: tak, przekonwertować do dng darmowym narzędziem od Adobe.
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• ppawcio
          Coś już napisał
          • 2008
          • 98

czy da się jakoś zrobić, aby z obrazkiem, który jest przy eksporcie wrzucany jako watermark nic się nie działo - w sensie nie zmieniała się jakość a przede wszystkim rozmiar? Bo pomału staje się dla mnie uciążliwe eksportowanie zdjęć, a potem odpalanie windowsa żeby podpis dorzucić

Komentarz

• StaryHerman
            • 2010
            • 2

Witam
            natomiast ja proszę o pomoc
            jak w LR zrobić podpis zdjęcia np foto by .....

Komentarz

• tomik23
              Coś już napisał
              • 2007
              • 95

Zamieszczone przez StaryHerman
              Witam
              natomiast ja proszę o pomoc
              jak w LR zrobić podpis zdjęcia np foto by .....

Klikasz na zdjęcie prawy myszki -> export -> szukasz watermarking tam rozwijasz select - klikasz edit watermarks
              lub
              Menu górne -> edit -> edit Watermrks

Komentarz

• Matias
                Coś już napisał
                • 2004
                • 98

Chciałbym "cofnąć" o godzinę datę wykonania grupy zdjęć, mam na myśli dane zapisane w exif. Czy coś takiego jest możliwe w lightroomie? A może w innym programie?
                mój blog
                mój poradnik fotograficzny na Youtube

Komentarz

• tomik23
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 95

Zamieszczone przez Matias
                  Chciałbym "cofnąć" o godzinę datę wykonania grupy zdjęć, mam na myśli dane zapisane w exif. Czy coś takiego jest możliwe w lightroomie? A może w innym programie?

Rozwiązanie z lightrooma.
                  Zakładka Library lub klikasz g - podgląd wszystkich miniaturek, zaznaczasz interesujące Cię zdjęcia.
                  Z prawej strony masz dane dotyczące zdjęć, szukasz praktycznie na samym dole "Capture Time" klikasz w ikonkę z prawej strony.
                  Pojawia się okno "Edit Capture Tiem", zaznaczasz radio button - Shift by set number of hours (time zone adjust) pojawia się select obok "Correcter Time"
                  Ustawiasz za pomocą tego selecta czas -/+
                  Klikasz "Change All" i zrobione.

Komentarz

• wiktor2323
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1290

Panowie szybkie pytanie. Mam zdjęcia na dysku zewnętrznym które były obrobione ale nie wywołane. W między czasie zrobiłem format i skopiowałem katalog LR w którym sa zapisane ustawienia suwaczków do danych fotek. Po zainstalowaniu Lr wczytałem ten katalog i tu pojawia się problem, ponieważ dysk wcześniej był oznaczony jako partycja G i w LR widnieje ta partycja i zdjecia, jednak pisze że nie można wywołać zdjęć ponieważ partycja jest niedostępna. Da się zmienić w LR zeby to co było uprzednio na G czytało z dysku J ? Co z tym zrobić?
                    Facebook

Komentarz

• ces
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 37

Jak klikniesz prawym na niedostępny folder jest opcja find folder

Wysłano z HTC Desire Cyanogenmod 7
                      Galeria na CB

Komentarz

• kromka1983
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 51

Zamieszczone przez wiktor2323
                        Panowie szybkie pytanie. Mam zdjęcia na dysku zewnętrznym które były obrobione ale nie wywołane. W między czasie zrobiłem format i skopiowałem katalog LR w którym sa zapisane ustawienia suwaczków do danych fotek. Po zainstalowaniu Lr wczytałem ten katalog i tu pojawia się problem, ponieważ dysk wcześniej był oznaczony jako partycja G i w LR widnieje ta partycja i zdjecia, jednak pisze że nie można wywołać zdjęć ponieważ partycja jest niedostępna. Da się zmienić w LR zeby to co było uprzednio na G czytało z dysku J ? Co z tym zrobić?
                        Zakładam, że pracujesz na windowsie....
                        Klikasz na Mój komputer prawym klawiszem myszy i wybierasz zarządzaj.
                        Później klikasz po lewej stronie na Magazyn>>zarządzanie dyskami.
                        Następnie wybierasz interesujący Cię dysk (musi być w tej chwili podpięty) klikasz PKM i wybierasz Zmień literę dysku lub ścieżki... Zmiana dysku J na G.

Pozdrawiam

Komentarz

• wiktor2323
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1290

DziękujeNie sądziłem że to będzie takie proste :P
                          Facebook

Komentarz

• spr
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 83

StaryHerman
                            library -> export...->watermarking -> stawiasz "ptaszka" przy watermark -> rozwijasz listę i dajesz edit watermarks. reszte bedziesz wiedział co zrobić
                            L-dorado
                            blog

Komentarz

• gandalf23
                              • 2009
                              • 6

Mam pytanko. Wczoraj po obróbce w LR3 eksportowałem zdjęcia do *.jpg i do *.tif Po konwersji zdjęcia niestety różniły się w odbiorze - tj. tif-y były mniej nasycone i kontrastowe niż jpg-i i to w bardzo widocznym stopniu. Zaznaczę, że jpg-i były takie, jak widać zdjęcia w trakcie obróbki w module Develop w LR3, czyli poprostu tif-y zbladły

Z czego to może wynikać? Jak można zapanować nad tif-ami - tak, żeby były takie, jak widzę przy obróbce?

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12226

Zamieszczone przez gandalf23
                                Mam pytanko. Wczoraj po obróbce w LR3 eksportowałem zdjęcia do *.jpg i do *.tif Po konwersji zdjęcia niestety różniły się w odbiorze - tj. tif-y były mniej nasycone i kontrastowe niż jpg-i i to w bardzo widocznym stopniu. Zaznaczę, że jpg-i były takie, jak widać zdjęcia w trakcie obróbki w module Develop w LR3, czyli poprostu tif-y zbladły

Z czego to może wynikać? Jak można zapanować nad tif-ami - tak, żeby były takie, jak widzę przy obróbce?
                                ustawic odpowiednia przestrzen kolorow dla TIFF-ow.
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...