Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateuszw3
    Początki nałogu
    • 2009
    • 278

Żadnych pomysłów ?
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Komentarz

• Goranick
      Coś już napisał
      • 2009
      • 60

Zamieszczone przez mateuszw3
      Chce eksportować zdjęcie z LR...

Zaznaczę, że zdjęcia zostały również porozmieszczane do innych folderów niż były wcześniej ( zmiana nazwy, ilość zdjęć w jednym folderze itp. ).
      Nazwa zdjęcia pozostała taka sama, tylko nazwa folderu w którym się wcześniej znajdowało się zmieniała

A foldery które "zaginęły" są podświetlone czy wygaszone ze zn. zapytania?
      Jeśli są podświetlone, może spróbuj PPM i Update Folder Location.
      BDW ...trochę namieszałeś

Generalnie takie operacje jak opisałeś powinieneś robić z poziomu LR
      ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Komentarz

• mateuszw3
        Początki nałogu
        • 2009
        • 278

Zamieszczone przez Goranick
        A foldery które "zaginęły" są podświetlone czy wygaszone ze zn. zapytania?
        Jeśli są podświetlone, może spróbuj PPM i Update Folder Location.
        BDW ...trochę namieszałeś

Generalnie takie operacje jak opisałeś powinieneś robić z poziomu LR
        Foldery są wygaszone i ze znakiem zapytania. Gdy próbuje je odnaleźć i wreszcie znajduje folder gdzie takowe zdjęcia się znajdują pisze mi "The selected folder or a folder it contains is already in lightroom".

Co ciekawe, wcześniej nie było takiego problemu. Nie wiem czy to coś pomoże, ale zdjęcia są przechowywane na zew. dysku.

Kiedyś, dawno temu, robiłem podobną czynność na wew. dysku i nie było problemu
        Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
        www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Komentarz

• Goranick
          Coś już napisał
          • 2009
          • 60

...po "przeprowadzce" na zew. dysk twardy mam prawie wszystkie foldery niedostępne

Zaznaczę, że zdjęcia zostały również porozmieszczane do innych folderów niż były wcześniej ( zmiana nazwy, ilość zdjęć w jednym folderze itp. ).
          Czy nazwy tych nowych folderów są takie same jak starych - tych w bibliotece?
          Porównaj , które foldery ci zostały a które zniknęły. Czy np.nowe foldery na zewnętrznym nie są w folderach nadrzędnych o takiej samej nazwie jak folder nadrzędny w bibliotece LR. BTW - jest coś takiego jak "uaktualnienie (?) do folderu nadrzędnego - nie pamiętam jak to jest dokładnie z ang - PPM na folder i są tam opcje do wyboru (teraz jestem w pracy - sprawdzę w LR jeszcze wieczorem ), jest tez coś takiego jak "update folder location" albo coś podobnego - tylko nie wiem czy to działa na "zaginionych folderach"
          Kiedyś narobiłem sobie bałaganu w podobny sposób i jakoś to rozkminiłem. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba chodziło głównie o nazwy folderów i nazwy folderów do nich nadrzędnych i ich umiejscowienie.

Cóż, ...kombinuj

Komentarz

• allxages
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2549

Czy ktoś wie czy da się wyfiltrować/pokazać tylko te zdjęcia która posiadają snapshoty?

Komentarz

• namoamo
              Uzależniony
              • 2009
              • 928

Potrzebuję wywołać kilkadzieisąt zdjeć, ale w dwóch wersjach. Jednak zależy mi na zachowaniu ustawien dla każdego zdjęcia. Jak to zrobic aby te same rawy były w dwóch róznych folderach?(Bo to chyba jedyna możliwość zachowania ustawień?)
              Flickr

Komentarz

• Goranick
                Coś już napisał
                • 2009
                • 60

Zamieszczone przez namoamo
                Potrzebuję wywołać kilkadzieisąt zdjeć, ale w dwóch wersjach. Jednak zależy mi na zachowaniu ustawien dla każdego zdjęcia. Jak to zrobic aby te same rawy były w dwóch róznych folderach?(Bo to chyba jedyna możliwość zachowania ustawień?)
                Nie muszą być w dwóch rożnych folderach. Stwórz po prostu wirtualna kopię (swoją droga to możesz ich zrobić dowolna liczbę) Każda kopię możesz dowolnie edytować jak osobne zdjęcie

Komentarz

• Kagyu
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 26

ściągał ktoś ze strony adobe update do ver 3.3? zassałem już 2 razy i wypakować się nie chce
                  400D, MZ-5N, RZ67ProII Hung!

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

ja mam 3.4 RC i z malymi zgrzytami, ale dziala. czekam na wersje finalna, moze im troche lepiej wyjdzie...
                    www albo tez flickr

Komentarz

• mathom
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 428

Zamieszczone przez velviana
                      Witam !
                      Niestety, pech chciał,że padł mi system i nie mogę użyć presetu,jaki sobie zrobiłem sobie na podstawie tego zdjęcia.
                      Czy jest jakaś szansa,żeby zrobić tego identycznego preseta na podstawie tego rawa i wywołanego jpga ?
                      Tak, jeśli przy eksporcie do jpega nie wyciąłeś metadanych to wszystkie tam są. Napisałem kiedyś mały util do wyciągania ustawieć z jpega prosto do preseta. jak chcesz to Ci wyślę.
                      FF + L
                      Moje stocki
                      Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• Ciboq
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 91

kiedys napewno zadano już to pytanie ale nie moge tego znalezc wiec
                        przy otwarciu zdjęcia zauważyłem ze zostaje ono rozjaśnione, nie wiem czy jakieś inne parametry również, jasność najbardziej rzuca się w oczy o co w tym chodzi i jak to wyłączyć ??

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

Zamieszczone przez Ciboq
                          kiedys napewno zadano już to pytanie ale nie moge tego znalezc wiec
                          przy otwarciu zdjęcia zauważyłem ze zostaje ono rozjaśnione, nie wiem czy jakieś inne parametry również, jasność najbardziej rzuca się w oczy o co w tym chodzi i jak to wyłączyć ??
                          odpowiedz na to pytanie juz byla. setki, jesli nie tysiace razy...
                          www albo tez flickr

Komentarz

• velviana
                            Coś już napisał
                            • 2011
                            • 65

Zamieszczone przez mathom
                            Tak, jeśli przy eksporcie do jpega nie wyciąłeś metadanych to wszystkie tam są. Napisałem kiedyś mały util do wyciągania ustawieć z jpega prosto do preseta. jak chcesz to Ci wyślę.
                            Nie kasowałem metadanych w jpg-u.
                            Jakby dało się podesłać ten util to byłbym bardzo wdzięczny.
                            E-mail : [email protected]
                            Jeszcze raz dzięki!

Komentarz

• Jaca9
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 241

Gdzie można by znaleźć jakieś dodatki do Lightroom?

Komentarz

• dziobolek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2634

Zamieszczone przez Jaca9
                                Gdzie można by znaleźć jakieś dodatki do Lightroom?
                                http://www.google.com/search?hl=pl&c...&aqi=&aql=&oq=

http://www.google.com/search?hl=pl&c...qi=g1&aql=&oq=

Pozdrówka!
                                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

Pracuję...