Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zamieszczone przez robaczek
    Witajcie. Czy ktoś wie, w jakim programie ocenić zdjęcie gwiazdką, tak, żeby później ta ocena była też widoczna w lightroomie?
    Tak, wiemy - w lightroomie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• strideer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1905

Zamieszczone przez Merde
      Tak, wiemy - w lightroomie.
      Bridge też całkiem spoko.

Komentarz

• robaczek
        Coś już napisał
        • 2009
        • 61

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

Komentarz

• K@SI@
          • 2013
          • 2

Witam
          Mam pytanie odnośnie zakupu presetów do LR. Znalazłam kilka ciekawych ale niestety wszystkie są płatne nie w złotówkach ale w dolarach. Kompletnie nie wiem jak się zabrać za ich zakup. Czy może ktoś już kupował presety na własnie takich zagranicznych stronach?

Komentarz

• p0m
            Uzależniony
            • 2010
            • 698

K@SI@ - jak dla mnie kupno presetów jest trochę bezsensu - mnóstwo darmowych presetów można znaleźć na deviantarcie czy lightroomkillertips.com ... albo stworzyć coś samemu. i moim zdaniem ostatnia z propozycji jest najbardziej rozwijająca...
            ebe ebe

Komentarz

• Kuba1
              Uzależniony
              • 2010
              • 960

Zamieszczone przez K@SI@
              Witam
              Mam pytanie odnośnie zakupu presetów do LR. Znalazłam kilka ciekawych ale niestety wszystkie są płatne nie w złotówkach ale w dolarach. Kompletnie nie wiem jak się zabrać za ich zakup. Czy może ktoś już kupował presety na własnie takich zagranicznych stronach?
              No, niektórzy kupują od lat całkiem sporo na "zagranicznych stronach", może nie akurat presetów do LR, ale jakie to ma znaczenie? Skoro zadajesz takie pytanie, to moim zd. trzeba by zacząć od poznania podstawowych zasad bezpiecznego dokonywania zakupów online. Z pewnością warto założyć konto Paypal - większość szanujących się stron umożliwia skorzystanie z płatności Paypal, kupującego to nic nie kosztuje (kupując w cywilizowanym świecie, bo w biedolandach sprzedawcy potrafią doliczać dodatkową opłatę w przypadku niektórych opcji płatności).
              Jednak co do presetów do LR, to kolega wyżej już słusznie zauważył, że jest w sieci mnóstwo doskonałych darmowych presetów i szkoda naprawdę pieniędzy akurat na to, zwłaszcza, że każdy preset można modyfikować i zapisywać jako nowy ile dusza zapragnie.

Komentarz

• Merde
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez Kuba1
                większość szanujących się stron umożliwia skorzystanie z płatności Paypal, kupującego to nic nie kosztuje (kupując w cywilizowanym świecie, bo w biedolandach sprzedawcy potrafią doliczać dodatkową opłatę w przypadku niektórych opcji płatności).
                Tak samo jak płacenie w sklepie kartą debetową "nic nie kosztuje" :-)
                Kupujący płaci prowizję dla PayPala w cenie towaru. Cudów nie ma.
                Z moich skromnych doświadczeń wynika, że całkowity koszt dla sprzedającego to 3-4%.
                Do tego przewalutowanie odbywa się po kursie mniej korzystnym niż kantorowy.

Ale ogólnie PayPal jest OK, bardzo upraszcza i przyspiesza sprawę płatności zagranicznych.

Komentarz

• flankerp
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 636

Ja też tylko PayPalem płacę... Ale doradzam nie dołaczać karty kredytowej, bo można się zdziwić...W razie włamu
                  Co do kosztów to można się umówić... Zazwyczaj sprzedawca bierze na siebie...
                  Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• Kuba1
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 960

Zamieszczone przez Merde
                    Niekoniecznie tak jest. Tzn. jak inaczej zapłacić za usługę, produkt firmie zlokalizowanej w USA czy Nowej Zelandii? - tylko kartą. Płacąc za domeny czy hostingi mam tę samą cenę niezależnie od wybranej formy płatności, a do wyboru mam kartą na stronie (co i tak jest przez pośrednika), lub Paypalem - na jedno wychodzi, każdy pośrednik bierze prowizję od sprzedającego - wygoda kosztuje. Nie ma obowiązku płacenia kartą, ani sprzedawania na cały świat.. Można nic nie robić .

Zamieszczone przez Merde
                    Z moich skromnych doświadczeń wynika, że całkowity koszt dla sprzedającego to 3-4%.
                    Dokładnie tak jest, jak piszesz, czyli j.w. - wygoda kosztuje. Dzięki temu jednak możesz sprzedać preset, licencję na soft czy fotkę gościowi z Zanzibaru nie wychodząc z domu.

Zamieszczone przez flankerp
                    Ja też tylko PayPalem płacę... Ale doradzam nie dołaczać karty kredytowej, bo można się zdziwić...W razie włamu
                    Co do kosztów to można się umówić... Zazwyczaj sprzedawca bierze na siebie...
                    Opowiadasz.. Pokaż kogoś poszkodowanego finansowo z pow. jak to nazywasz "włamu" do Paypala. Duuużo prościej nasłuchać Twoją klawiaturę komputera (piny, numery kart) programikiem, który nieświadomie zaciągniesz po zignorowaniu ostrzeżenia przeglądarki o zagrożeniu na stronie, na którą "zawsze wchodziłeś i było ok". Patrz niedawny wątek "CB jako strona dokonująca ataków" i posty niektórych forumowiczów..

Komentarz

• K@SI@
                      • 2013
                      • 2

Dziękuje bardzo za odwiedzi Przyznam szczerze że kilka presetów już ściągnełam ale brakuje mi jeszcze takich nie wiem ja kto określić "pastelowych" - (fotografia niemowlęca). W każdym bądź razie dziękuje za pomoc.

Komentarz

• airhead
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2495

Zamieszczone przez Merde

Ale ogólnie PayPal jest OK, bardzo upraszcza i przyspiesza sprawę płatności zagranicznych.
                        najlepsze są przelewy internetowe, ale na Zachodzie jeszcze ich nie opanowali

a teraz ad rem: nie wiem, czy warto płacić za presety do Lr. one są tak ograniczone, że właściwie nie ma za co płacić - tam jest naprawdę tylko parę opcji.
                        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Merde
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez airhead
                          najlepsze są przelewy internetowe, ale na Zachodzie jeszcze ich nie opanowali
                          Zwykłe przelewy mają dosyć poważną wadę - od wykonania przelewu do zarejestrowania wpływu na koncie odbiorcy mija od kilku godzin do kilku dni[1].
                          Do tego z reguły nie ma systemu automatycznego informowania sprzedawcy o wpływie środków.

A przelewy błyskawiczne (mTransfer itp. mają taką samą wadę jak PayPal - również są ekstra płatne).

[1] z wyjątkiem operacji w obrębie tego samego banku

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez Merde
                            Zwykłe przelewy mają dosyć poważną wadę - od wykonania przelewu do zarejestrowania wpływu na koncie odbiorcy mija od kilku godzin do kilku dni[1].[/SIZE]
                            Z naciskiem na te dni niestety.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Kuba1
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 960

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Z naciskiem na te dni niestety.
                              Ale przecież przelewy za granicę są horrendalnie drogie. To dopiero jest zdzierstwo - płatności kartą są przy tym jak za darmo.

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18793

To zależy jaki bank i jakie masz konto. Dla nas nie są drogie ale idą wieki.
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...